Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Daniel Zamfir (PSD): Îndemn oamenii să consume produse românești, banii trebuie să rămână aici

Daniel Zamfir PSD ANRE.jpg

Daniel Zamfir, critici voalate la adresa noului șef al ANRE
Daniel Zamfir, critici voalate la adresa noului șef al ANRE
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

România se împrumută la dobânzi mari, din cauza războiului din Ucraina, susține la RFI președintele Comisiei Economice a Senatului, Daniel Zamfir (PSD). El consideră că una dintre soluțiile pentru crizele din prezent este ca populația să consume produse fabricate în România.

Daniel Zamfir pune inflația din două cifre pe seama factorilor externi: ”Inflația în momentul ăsta a ajuns la aceste cifre, cu două cifre, din păcate, având cauză de bază scumpirea energiei și a carburanților, aici nu cred că cineva se mai îndoiește că componenta de bază a creșterii inflației o regăsim aici. Sigur, la toate aceste lucruri se adaugă, fără doar și poate, războiul din Ucraina, care iarăși a pus o presiune uriașă și a crescut, în general, prețul materiilor prime. Materiile prime, în general, au crescut în urma războiului din Ucraina cu circa 300%”.

 

Reporter: Totuși, față de alte țări, România a intrat în această criză complet nepregătită, cu dezechilibre macroeconomice uriașe, cu un deficit bugetar mult prea mare și cu o situație financiară mai degrabă precară. Deci pe undeva, chiar dacă inflația propriu-zisă nu i se poate reproșa Guvernului, el are partea sa de vină pentru că nu a luat măsurile necesare, ca România să facă față acestor șocuri.

Daniel Zamfir: Sigur, dar n-aș mai vrea să discutăm despre greșelile care s-au făcut. Noi am spus de la bun început, de când am intrat la guvernare, că liberalizarea de la sfârșitul anului 2019, liberalizarea prețurilor la energie a fost o măsură greșită.

 

Reporter: Dar ea trebuia făcută.

Daniel Zamfir: Nu trebuia făcută neapărat. Noi aveam legea care spunea că până în vara anului 2022 aveam un preț reglementat la energie electrică și gaze, obținusem această îngăduință, pot spune, de la UE, eram în termen legal. Sigur, faptul că decizi să liberalizezi prețul, neavând pregătită industria respectivă... Acum suntem în situația în care am adoptat în Senat legea offshore și onshore, noi avem un zăcământ foarte important de gaze naturale undeva în județul Buzău, la Caragele, zăcământ care pe cel puțin zece ani de zile ne poate asigura o producție semnificativă, cu gazele din Marea Neagră, pe care deja din această toamnă vom putea să le exploatăm și să beneficiem de primele cantități de gaze (...).

 

În jurul teiului

 

Klaus Iohannis, despre inflație: De vină nu sunt Guvernul și Parlamentul, ci Putin

 

Reporter: Da, numai că în timp ce alte state luptă cu aceste crize cu ”artileria grea”, România pare că luptă cu o praștie. Măsurile adoptate vin prea târziu și nu par foarte convingătoare. Să nu uităm totuși că primele semne ale crizei energetice, de exemplu, au apărut încă de la jumătatea anului trecut. Unele țări au luat măsuri din timp, pe când România a intervenit de-abia pe final de an, cu niște măsuri prost croite și asta o spun economiștii, măsuri pe care ulterior tot Guvernul le-a corectat. Apoi, Executivul a venit cu o serie de măsuri sociale și economice, dar care intră în vigoare de-abia acum în mai-iunie, adică foarte târziu. Cine își asumă răspunderea pentru aceste întârzieri și bâlbe?

Daniel Zamfir: Noi am spus de la bun început că soluția aceea amestecată a compensării cu plafonarea... soluția din punctul nostru de vedere era la acel moment reglementarea prețurilor la producător, pentru că amestecându-se și creându-se acest mecanism, lucrurile au demarat foarte greu. E adevărat, s-a întârziat cu mult atunci de către ministrul Virgil Popescu cu acest mecanism de compensare, el a venit mai târziu, în fine, în acest moment există acest mecanism de compensare. Trebuie să ne concentrăm spre a încuraja producția internă. România are această șansă, are materie primă, suntem una dintre puținele țări din UE care se poate baza pe materie primă. Or să nu o folosim în interesul nostru ar fi o mare greșeală. Trebuie să stimulăm producția internă, trebuie să producem. Și mai e ceva ce trebuie să facem (...), eu îndemn oamenii să consume ceea ce înseamnă produse românești, făcute în România. Este extrem de important lucrul ăsta, pentru ca banii să rămână aici, banii trebuie să se învârtă în economia românească, ca să producă economia românească.

 

Reporter: Dar e o piață liberă. Sigur că ne revoltăm când vedem în supermarketuri roșii din Olanda și pătrunjel din Turcia, dar așa e într-o piață liberă.

Daniel Zamfir: E corect ce spuneți. Și usturoi de prin China și făină din Egipt, am înțeles, dar încă o dată, avem posibilitatea să alegem produse fabricate în România, așa ajutăm noi până la urmă. Sigur, dvs. spuneți că nu e suficientă ofertă. Acolo unde e ofertă și ca să poată să fie mai multă ofertă, trebuie să încurajăm producătorii români, pe de o parte, Guvernul dându-le stimulente și noi, cetățenii, consumând produsele lor.

 

De ce se împrumută România la dobânzi record?

 

Reporter: Între timp, mai aveți o problemă: faptul că România se împrumută mult și la dobânzi record de 8%. Asta în condițiile în care atunci când PSD era în Opoziție critica foarte dur Guvernul de dreapta pentru că se împrumută mult și scump de pe piețe și îndatorează generațiile viitoare. Acum nu faceți același lucru?

Daniel Zamfir: E adevărat că ne împrumutăm scump acum, dar era cu totul și cu totul alt context. Acum, de când s-a pornit războiul din Ucraina, Polonia se împrumută cu 65% mai scump decât se împrumuta acum câteva luni de zile. Până și Austria se împrumută cu 400% mai mult față de cât se împrumuta acum câteva luni. Important este ce faci cu banii pe care-i împrumuți. Criticile mele și ale partidului meu la adresa lui Cîțu atunci erau destinația banilor. Este foarte important ce faci cu banii cu care te împrumuți. Dacă a fost stimul în economie, așa cum trebuie să facem acum, e un lucru bun, care se va cunoaște rapid.

 

Reporter: Păi și acum s-a schimbat situația? Banii pe care-i împrumutați se duc în economie?

Daniel Zamfir: Da, au început să se ducă în economie. Uitați-vă și în investiții, câte proiecte de investiții s-au deblocat, cel puțin la Ministerul Transporturilor. Ministrul Grindeanu în fiecare săptămână deblochează câte două-trei șantiere blocate din diverse motive, banii se duc în investiții. Stimulente la producătorii români, vă rog să urmăriți ce face ministrul Agriculturii.

 

Reporter: Da, dar problema e că pe de o parte vă împrumutați de pe piețe, iar pe de altă parte cheltuiți foarte mult cu tot felul de angajări la stat și cu întreținerea aparatului administrativ. Sunt multe cheltuieli inutile.

Daniel Zamfir: Eu nu știu cu aceste angajări suplimentare, i-au auzit pe cei de la USR, care tot vorbesc despre faptul că s-a mărit aparatul administrativ, eu nu am aceste date și nu cred că aici este... Sigur, sunt ministere, categoric, care pot reduce cheltuielile cu aparatul administrativ, trebuie s-o facă, dar încă o dată, cel mai important lucru este ca banii pe care-i împrumutăm să se ducă în economie.

 
Daniel Zamfir, despre inflație, consumul de produse românești și împrumuturile la dobânzi record