Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Irpin, întoarcerea acasă... (reportaj)

irpin.jpg

Familia Trofimenko din Irpin, un oraș devastat...
Sursa imaginii: 
© Sami Boukhelifa / RFI

În Irpin, un oraș din apropiere de Kiev, au avut loc lupte intense, iar distrugerile sunt imense. Locuitorii care au fugit încep să se întoarcă și găsesc acum un oraș în ruine. Corespondenții speciali RFI Murielle Paradon și Sami Boukhelifa transmit:

,,Priviți casa vecinilor noștri, este complet distrusă...". Iuri Trofimenko privește o casă redusă la un morman de cărămizi. El se consideră norocos. Doar ferestrele i-au fost sparte în timpul bombardamentului asupra cartierului său.

S-a întors în Irpin în urmă cu doar câteva zile împreună cu familia sa, după ce a fugit din calea luptelor la începutul lunii martie. Încă mai are amintiri vii despre asta:

,,Când am decis să plecăm, era foarte periculos din cauza exploziilor și a distrugerilor. Copiii noștri stăteau în pivniță în timp ce noi ne strângeam lucrurile și plecam. A fost foarte greu din punct de vedere emoțional...”

Irpin, fortăreața Kievului, a fost distrusă în mare parte. Astăzi, rușii au părăsit regiunea. Drumurile au fost curățate, dar totul trebuie reconstruit. Iar viața revine la normal doar încet-încet pentru familia Trofimenko.

,,Deocamdată sunt în vacanță pentru că nu pot lucra: nu am internet acasă", spune Elena, soția lui Iuri. ,,Suntem fericiți pentru că avem electricitate de câteva zile. Înainte de asta, apa și gazul au fost restabilite, iar nouă tocmai ne-au fost înlocuite ferestrele. Așteptăm doar internetul...”

Cei patru copii ai familiei încă nu s-au întors la școală. Grădinița celor doi copii mai mici a fost distrusă de un bombardament.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de rfi.fr

Mai multe mărturii din Ucraina aici