Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Protocolul Irlandei de Nord - subiect de dispută între Marea Britanie și Uniunea Europeană, care “amenință pacea” în provincie

kwarteng_coveney.jpg

Kwasi Kwarteng/Simon Coveney
Ministrul britanic al afacerilor, Kwasi Kwarteng, și ministrul de externe al Repubicii Irlanda, Simon Coveney, se situează pe poziții diferite în privința Protocolului Irlandei de Nord
Sursa imaginii: 
Captură video Sky News

Prim ministrul britanic, Boris Johnson, este așteptat luni la Belfast pentru a încerca să scoată din impas negocierile politice în vederea formării unui executiv în Irlanda de Nord. Între timp protocolul post-Brexit privind provincia generează o dispută între UK și UE care riscă să degenereze într-un război comercial.  

Vizita la Belfast a premierului Johnson coincide cu speculațiile potrivit cărora guvernul britanic este pregătit să introducă o legislație care să elimine anumite părți ale Protocolului privind Irlanda de Nord, care prevede controale vamale ale mărfurilor care provin din Marea Britanie și păstrează provincia în piața unică europeană.

Protocolul - care este acum din nou subiect de dispută în urma alegerilor din Irlanda de Nord din 5 mai - a fost conceput pentru a asigura continuarea comerțului liber peste frontiera irlandeză, singura pe uscat dintre UK și UE.

Alegerile au consfințit o majoritate pentru membrii adunării care acceptă Protocolul, 53 din 90, iar Sinn Féin, care susține reunificarea provinciei cu Republica Irlanda, a devenit cel mai mare partid cu 27 de mandate și urmează să primească funcția de First Minister (FM) – șef al executivului provincial.

Partidul Democratic Unionist (DUP), care susține rămânerea provinciei în Regatul Unit și care se opune protocolului, a blocat procesul de formare a unei noi administrații. Potrivit Acordului din Vinerea Mare din 1998, care a pus capăt unui război civil de aproape trei decenii, provincia nu poate fi guvernată decât prin consensul celor două comunități – protestantă/unionistă și catolică/naționalistă/separatistă.

Între timp, Protocolul Irlandei de Nord a generat divergențe crescânde între UK și UE. Ministrul britanic al afacerilor Kwasi Kwarteng a declarat că prioritatea guvernului este stabilitatea politică în Irlanda de Nord, adăugând că "dacă acest lucru înseamnă să reanalizăm protocolul, trebuie neapărat să facem acest lucru" a declarat el la BBC.

"Nu cred că va exista un război comercial. Au fost multe discuții, multe amenințări despre ceea ce va face sau nu va face UE. Asta depinde de ei", a mai spus ministrul Kwarteng.

La rândul său, ministrul de externe al Republicii Irlanda, Simon Coveney, a avertizat că orice mișcare a Londrei de a renunța la acorduri ar "trimite semnale în întreaga lume că Marea Britanie este pregătită să încalce dreptul internațional".

"Ceea ce văd în acest moment este un guvern britanic care face declarații împotriva UE și creează multă tensiune în țara mea, cel mai apropiat vecin al dumneavoastră, și, de asemenea, este posibil să fie pe punctul de a lua o decizie care ar putea submina în mod fundamental funcționarea instituțiilor procesului de pace din Irlanda de Nord", a declarat Coveney la Sky News.

UE a recunoscut că protocolul a cauzat dificultăți pentru companiile din Irlanda de Nord și a prezentat în octombrie propuneri pentru a încerca să ușureze această povară care ar însemna o reducere a birocrației și a controalelor asupra bunurilor care intră în Irlanda de Nord din Marea Britanie.

Cu toate acestea, săptămâna trecută, Regatul Unit a respins aceste planuri, afirmând că acestea ar înrăutăți situația.