Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce câștigă Ucraina războiul informațional cu Rusia?

zelenski.jpg

Sursa imaginii: 
Pagina de Facebook a președintelui Ucrainei - Facebook / Володимир Зеленський

Războiul din Ucraina nu înseamnă doar o confruntare directă pe câmpul de luptă, ci și o ciocnire pe frontul informațiilor și al propagandei. Se pare că și aici, Ucraina lui Zelenski deține controlul. Dar cum câștigă Zelenski războiul informațional împotriva Rusiei?

Este întrebarea la care răspunde analiza profesorului de marketing politic de la Universitatea din Leicester, Paul Baines, publicată pe platforma The Conversation.

Expertul recunoaște că ar fi fost de așteptat ca Rusia – versată în propagandă – să fi dominat Ucraina din prima clipă. Dimpotrivă, povestea de succes a Ucrainei pare acum mai veridică în întreaga lume decât narațiunea de denazificare a Kremlinului.

 

Dar cum s-a ajuns aici?

De la bun început, Ucraina a recunoscut nevoia de a controla modul în care cetățenii săi răspândesc informațiile și modul în care aceste informații vor fi utilizate de Kremlin.

În consecință, Kievul a interzis distribuirea de imagini cu mișcările de trupe ucrainene, pentru a îngreuna activitatea sistemelor de țintire ale Kremlinului. Apoi, Ucraina a fost capabilă să opună o rezistență dârză, deoarece apelul său către cetățeni de a se înarma a fost unul foarte reușit.

Pe lângă recrutarea bărbaților de vârstă militară, narațiunea generală din mass-media occidentală a fost aceea că mii de ucraineni s-au oferit voluntari să lupte.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat pe Twitter: „Vom da arme oricui dorește să apere țara” – trimițând un mesaj patriotic puternic, care a rezonat cu oamenii de toate tipurile, genurile și vârstele.

Civilii ucraineni ajută, de asemenea, eforturile de propagandă prin difuzarea imaginilor cu realitățile războiului. Mulți s-au alăturat „armatei IT” a Ucrainei pentru a sparge și distruge site-urile rusești.

Evidențiind succesele sale militare împotriva forțelor rusești mult mai puternice, Ucraina se sprijină pe mitul David și Goliat, generând speranță și sprijin.

Pledându-și cazul în fața NATO și a parlamentelor diverșilor aliați, inclusiv Japonia, UE, Israel, Marea Britanie, Canada, Germania și alții, Zelenski a fost primit cu termeni eroici.

Ucraina a avut , de asemenea, succes cu narațiunea sa bazată pe vinovăția  Vestului, făcând de rușine țările NATO care au ezitat să furnizeze mai multe arme și pentru că nu au rupt destul de repede legăturile economice cu Rusia.

Degetul a fost îndreptat în mod special către Germania – iar președintelui Frank-Walter Steinmeier, i s-a spus că nu este binevenit la Kiev. Sub presiune politică, Germania a anunțat până la urmă că va trimite tancuri Ucrainei.

 

Atât Ucraina, cât și Rusia se angajează în operațiuni de informare și propagandă, dar cu abordări diferite.

Kremlinul se concentrează pe operațiuni de înșelăciune, cenzură și narațiuni false – în special pe cea legată de „denazificare”.

Ucraina, în schimb, se concentrează pe diplomația cu Occidentul și NATO, susținând moralul civililor și încurajându-i să ia armele, negând informațiile furnizate de Rusia, evidențiind atrocitățile rusești și victoriile  sale în luptă.

Ucraina are autoritatea morală pentru că folosește operațiunile informaționale în timp ce poartă  un război de necesitate, o bătălie existențială a supraviețuirii.

Între timp, Kremlinul încearcă să-și îndeplinească ambiția de a reconstrui imperiul sovietic, care fusese spulberat după războiul rece.

În ceea ce pare din ce în ce mai probabil să fie un război de uzură, câștigarea războiului informațional va oferi un mare avantaj pe câmpul de luptă – ceea ce este o veste bună pentru Zelenski, conchide autorul analizei de pe platforma The Conversation.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 16 mai 2022