Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: 30 de ani de la crimele de război din Herceg Novi, Muntenegru

muntenegru.jpg

Refugiați din Bosnia Herțegovina, torturați și uciși în Muntenegru, la Herceg Novi, în 25 mai 1992
Sursa imaginii: 
jadrannovi.me

Mai multe organizații neguvernamentale din Muntenegru pregătesc o ceremonie de comemorare a crimelor de război comise în urmă cu 30 de ani în localitatea Herceg Novi, în timpul războiului din Bosnia Herțegovina, dar autoritățile statului, care nu recunosc oficial crimele, nu par interesate de această ceremonie...

Cele trei ONG-uri au trimis invitații atât premierului cât și ministrului de interne, de a participa la această ceremonie, dar răspunsurile întârzie, scrie publicația muntenegreană Jadran Novi.

”În data de 25 mai 1992 poliția din Muntenegru a arestat în mod ilegal în localitatea Herceg Novi un număr de cel puțin 66 de persoane, civili, cu vârste cuprinse între 18 și 66 de ani, musulmani care se refugiaseră din Bosnia Herțegovina din cauza războiului, pe care i-au predat armatei sârbilor bosniaci. Cei arestați au fost transportați cu autobuzul la Centrul pentru prizonieri de la Foča, de fapt un lagăr de concentrare pentru populația non-sârbă, după cum a decis de altfel Tribunalul de la Haga Doar câțiva dintre ei au supraviețuit torturilor la care au fost supuși.

Două zile mai târziu, în 27 mai 1992, un al doilea grup de refugiați arestați la Herceg Novi a fost transportat cu un autobuz, de data aceasta în Serbia...”, precizează cele 3 ONG-uri, HRA, CGO și Anima, în scrisoarea de invitație adresată membrilor guvernului muntenegrean.

Publicația citată amintește că în mai 2012 Curtea de Apel din Muntenegru a achitat nouă dintre polițiștii implicați în arestările de acum 30 de ani. Pe de altă parte statul muntenegrean a oferit unele despăgubiri materiale familiilor victimelor.

 

Albania: Pregătiri pentru finala Europa Conference League

La Tirana, unde miercuri, 25 mai, va avea loc finala Europa Conference League, în care se vor confrunta AS Roma și Feynoord Rotterdam, vor fi mobilizați peste 1500 de polițiști pentru asigurarea ordinii, iar pe Aeroportul Național se fac pregătiri pentru primirea unui număr suplimentar de cca 25 000 de pasageri față de traficul obișnuit, scrie publicația Panorama.

Biletele pentru meci s-au epuizat în primele 2 ore de la punerea în vânzare, iar prețul acestora pe piața neagră variază între 2000 și 7000 de euro, față de 20-125 de euro prețul oficial, precizează sursa citată.

Potrivit directorului general al Aeroportului Internațional Tirana (TIA), în ziua meciului 25 de curse aeriene suplimentare vor ateriza aici. ”Suntem pregătiți atât din punct de vedere al traficului aerian, cât și al traficului rutier. Numărul personalului a fost suplimentat pentru a evita formarea cozilor la punctele de control și au fost organizate spații suplimentare pentru primirea pasagerilor”, a spus el.

La rândul său, primarul capitalei a anunțat că transportul de la aeroport în oraș pentru pasagerii sosiți pentru acest meci, spectatori dar și jurnaliști, personal auxiliar etc, va fi gratuit.

 

Croatia: Opoziția cere legalizarea avortului

Partidele de opoziție au depus în Parlament un proiect de lege care asigură dreptul legal la avort și obligația statului de a proteja femeile care doresc să avorteze, inclusiv prin subvenționarea costurilor spitalizării, scrie publicația croată Index.

Toate instituțiile pentru sănătate publică trebuie să ofere condițiile necesare, costurile vor fi suportate de stat la cerere, iar femeile trebuie să primească toate informațiile aferente, argumentate științific, înainte, pe timpul și după efectuarea procedurilor, precum și consiliere psihologică. Personalul medical care refuză să ofere serviciile respective va fi sancționat cu amendă de până la echivalentul a 65 000 de euro, prevede actul normativ.

Parlamentarii opoziției reamintesc că dreptul la avort este stipulat în Constituție, iar Curtea Constituțională a decis în 2017 că o lege specială în acest sens trebuia adoptată în următorii doi ani, dar coaliția de guvernare nu a inițiat actul normativ nici până acum.

”Nu pledăm pentru încurajarea avortului, ci pentru dreptul femeilor de a decide pentru ele însele. În presă se scriu o mulțime de minciuni pe acest subiect, iar medicii din instituțiile de stat care refuză aceste operații invocând motive de conștiință sunt ipocriți, pentru că în clinicile private unde lucrează nu refuză niciodată... În fosta Iugoslavie femeile se bucurau de un regim mai liberal decât în ziua de azi”, a declarat o parlamentară din opoziție

 

Ungaria: Societatea pentru transport în comun din Budapesta în dificultate

BKV, compania care asigură transportul în comun în Budapesta și suburbiile sale a anunțat că, până la sfârșitul lunii aprilie a fost nevoită să rezilieze 36 de contracte cu principalii săi furnizori, datorită solicitărilor acestora de a crește valoarea contractelor ca urmare a creșterii prețurilor la energie și a cursului de schimb, pierderile înregistrate ridicându-se la câteva zeci de milioane de euro, scrie publicația Nepszava.

Majoritatea furnizorilor solicită prețuri cu până la 30-50% mai mari decât valorile stabilite inițial, invocând efectele indirecte ale războiului din Ucraina: creșterea cursului de schimb valutar, scumpirea materiilor prime și a energiei, lipsa capacităților de transport etc

”Blocajele din lanțurile de aprovizionare îi afectează pe furnizorii noștri în mod uniform. Suntem în discuții permanente cu furnizorii și vom lua toate măsurile necesare pentru ca pasagerii să resimtă cât mai puțin efectele scumpirilor”, a transmis compania într-un comunicat.

De asemenea, lucrările pentru magistrala 3 a metroului din Budapesta ar putea fi afectate. Societatea de tehnologie feroviară care asigură infrastructura pentru construcția acestei magistrale a anunțat deja în ultimele săptămâni că se întâmpină mari dificultăți în privința furnizării materialelor din oțel din Ucraina iar costurile pentru transport au crescut vertiginos.  În plus vagoanele care ar urma să circule pe această magistrală ar trebui construite din piese și subansamble care fac obiectului unui contract cu o companie din Rusia, dar până în prezent nici o piesă și nici un specialist din Rusia nu au sosit la Budapesta, așa cum era prevăzut în contract.

 

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:   

Kristina Đurović - Muntenegru

Izabela Preka - Albania

Nika Komarić – Croația

Nóra Lepnyák – Ungaria

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 16 mai 2022