Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Năsui: Guvernul fie restrânge cheltuielile, fie crește taxele, ceea ce ar fi o crimă economică

Gaura buget Claudiu Nasui aparat bugetar.jpg

Claudiu Năsui cere reducerea cheltuielilor bugetare
Claudiu Năsui cere reducerea cheltuielilor bugetare
Sursa imaginii: 
Facebook/Claudiu Năsui

Criza economică din prezent este o furtună aproape perfectă, declară la RFI vicepreședintele USR Claudiu Năsui. Fostul ministru al Economiei crede că Guvernul va mări taxele și impozitele, mergând astfel ”direct în buzunarul românilor”.

Claudiu Năsui spune despre inflație că ”este o furtună aproape perfectă. Eu am spus că inflația va ajunge la 15% anul acesta și asta o ziceam în decembrie, când BNR-ul zicea că nu depășim cele două cifre. Iată că și BNR-ul a ajuns la concluzia că până la finalul anului tot cu două cifre o să avem inflația. Practic, ce se întâmplă este că statul român a trăit mult prea mult timp cu cheltuieli mult mai mari decât veniturile și diferența aceea, împreună cu BNR-ul, aici a fost o complicitate foarte mare, a venit din datorie, datorie care apoi a fost și monetizată, deci practic s-a mărit masa monetară, s-a folosit tiparnița, au tipărit bani”.

 

Daniel Zamfir (PSD): Îndemn oamenii să consume produse românești, banii trebuie să rămână aici

 

Klaus Iohannis, despre inflație: De vină nu sunt Guvernul și Parlamentul, ci Putin

 

Unii experți atrag atenția că majorarea unor impozite nu mai poate fi exclusă. Fostul ministru USR al Economiei crede însă că acest lucru mai mult ar dăuna: ”Cred că Guvernul, chiar dacă ne-a mințit până acum că nu o să crească taxele și impozitele, pare că-și dorește musai să facă lucrul acesta, adică vor merge direct în buzunarul românilor, n-o să-i mai taxeze prin inflație (...) și cred că vor apela inclusiv la aceste creșteri de taxe, (lucru) care, atenție, în contextul actual, este o crimă economică (...). Aici, Guvernul are de ales: fie își restrânge cheltuielile, deci nu le mai crește cu 19% față de anul trecut, fie crește taxele, adică fie noi, românii, o să avem mai puțini bani, fie ei își restrâng puțin organigramele, pensiile speciale, agențiile, PNDL-urile și toate astea”.