Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Volodimir Zelenski în dialog cu studenții de la Sciences Po din Paris. Câteva concluzii

zelenski1.jpg

Volodimir Zelenski se adresează prin videoconferință studenților de la Sciences-Po, Paris, 11 mai 2022
Sursa imaginii: 
© Thibault Camus, AP via France24

După videoconferințele ținute în fața mai multor parlamente naționale, Volodimir Zelenski a vorbit săptămâna trecută pentru prima dată în fața studenților de la Universitatea de Științe Politice din Paris. France24 notează câteva impresii în urma acestui eveniment:

,,Principala armă a lui Volodimir Zelenski este imaginea sa", spune Arnaud Mercier, profesor de informare și comunicare la Universitatea Paris-Panthéon-Assas.

După ce a luat cuvântul în fața Congresului SUA, a Parlamentului European și a numeroase organisme politice din întreaga lume, dar și în fața unor organisme mai puțin politice, precum ceremonia de decernare a premiilor Grammy, pentru a pleda cauza țării sale, președintele ucrainean a ales să se adreseze miercuri, 11 mai, studenților - o premieră. Mai exact, celor de la Sciences-Po, Ecole Supérieure de Commerce de Paris (ESCP), Ecole Polytechnique și Institut National du Service Public (INSP).

Potrivit serviciului de comunicare al universităților, intervenția a fost inițiată de ambasada ucraineană, care a contactat mai multe instituții franceze cu scopul de a ,,se adresa unui număr cât mai mare de persoane". Iar acest lucru se face prin intermediul studenților și al marilor școli. Este o necesitate".

”Nu este de mirare că șeful statului ucrainean se adresează studenților. Se știe că a angajat o adevărată armată de comunicatori juniori și tineri absolvenți proaspăt ieșiți din universități europene sau americane pentru a-i gestiona imaginea și comunicarea.

Pe scurt, anturajul său profesional este alcătuit în esență din tineri care provin dintr-o cultură post-sovietică, dar care cunoaște foarte bine rețelele sociale și noile media. Această dublă cultură le oferă arme comunicaționale foarte puternice", a explicat pentru France Inter cercetătorul în comunicare politică Alexandre Eyriès. 

Război de uzură  

Această intervenție are două seminificații. Prima ar fi că ,,s-a adresat tinerilor știind că războiul se va desfășura pe o perioadă lungă de timp", spune Arnaud Mercier. ”Vorbind cu elita tineretului, încearcă, într-un fel, să impregneze mințile viitorilor decidenți de mâine, astfel încât aceștia să fie marcați pentru totdeauna de cauza ucraineană și chiar mai târziu să ia cele mai bune decizii pentru ea”.

A doua ar fi cea că Zelenski pare să scadă intensitatea ofensivei sale de comunicare. ”Până acum Zelenski s-a adresat celor mai prestigioase forumuri, de la puternicul Congres american la parlamente mai puțin influente, precum cel taiwanez. Vorbind acum cu studenții, vedem că a revenit la obiective mai modeste. Studenții de la Sciences-Po ar putea fi factorii de decizie de mâine, dar nu au nicio putere asupra deciziilor luate astăzi în cadrul conflictului”.

În acest fel, Volodimir Zelenski își urmărește strategia de a ocupa cu orice preț terenul mediatic. Dar, din cauza faptului că intervine tot timpul, fără să aducă nimic nou în dezbatere, ,,discursul devine plictisitor", spune profesorul. Dacă încerci să vorbești prea mult, devii inaudibil.’’

În cea de-a 77-a zi de război între Kiev și Moscova, ,,conflictul a intrat în rutină, nu mai există indignarea din primele zile în ceea ce privește soarta Ucrainei, se simte o uzură și, pe termen lung, un risc de dezinteres", constată Arnaud Mercier. 

În acest context, există doar două posibilități, potrivit expertului: să ai o comunicare politică clasică în care să nu te exprimi imediat ce ai un anunț de făcut, sau să menții o comunicare ofensivă pentru a nu te scufunda în uitare. ,,Echipa sa de comunicare a trebuit să arbitreze între două riscuri. A optat pentru strategia răului cel mai mic.’’ 

Articolul France24 complet aici

Traducere de Antonia Dinu