Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noua ”tactică” a armatei ruse: bombardarea și jefuirea fermelor agricole. Dovezi video și mărturii

ferma_ucraina.jpg

Captură dintr-un clip video care arată distrugerile făcute de ruși la ferma Agromol, Chestakovo, regiunea Kharkiv, Ucraina, martie 2022
Sursa imaginii: 
Telegram via France24

Videoclipurile partajate pe rețelele de socializare și mărturiile de la fața locului atestă o nouă tactică a forțelor armate ruse în Ucraina: bombardarea și jefuirea fermelor, a utilajelor agricole și a rezervelor de cereale din " hambarul Europei". Potrivit unui expert în securitate alimentară, citat de France24, acestea sunt "încercări intenționate ale Rusiei de a reduce producția agricolă ucraineană".

Agricultura Ucrainei a fost grav afectată de ofensiva rusă începând cu  24 februarie. În 2021, Ucraina a recoltat o cantitate record de 106 milioane de tone de cereale. Însă, în 2022, aproape jumătate din recoltă ar putea fi pierdută din cauza războiului, după cum atenționa ministrul ucrainean al agriculturii la 31 martie.

Pe lângă dificultățile legate de producție și exporturi, imaginile filmate de amatori arată că fermele și depozitele de cereale par să fi fost vizate direct de atacuri ale forțelor armate ruse.

Videoclipurile arată cum sunt bombardate câmpuri, ferme și silozuri

De exemplu, există înregistrări video și imagini din satelit cu distrugerea unui siloz care conținea 30.000 de tone de cereale la ferma Golden Agro din localitatea Rubyne, în estul Ucrainei (a se vedea aici). Acesta a fost aruncat în aer pe 9 aprilie, după ce o cisternă cu acid azotic, un produs chimic folosit în îngrășăminte, a fost lovită de bombardamente.

O imagine prin satelit a fermei Golden Agro din Roubijné, datată 21 aprilie și publicată de compania americană Planet, arată un crater lăsat de explozie.

Într-un alt videoclip, postat pe Telegram pe 31 martie, se pot vedea câteva vaci printre echipamentele distruse ale fermei de lactate Agromol din Șestakovo, regiunea Harkov, Ucraina.

Din cele 1.000 de animale de la fermă, doar câteva au supraviețuit bombardamentelor. Multe vaci au fost ucise, după cum arată fotografiile distribuite pe rețelele de socializare.

Camerele de supraveghere au surprins momentul în care o rachetă a lovit un elevator de cereale în apropiere de Sinelnikovo, în regiunea Dnipropetrovsk din sud-estul Ucrainei. Guvernatorul Valentyn Reznichenko a postat videoclipul pe Telegram pe 2 mai, precizând că nu au existat victime.

Până la sfârșitul lunii martie, cel puțin șase instalații de depozitare a cerealelor au fost distruse de atacurile rusești, potrivit oficialilor americani. Imaginile atacurilor documentează "încercările deliberate ale Rusiei de a reduce producția agricolă ucraineană", a declarat pentru France24 Caitlin Welsh, director al programului de securitate alimentară din cadrul think tank-ului american Center for strategic and international studies (CSIS). Unele dintre aceste atacuri sunt foarte precise - doar un depozit distrus, fără daune secundare în jurul acestuia.

Pentru ministrul german al agriculturii, Cem Oezdemir, aceste atacuri asupra infrastructurii agricole ucrainene ar putea fi o încercare de a reduce concurența cu Rusia în ceea ce privește exporturile de cereale. Rusia este cel mai mare exportator de grâu din lume, în timp ce Ucraina este al cincilea. Împreună, cele două țări reprezintă 29% din exporturile mondiale de grâu.

"Aici lucrează civili, este o crimă de război... "

Unii observatori cred că este vorba de o încercare deliberată de înfometare a populației, ca în perioada colectivizării forțate din timpul lui Stalin, care a ucis 5 milioane de oameni între 1932 și 1933, celebrul Holomodor. Potrivit istoricilor ucraineni și occidentali, această foamete a fost provocată în mod intenționat de autoritățile sovietice pentru a opri lupta pentru independență a Ucrainei.

John Herbst a fost ambasador al SUA în Ucraina între 2003 și 2006 și în prezent conduce biroul Eurasia al think tank-ului american Atlantic Council. El crede că Rusia vizează agricultura pentru a afecta nu doar economia ucraineană, ci și moralul civililor:

"De secole, Ucraina este renumită pentru solul său negru: este unul dintre cele mai fertile și mai bine cultivate din lume. Este o parte foarte importantă a economiei ucrainene, care mergea relativ bine înainte de această tragedie provocată de Rusia. Acum a avut mult de suferit, la fel ca și restul economiei. [Putin] distruge în mod deliberat economia ucraineană, inclusiv centrul agricol al țării. Nu îi pasă de efectele pe plan mondial ale opririi exporturilor de grâu ucrainean.

Când Rusia și-a lansat ofensiva, știam că bombardarea civililor va face parte din planul său de control al populației. După eșecul asediului Kievului [...], au căutat alte ținte și alte modalități de a "pedepsi" Ucraina. Și, din moment ce în aceste domenii lucrează civili, cred că acest lucru constituie o crimă de război, deoarece țintirea deliberată a civililor este o crimă de război. "

Rechiziționarea de produse alimentare în teritoriile ocupate în timp de război poate constitui o crimă de război în temeiul articolului 55 din Convenția de la Geneva.

Cereale și echipamente agricole jefuite

De asemenea, militarii ruși au fost acuzați că au jefuit cereale și echipamente agricole.

Un om de afaceri local a declarat la 2 mai pentru CNN că soldații ruși au furat echipamente agricole John Deere în valoare de 5 milioane de dolari (aproximativ 4,7 milioane de euro) dintr-un magazin specializat din Melitopol, oraș ocupat de forțele ruse de la începutul lunii martie. La început au fost furate două combine, un tractor și o semănătoare, dar în săptămânile următoare au dispărut toate echipamentele din magazin.

Probabil că vinovații nu au prevăzut că mașinile erau echipate cu balize GPS. Pe 31 martie, proprietarii magazinului au reușit să urmărească mașinile furate până într-un sat de lângă Groznîi, în Cecenia.

Un convoi de camioane rusești care transportau utilaje agricole a fost filmat într-un videoclip distribuit pe rețelele de socializare la 1 mai. Printre echipamente, în culorile verde și galben ale mărcii John Deere, două tractoare și o combină de recoltat. Videoclipul a fost filmat în sudul Rusiei, în Republica Ingușetia.

Potrivit contului de Twitter @Kargolow, dovezile vizuale din videoclip confirmă că este vorba de vehicule rusești. Camioanele sunt marcate cu litere "Z", care apar de obicei pe vehiculele militare rusești de la începutul ofensivei. În plus, convoiul este escortat de mașini ale poliției rusesti.

Observând copacii și fațadele magazinelor vizibile de-a lungul străzii din videoclip, @Kargolow a reușit să determine că  convoiul se îndreaptă spre est, spre Cecenia.

Forțele armate ruse au fost, de asemenea, acuzate că au luat cereale din depozitele din Melitopol și le-au încărcat în camioane, potrivit fostului primar al orașului, Ivan Fedorov.

Caitlin Welsh subliniază, de asemenea: "Auzim rapoarte potrivit cărora Rusia fură, de asemenea, produse agricole ucrainene, inclusiv grâu, pentru a le duce în Rusia sau pe teritoriile controlate de Rusia, cu scopul de a le vinde la prețuri ridicate pe piețele mondiale”.

Însă, pentru John Herbst, există motive să se îndoiască de eficiența strategiei de reducere a producției agricole ucrainene:

”Ei speră să intimideze populația ucraineană. Ceea ce au reușit să facă a fost să-i convingă pe ucraineni că luptă pentru existența lor ca popor ucrainean. Așa că nu a făcut decât să-i împingă pe ucraineni să-și dubleze eforturile pentru a obține victoria”.

La 4 mai, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la efectele dăunătoare ale războiului din Ucraina asupra securității alimentare și a foametei în lume, în special în sud. Exporturile agricole ucrainene au scăzut deja drastic: aproximativ 4,5 milioane de tone de cereale au fost blocate în porturile ucrainene la 2 mai, potrivit Programului alimentar mondial al ONU.

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24