Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Putin avertizează că embargoul asupra petrolului rus se va întoarce împotriva Europei

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că este imposibil ca unele țări europene să renunțe rapid la petrolul rusesc, așa cum propune Uniunea Europeană, scrie Reuters. Statele membre negociază o propunere de embargo petrolier asupra Rusiei din cauza invadării Ucrainei, dar discuțiile au eșuat săptămâna aceasta din cauza unui veto din partea Ungariei, care este puternic dependentă de importurile de petrol rusesc. 

„Evident, unele state ale Ununii Europene, în a căror balanță energetică ponderea hidrocarburilor rusești este deosebit de mare, nu vor putea face acest lucru pentru o perioadă lungă de timp, să renunțe la petrolul nostru”, a declarat Putin. Vorbind în cadrul unei întâlniri televizate cu manageri petroliști și oficiali guvernamentali din țară, Putin a mai spus că sancțiunile occidentale și un posibil embargo asupra petrolului rusesc au dus deja la o creștere a prețurilor petrolului la nivel mondial. Așadar, Putin crede că armele folosite s-ar putea întoarce împotriva europenilor care, prin renunțarea la aprovizionarea cu energie rusă, riscă să plătească cele mai scumpe prețuri la energie din lume pe termen lung, în timp ce competitivitatea industriei sale va fi subminată. Putin dă exemplul inflației care afectează deja statele europene, după sancțiunile occidentale. El a admis că și Rusia are de suferit și a promis ajutor din partea statului pentru producătorii interni de petrol, inclusiv facilitarea accesului la împrumuturi și asigurări. Rusia se confruntă cu o scădere a producției de petrol nemaiîntâlnită de la prăbușirea Uniunii Sovietice din cauza sancțiunilor occidentale, care complică foarte mult vânzarea petrolului rusesc la nivel mondial.

Petrolul a atins marți cel mai ridicat nivel din ultimele șapte săptămâni. Petrolul Brent a urcat până la 115,50 dolari, cel mai ridicat nivel din 28 martie. Brent a atins la începutul lunii martie 139 de dolari, cel mai ridicat nivel din 2008, în condițiile în care invazia Rusiei în Ucraina a exacerbat îngrijorările legate de aprovizionare.