Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ludovic Orban la RFI: Susțin cota unică. Gradul de colectare a TVA-ului e absolut scandalos

Ludovic Orban Forta Dreptei caz OMV ajutor incalzire plagiat Lucian Bode.png

Ludovic Orban: Este inadmisibil ca Guvernul să facă pe niznaiul pe tema asta, dacă OMV plătește sau nu plătește taxa de solidaritate
Ludovic Orban: Este inadmisibil ca Guvernul să facă pe niznaiul pe tema asta, dacă OMV plătește sau nu plătește taxa de solidaritate
Sursa imaginii: 
arhivă RFI

Cota unică de impozitare trebuie menținută, declară la RFI președintele partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban. Fostul premier liberal consideră că trebuie reduse cheltuielile: ”Avem un aparat bugetar supradimensionat, prea multe ministere, prea multe unități administrativ-teritoriale, prea multe agenții și autorități”.

Liderii coaliției nu se înțeleg în privința impozitării: PSD propune fie impozitarea progresivă, fie anumite deduceri fiscale pentru categoriile vulnerabile de populație, în timp ce PNL vrea menținerea cotei unice de impozitare.

Președintele partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, susține și el cota unică: ”Eu nu pot să fiu decât un susținător al cotei unice de impozitare. Introducerea cotei unice de impozitare s-a făcut în perioada guvernării liberale 2005-2008, deși aproape toți din zona de stânga prevesteau o apocalipsă bugetară, chiar din primul an încasările la buget din impozitul pe venit au crescut”.

 

Falcă (PNL): Cota unică nu poate fi schimbată, dar într-o coaliție lucrurile se negociază

 

Năsui: Guvernul fie restrânge cheltuielile, fie crește taxele, ceea ce ar fi o crimă economică

 

Fostul prim-ministru crede că ”Guvernul are marjă foarte serioasă de îmbunătățire a colectării. M-am uitat pe datele execuției bugetare pe primele trei luni și mi se pare absolut scandalos, colectarea TVA-ului și a accizelor este sub obiectivul de colectare stabilit, asta în condițiile în care valoarea TVA-ului și a accizelor, datorită creșterii dramatice a prețurilor la energie electrică, gaz, carburanți și alte produse, în mod normal ar fi trebuit colectarea TVA-ului să fie de peste 100%, ba chiar pe la 120%-122%. Cu toatea astea, ei nu și-au atins obiectivul de venituri din TVA. La fel este și pe accize (...). Eu ca liberal întotdeauna spun că trebuie reduse cheltuielile. Avem un aparat bugetar supradimensionat, avem prea multe ministere, avem prea multe unități administrativ-teritoriale, avem prea multe agenții, autorități, oficii și așa mai departe, avem prea multe subvenții care se acordă și care nu au nici un fel de rezultat economic”.

 
Ludovic Orban, despre cota unică vs. impozitarea progresivă