Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reconciliere: Marocul și Spania își redeschid frontierele terestre

maroc.jpg

Migranți marocani la punctul de trecere a frontierei de la Ceuta, Spania, 20 mai 2021
Sursa imaginii: 
© Antonio Sempere, AFP via France24

Frontierele terestre dintre Maroc și Spania s-au redeschis luni seară, după doi ani în care au fost închise din cauza pandemiei Covid-19 dar și a disputelor diplomatice. Deocamdată, pot trece frontiera doar deținătorii de pașapoarte cu vize Schengen, transmite France24.

Porțile singurei frontiere terestre a Uniunii Europene cu continentul african s-au deschis la scurt timp după ora locală 23.00 (ora Spaniei), permițând trecerea a zeci de mașini și multor pietoni, în ambele direcții.

La punctul de frontieră Fnideq, lucrătorii transfrontalieri nu-și ascund bucuria: zâmbete extatice luminează fețele privilegiaților care se reunesc cu familiile lor din partea marocană, în urale, într-o atmosferă de sărbătoare. ,,Am fost blocată în Ceuta timp de doi ani, sunt foarte fericită că m-am întors acasă...", spune Nourredine.

Contrabanda interzisă

Cu toate acestea, redeschiderea frontierelor celor două enclave, situate în nordul Marocului, vis-à-vis de Spania, rămâne totuși limitată, deoarece îi privește doar pe posesorii de pașapoarte și vize din țările din zona Schengen. Navetiștii transfrontalieri marocani, care nu au nevoie de viză pentru a intra în Ceuta și Melilla, vor trebui să aștepte până la 31 mai pentru a intra.

În plus, autoritățile marocane au decis să interzică contrabanda, care a fost tolerată până în toamna anului 2019 între Ceuta și orașul transfrontalier marocan Fnideq. Acest trafic alimenta economia locală, dar priva vămile marocane de venituri importante: între șase și opt miliarde de dirhami (550-750 de milioane de euro) în fiecare an.

Pentru a-i pune capăt, autoritățile de la Rabat au închis în octombrie 2019 punctele de trecere dedicate transportatorilor de mărfuri scutite de taxe între orașul autonom spaniol Ceuta și teritoriul marocan.

În februarie 2022, autoritățile marocane au inaugurat o zonă de activitate economică (ZAE) în Fnideq pentru a compensa eliminarea contrabandei. Acest proiect, care va crea peste 1 000 de locuri de muncă directe, a necesitat o investiție de 200 de milioane de dirhams (19 milioane de euro).

Posturile de frontieră din Ceuta și Melilla au fost închise în timpul primului val al pandemiei de coronavirus din martie 2020. Blocada a fost prelungită din cauza crizei diplomatice declanșate în urmă cu un an între cele două țări vecine din cauza disputei lor asupra Saharei Occidentale. Madridul a pus capăt acestui ”război rece” la 18 martie, după ce a recunoscut planul de autonomie propus de Rabat pentru fosta colonie spaniolă.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France24