Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cota unică: PNL câștigă un război de etapă în fața PSD

Cota unica PNL PSD.jpg

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, diferențe de opinie privind cota unică de impozitare
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, diferențe de opinie privind cota unică de impozitare
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Sistemul de impozitare nu va fi modificat anul acesta, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă. Asta în contextul în care liderii coaliției au avut mai multe schimburi de replici în ultimele zile pe tema cotei unice. PSD propune fie impozitarea progresivă, fie anumite deduceri fiscale pentru categoriile vulnerabile de populație, în timp ce PNL se opune.

Cristian Pantazi, redactor-șef la G4Media, explică de ce insistă PSD pentru eliminarea cotei unice de impozitare: ”PSD prin Marcel Ciolacu a insistat în ultimele zile ca aceste modificări de impozitare a venitului, acea vestită cotă unică, să se schimbe de anul viitor, ei nu au cerut o schimbare din acest an, ci una care să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Evident că PNL se opune acestei schimbări, dintr-un motiv foarte simplu: PNL vrea să se poziționeze de partea mediului de afaceri și orice schimbare de acest gen, introducerea unei cote progresive de impozitare va avea unii câștigători, în principiu, salariații cu venituri mai mici și unii pierzători, în principiu, salariații cu venituri mai mari, de unde vin de altfel votanții PNL. Și atunci PNL evident că nu vrea o astfel de modificare”.

 

Ludovic Orban la RFI: Susțin cota unică. Gradul de colectare a TVA-ului e absolut scandalos

 

Falcă (PNL): Cota unică nu poate fi schimbată, dar într-o coaliție lucrurile se negociază

 

Întrebat dacă PNL a câștigat un război de etapă în fața PSD pe tema cotei unice, Cristian Pantazi a răspuns: ”Deocamdată, da, așa pare, că în acest an nu vom avea modificări. Nu bag mâna în foc însă pentru anul viitor, când să nu uităm, va avea loc în luna mai rocada la guvernare, PSD va prelua șefia Guvernului și probabil Ministerul de Finanțe va merge la PNL și atunci e posibil ca anul viitor să mai vedem o încercare a PSD, ca în anul preelectoral să modifice acest sistem, pentru a-și mulțumi baza electorală”.

 
Cristian Pantazi, despre cota unică de impozitare