Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


RePowerEU : planul UE pentru a deveni ”puternică” prin independența energetică

ursula_von_der_leyen_2.jpg

Sursa imaginii: 
https://www.europarl.europa.eu/

Comisia Europeană a prezentat un plan în valoare de 300 de miliarde de euro menit să garanteze eliminarea dependenței de gazele rusești până în 2030, potrivit portalului Politico.EU. 

Planul este un mix între măsuri de stimulare a energiilor alternative, în special a energiilor verzi, și măsuri de reducere a consumului. Planul este intitulat RePowerEU, un joc subtil de cuvinte dacă luăm sensul dublu al cuvântului Power : energie și putere. Cu alte cuvinte, Uniunea Europeană își va recâștiga forța prin independența energetică. Planul este un pachet de documente, acte juridice, recomandări, strategii și ghiduri de bune practici. Acesta este construit pe patru mari piloni : economisirea resurselor energetice, substituirea gazului rusesc cu alte resurse, investiția în energiile verzi și investiția în infrastructură prin construcția de noi conducte și depozite pentru gazele lichefiate. ”Azi ridicăm la un nivel superior ambiția noastră de a ne asigura independența față de Rusia cât mai curând posibil”, a declarat președinta Comisiei Europene Ursula Von der Leyen. ”RePowerEU ne va ajuta să economisim și să accelerăm investițiile care vor face posibilă atingerea obiectivelor Green Deal”, a adăugat aceasta.

De partea sa, comisarul european pentru energie a precizat că Uniunea Europeană este pregătită să susțină financiar statele membre în această perioadă de tranziție, care nu se anunță ușoară. ”Trebuie să ne pregătim pentru sincope în furnizarea gazelor și pentru atenuarea impactului lor prin măsuri solidare și chiar prin intervenții asupra prețurilor”, a explicat Kadri Simson.

Una dintre ambițiile Uniunii Europene este să acelereze creșterea ponderii energiei verzi în mixul energetic de la 40, la 45 la sută până în 2030. Pentru aceasta se va simplifica procesul de aprobare a investițiilor verzi și se va introduce, între altele, o prevedere legală care va obliga statele membre să impună instalarea de panouri solare pe clădirile noi.  

Până atunci, Uniunea Europeană a făcut și un plan pe termen scurt : acesta prevede înlocuirea a 60 de miliarde de metri cubi de gaze rusești cu gaze din Statele unite, Egipt, Israel sau statele din Golf. De asemenea, pentru acoperirea acestui necesar se va produce mai mult biometan iar centralele nucleare vor lucra în program prelungit. Totuși, pe termen mai lung, respectiv până în 2030, Uniunea Europeană își proune să stimuleze populația să economisească resursele : țintele sunt de reducere cu 13 la sută a consumului de energie și cel puțin 5 la sută a cererii de petrol și gaze. Fondurile pentru finanțarea planului vor veni din programul de Reziliență și Redresare dar statele membre vor putea accesa și fonduri  europene neutilizate în valoare de 225 de miliarde de euro și granturi în valoare de 20 de miliarde obținute din vânzarea a 250 de milioane de  permise de emisii de dioxid de carbon. În fine, statele membre vor putea trasfera 12,5 la sută din fondurile de coeziune și 7,5 la sută din cele destinate politicii agricole pentru a finanța proiecte în sectorul energetic.