Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dodon, amendat cu 450 euro după ce a purtat panglica Sf. Gheorghe:”Vom contesta acest abuz”

dodon_panglica.jpg

Liderul PCRM, Vladimir Voronin și, președintele de onoare PSRM, Igor Dodon, cu panglica Sfântul Gheorghe, de Ziua Victoriei, Chișinău, 9 mai 2022
Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Dodon

Fostul șef de stat, Igor Dodon, președintele de onoare al Partidului Socialiștilor din R.Moldova, a fost amendat cu 9000 de lei (450 euro) pentru că a purtat în piept, de Ziua Victoriei, panglica medaliei țariste, Sfântul Gheorghe, simbol interzis prin lege în R.Moldova. Dodon spune că va merge în instanță, va ajunge chiar la CEDO pentru a-și face dreptate. Poliția a anunțat că 17 deputați ar urma să achite aceeași amendă. Doar că deocamdată nu o pot face întrucât aleșii poporului au imunitate parlamentară. 

Fostul președinte moldovean, Igor Dodon, consideră că legea care interzice simbolurile de război este una discriminatorie și anticonstituțională.”Guvernarea a trimis poliția să-mi facă proces verbal pentru participarea de Ziua Victoriei cu simbolurile Victoriei asupra fascismului. Vom contesta acest abuz în toate instanțele de judecată”, afirmă Dodon.


Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Dodon

”E o lege anticonstituțională, care în cele din urmă va fi anulată. Pe lângă caracterul anticonstituțional, această lege are un caracter discriminatoriu și divizează artificial societatea, fiind profund antidemocratică”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Trebuie precizat că, 17 deputați moldoveni socialiști și comuniști, printre care și liderul PCRM, Vladimir Voronin, riscă amenzi. Doar că deocamdată autoritățile caută o cale pentru asta întrucât aleșii poporului au imunitate parlamentară.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, consideră totuși că pentru tragerea la răspundere contravențională, nu este necesară ridicarea imunității. 

”Evident că în cazul celor care au încălcat legea și au utilizat simbolurile războiului Rusiei împotriva Ucrainei nu se impune reţinerea, arestarea, percheziţie, trimitere în judecată, astfel încât, din punctul meu de vedere, pentru tragerea lor la răspundere contravențională, nu este necesară ridicarea imunității. Pe de altă parte, m-am convins încă o dată că PSRM este partid care nu dă doi bani pe supremația legii și statul de drept. Declarațiile politice vizând inoportunitatea interzicerii simbolurilor războiului Rusiei împotriva Ucrainei s-au făcut în plenul Parlamentului. Dar după ce Parlamentul a votat modificările, legea a fost promulgată de șeful statului și, prin publicarea sa în Monitorul Oficial, a intrat în vigoare, nu mai vorbim de poziție politică față de ceva, ci de o nesocotire vădită a legii, care poate și trebuie sancționată. Statul de drept este un imperativ constituțional și deputații nu au „libertatea” de a contesta valorile constituționale fundamentale prevalându-se de imunitate”, declară ministrul justiției de la Chișinău.

Din 20 aprilie, în R.Moldova, sunt interzise simbolurile ce reprezintă agresiunea Federației Ruse în Ucraina, literele ”Z” și ”V”, dar și panglica medaliei țariste Sfântul Gheorgorhe. Șefa statului a menționat că Moldova este o țară a păcii, iar locul simbolurilor de război este ”la coșul de gunoi al istoriei, alături de alte simboluri barbare ale distrugerii și morții”. Declarația a provocat reacții dure din partea unor oficiali ruși. 

”R.Moldova ar putea să ajungă la coșul de gunoi al istoriei”, a fost amenințarea din partea senatorului rus Aleksei Pușkov, după ce Maia Sandu a promulgat legea care interzice folosirea simbolurilor de război. ”Ar trebui să fie mai prudentă când e vorba despre Rusia și simbolurile sale, cu atât mai mult cu cât Chișinăul nu poate să plătească pentru gazele rusești. În ceea ce privește esența legii promulgate de Sandu, la fel și declarațiile ei despre comportamentul criminal al susținătorilor panglicii Sf. Gheorghe și coșul de gunoi al istoriei, ar fi cazul să-i reamintim că în acest coș au ajuns mulți dușmani ai panglicii Sf. Gheorghe”, a scris oficialul rus pe Telegram.

Pentru confecționarea, vânzarea și deținerea acestor simboluri, persoanele fizice riscă o amendă de la la 4 500 până la 9 000 de lei (cca 450 euro) sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice, riscă o amendă de la 9 000 până la 18.000 de lei. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre amendarea fostului președinte moldovean pentru purtarea planglicii medaliei țariste Sf. Gheorghe