Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Putin reușește să-i unească pe europeni și pe terenul energiei

von_der_leyen.jpg

Premierul olandez Mark Rutte și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conferință de presă despre programul RePower, 18 mai 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / European Commission

Comisia Europeană a lansat ieri un ambițios plan de 300 de miliarde de euro pentru a sprijini ieșirea Uniunii din dependența energetică față de Rusia. Mesajul politic este important: cu fiecare criză, europenii sunt mai uniți. Dar drumul până la intrarea în vigoare a planului nu va fi lipsit de obstacole.

Când a pornit războiul împotriva Ucrainei, Rusia a mizat nu doar pe o victorie ușoară pe teatrul de confruntare militară, ci și pe o reacție anemică a unei Europe profund divizate între guverne mai favorabile unei relații călduțe cu Kremlinul și altele, mai radicale.

Nu mai este nevoie să reamintim cât de mult s-au  înșelat Vladimir Putin și strategii săi, chiar dacă între timp, unele nuanțe au început să-și facă loc – asta ca să nu mai vorbim de stridența numită Ungaria.

Iată însă că, la fel ca în timpul pandemiei, răspunsul vine tot din acțiunea comună a națiunilor care alcătuiesc Uniunea Europeană.

Comisia de la Bruxelles a anunțat ieri lansarea Planului RePowerEU, cu două direcții fundamentale.

 

 

Video: Facebook / European Commission

Prima: ieșirea cât mai rapidă din dependența energetică față de Rusia și privarea acesteia de fondurile din care să-și alimenteze războiul devastator împotriva Ucrainei. De asemenea, smulgerea, pe termen lung, a armei energetice din mâna Kremlinului.

A doua: lupta împotriva schimbărilor climatice și înverzirea economiei.

De la bun început, ceea ce iese în evidență este amploarea planului. Sunt puse la bătaie 300 de miliarde de euro, aproape jumătate din cât reprezintă planul de redresare post-pandemie, NextGenerationEU, în valoare de 750 de miliarde de euro.

Sunt vizate achiziții energetice comune, sprijinirea proiectelor de energie regenerabilă, sectorul automobilelor nepoluante, tehnologii de reducere a consumurilor și așa mai departe.

Se cuvine apoi să remarcăm că acțiunea comună vine într-un domeniu care de decenii întregi a fost dominat de politica "fiecare pentru el". Cine a putut a obținut prețuri preferențiale din partea rușilor. Cine nu, nu. Moscova a folosit aceasta pentru a menține și a accentua divergențele dintre membrii blocului, devenite acute odată cu lansarea de către Germania a conductei North Stream2 .

Despre o achiziție în comun a resurselor energetice nici nu putea fi vorba, așa cum avea să se întâmple în cazul vaccinurilor – un exemplu de succes, de altfel.

Iată că acum ne aflăm în fața unei cotituri majore, după ce Germania a înțeles cât de mult a greșit crezând că o politică a concesiilor față de Rusia o va transforma pe aceasta într-un partener onest și predictibil. 

Desigur, drumul până la aplicarea planului RePowerEU nu va fi simplu.

Comisia Europeană nu a făcut decât să-l lanseze, dar va trebui discutat cu Parlamentul European și mai ales, cu statele membre.

Iar acest "mai ales" își are înțelesul lui, dacă ne amintim de obstacolele care au stat în fața precedentului mare proiect, NextGenerationEU. A fost nevoie mai întâi să se treacă peste obiecțiile statelor așa-zis frugale, Austria Danemarca, Suedia și Țările de Jos. Acestea nu doreau să se împrumute în beneficiul unor economii mai slabe.

Apoi, a fost opoziția Ungariei și Poloniei, care nu doreau legarea finanțărilor europene de respectarea normelor statului de drept.

Putem fi siguri că nici de data aceasta obstacolele nu vor lipsi.

Un lucru rămâne însă de remarcat: avem încă o criză din care învățăm că Europa este soluția și nu problema. Și din care nu putem ieși decât împreună.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 19 mai 2022