Perspectiva unei victorii ucrainiene, încă departe dar foarte posibilă (analiză France24)

tanc_ucraina.jpg

Tanc ucrainean în apropiere de Harkov, după retragerea rușilor, mai 2022
Sursa imaginii: 
© Bernat Armangue, AP via France24

Ucrainenii au avut numeroase succese militare în ultimele zile împotriva Rusiei, iar mulți analiști vorbesc deja despre o posibilă victorie ucraineană, deși acest obiectiv pare încă departe de a fi atins, comentează France24.

Pe de o parte, trupele rusești s-au retras duminică, 15 mai, din al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov și par incapabile să treacă râul Doneț în Donbas. Pe de altă parte, forțele ucrainene au profitat de aceste eșecuri pentru a avansa până la granița cu Rusia.

Chiar și sfârșitul asediului asupra Azovstal, uriașul complex industrial din Mariupol, în sudul țării, poate fi considerat o victorie pentru Kiev. Este adevărat că rezistența ucraineană a cedat în cele din urmă luni, 16 mai, dar ,,în esență pentru că soldații ucraineni au rămas fără muniție și nu pentru că rușii au reușit să cucerească obiectivul", spune Jeff Hawn, specialist în probleme militare rusești și consultant extern al New Lines Institute, un centru american de cercetare geopolitică.

În orice caz, această luptă acerbă a dat Moscovei o lovitură foarte dură în ceea ce privește imaginea.

,,Propaganda oficială a Kremlinului a constat întotdeauna - chiar și dincolo de război - în a sugera că Vladimir Putin se străduiește să restabilească măreția rusă din epoca sovietică, dar la Mariupol, armata rusă nu a făcut decât să distrugă ceea ce era cel mai mare sit industrial din fosta Uniune Sovietică", subliniază Jeff Hawn.

De la Harkov la granița cu Rusia

În cea de-a 82-a zi a conflictului, raportul de forțe s-a schimbat considerabil, potrivit acestui expert, care consideră că ,,am trecut de la o situație disperată pentru Ucraina la una care poate inspira un optimism măsurat la nivelul Statului major ucrainean".

Eșecul rușilor de a cuceri rapid Kievul a marcat deja o victorie importantă pentru Ucraina. Ulterior Moscova și-a fixat un obiectiv mai puțin ambițios, ,,eliberarea” Donbasului, doar că, și aici, armata rusă pare să se chinuie.

,,Cea mai mare realizare a ucrainenilor în această a doua fază a conflictului a fost să-i împingă pe ruși afară din Harkov și până la granița rusă", spune Huseyn Aliyev, specialist în conflictul ucraineano-rus de la Universitatea din Glasgow.

Această victorie a fost cu atât mai importantă cu cât ,,nu a fost vorba de a se apăra, ca la Kiev, ci de a lansa o ofensivă și de a recuceri orașul", adaugă Jeff Hawn. Și, în acest proces, să împingă o forță numeric mai mare înapoi la graniță.

Acest succes le-a permis ucrainenilor să se instaleze la granița cu Rusia, ceea ce ,,nu este important doar din punct de vedere simbolic", spune Sim Tack, analist militar la Force Analysis, o companie de monitorizare a conflictelor.

De partea rusă, nu departe de graniță, la nord de Harkov, se află orașul Belgorod, ,,care servește drept centru logistic pentru aprovizionarea trupelor rusești de pe linia frontului", spune acest expert. Artileria ucraineană are deci acum în raza de acțiune o importantă linie de aprovizionare rusă.

O treime din tancurile rusești au fost distruse

Ucrainenii nu au recuperat doar teritorii de la ruși. ci au provocat și pierderi uriașe inamicului. ,,Rusia a pierdut, probabil, aproape o treime din forțele pe care le-a angajat în Ucraina", transmitea Ministerul britanic al Apărării pe Twitter la 15 mai.

,,Este o estimare destul de coerentă cu informațiile pe care am reușit să le culegem", spune Sim Tack. Dar, pentru el, ceea ce este și mai important este numărul de vehicule blindate rusești distruse sau abandonate. "Potrivit datelor de pe site-ul Oryx, Rusia a pierdut între un sfert și o treime din toate tancurile de care dispunea la începutul conflictului, ceea ce este pur și simplu enorm", subliniază acest specialist.

Și aici, dinamica este în favoarea ucrainenilor. În timp ce rușilor le va fi din ce în ce mai greu să reînnoiască echipamentele distruse, "echipamentele trimise Ucrainei de către Occident - cum ar fi obuzierele americane sau dronele kamikaze Switchblade - încep să ajungă pe linia frontului", explică Sim Tack.

Un set de elemente care au determinat Ministerul britanic al Apărării să evoce ,,posibilitatea unei înfrângeri rusești". "Este o perspectivă care poate fi acum avută în vedere, dar Ucraina este încă departe de a putea spune că a câștigat războiul", spune Huseyn Aliyev.

 

Articolul France24 complet aici

Traducere de Antonia Dinu