Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristina Prună (USR): Impozitarea progresivă este o aberație economică în contextul actual

ANRE suplimentare posturi Pruna USR.jpg

Cristina Prună critică ANRE: Să ne spună ce a făcut până acum
Cristina Prună critică ANRE: Să ne spună ce a făcut până acum
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/George Călin

Peste două mii de locuri de muncă sunt create la stat în fiecare lună, declară la RFI deputata USR Cristina Prună, vicepreședintă a Comisiei pentru Industrii, care cere o reducere a cheltuielilor în aparatul bugetar. Ea spune în contextul disputelor dintre PNL și PSD privind cota unică vs. impozitarea progresivă că propunerea social-democraților este aberantă.

Cristina Prună critică propunerea PSD legată de introducerea impozitării progresive, în locul cotei unice actuale: ”Am văzut și noi că PSD a început din nou să repete obsesiv această revenire la impozitul progresiv și oricât de mult încearcă să o pună într-o formă vandabilă pentru români și aici am auzit tot felul de argumente, cum că nu mai există țări vestice, care să aibă un astfel de impozit, cota unică, dar această idee rămâne în contextul acesta în care ne aflăm o aberație economică, pentru că într-un moment în care vedem că inflația este cu două cifre, oamenii au început să strângă cureaua tocmai pentru că toate bunurile și serviciile din economie s-au scumpit, acum PSD vine și ne propune o creștere de taxe, pentru că speră ei că vor crește încasările la bugetul de stat. De ce vor să încaseze mai mult la buget? Pentru că au crescut enorm cheltuielile statului în ultima perioadă și acum vor să acopere acele găuri (...). Noi, USR, am venit și am spus haideți să reducem, să eliminăm practic toate aceste inechități, toate aceste excepții și să nu impozităm echivalentul salariului minim, adică primii 2.550 de lei din ceea ce câștigăm, ceea ce ar veni și ar egaliza lucrurile pentru toată lumea și impozitarea ar începe peste 2.550 de lei”.

 

Cota unică: PNL câștigă un război de etapă în fața PSD

 

Falcă (PNL): Cota unică nu poate fi schimbată, dar într-o coaliție lucrurile se negociază

 

Deputata USR atrage atenția că statul are cheltuieli prea mari, pentru că face angajări pe bandă rulantă: ”Ar trebui să venim la pachet cu o serie de reduceri de cheltuieli. Și de fapt, asta este problema pe care o vedem și astăzi la PSD și PNL, actuala coaliție, că ei vin și ne spun trebuie să mărim taxele, trebuie să introducem impozitarea progresivă, însă nu vin și cu un plan de reducere de cheltuieli (...). Posturile la stat cresc din ce în ce mai mult. M-am uitat la o medie pe primele patru luni de guvernare, avem 2.304 posturi pe lună în plus la stat”.

 
Cristina Prună, despre impozitarea progresivă vs. cota unică