Republica Moldova: Propaganda rusească e peste tot (reportaj RFI)

moldova_comunism_propaganda.jpg

Steaguri sovietice la un marș pentru comemorarea ”Zilei Victoriei URSS”, Chișinău, Republica Moldova, 9 mai 2022
Sursa imaginii: 
© RFI / Valentin Cebron

De la începutul ofensivei din Ucraina, discursul pro-război al Kremlinului s-a extins rapid în Republica Moldova, profitând de adevărata rețea de propagandă media rusească care s-a dezvoltat în această țară, mai mult sau mai puțin legal, sub privirile tolerante ale guvernelor din ultimii 30 de ani, transmite corespondentul RFI Romain Philips:

,,Din păcate, propaganda rusă încă este peste tot", explică Liliana Nicolaescu-Onofrei în incinta Parlamentului. Așezată la biroul său pe care se află teancuri de dosare, Președinta Comisiei pentru mass-media are multe pe cap.

Peste câteva săptămâni, o nouă legislație care definește, printre altele, ,,dezinformarea" urmează să fie adoptată de deputați. Textul are ca scop reducerea influenței presei rusești în țară, care alimentează diviziunile într-o societate împărțită între pro-ruși și pro-europeni. Mai ales de la începutul invaziei din Ucraina.

Pentru a contracara discursul pro-război, autoritățile se folosesc de derogările permise de starea de urgență instituită din 25 februarie. Mai multe programe sau canale au fost interzise. La rândul său, Consiliul Audiovizualului (CA) din Moldova este deosebit de vigilent, amendând și avertizând constant mai multe canale media.

De exemplu, posturile RTR Moldova, NTV Moldova - finanțat parțial de un deputat socialist - și Primul în Moldova au fost amendate cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro de către Autoritatea de supraveghere a audiovizualului din Moldova.

,,În general, discursul lor descrie un tablou în care autoritățile ucrainene, americane și NATO sunt criminale, provocatoare și lipsite de dorința de a aduce pacea în regiune, în timp ce Rusia are rolul de pacificator și își ghidează întotdeauna acțiunile după factorul diplomatic", spune CA despre o emisiune difuzată pe RTR, un canal deținut în proporție de 50% de o organizație rusă.

”Nu avem nicio putere”

Dar vastul imperiu mediatic apropiat de Kremlin prosperă. ,,Prin cablu, satelit sau televiziune, presa rusă vizează incontinuu populația noastră", critică deputatul majorității pro-europene Liliana Nicolaescu-Onofre. În Găgăuzia, de exemplu, o regiune autonomă rusofonă din sudul țării, canalele de televiziune care au fost interzise continuă să emită. Pentru a numi doar unul: Rossiya 1, bine cunoscut pentru emisiunile sale despre o ,,operațiune specială" în Ucraina sau despre luptele pentru ,,eliberarea" Mariupolului de  ,,naziștii din Azov".

La est, pe malul stâng al Nistrului, Transnistria - o enclavă separatistă pro-rusă aflată în afara controlului autorităților moldovenești - este invadată de propaganda Kremlinului.

,,Dezinformarea a existat încă de la crearea acestui teritoriu", explică Irina Tabaranu, o jurnalistă locală specializată în această regiune. De ani de zile, posturile de televiziune de stat transmit același mesaj: Moldova este o țară agresoare.

La sfârșitul lunii aprilie, o serie de explozii în interiorul acestui stat autoproclamat, unde staționează aproximativ 1.500 de soldați ruși, a reaprins spectrul unei extinderi a conflictului. ,,Au existat zvonuri despre o conspirație a Ucrainei și a Republicii Moldova pentru a prelua Transnistria", spune un bărbat transnistrean în vârstă de 20 de ani din Chișinău. ,,Pe rețelele de socializare circulă imagini false care arată că România își pregătește trupele pentru a ataca Transnistria", adaugă tânărul care a părăsit recent acest stat care nu este recunoscut de nimeni, nici măcar de Moscova.

,,În apropierea frontierei transnistrene, chiar și în teritoriile controlate, semnalul radio-tv al Transnistriei este mai puternic decât cel al Republicii Moldova", spune jurnalista Irina Tabaranu, care a investigat această problemă. ,,În Găgăuzia și Transnistria nu avem nicio putere", recunoaște Aneta Gonța, vicepreședintele Consiliului Audiovizualului.

,,Haos total timp de 30 de ani”

De la căderea URSS și nașterea Moldovei de astăzi, propaganda Moscovei nu s-a oprit niciodată. ,,O problemă majoră pentru țară", spune politologul Igor Boțan, ,,pentru că aici se poate răspândi liber, fără restricții”.

Această expansiune este posibilă datorită aliaților politici locali ai Rusiei, care dețin mai multe instituții media.

,,Interzise pentru prima dată între 2017 și 2020, unele programe rusești au putut fi difuzate din nou pe teritoriu în urma intervențiilor politicienilor din opoziția socialistă", explică Aneta Gonta.

Dacă Moscova a reușit să își țeasă această adevărată pânza mediatică asupra țării, acest lucru se datorează și lipsei de interes din partea autorităților care s-au succedat la putere.

,,Sistemul media nu a fost niciodată o prioritate pentru guverne. A fost un haos total timp de 30 de ani", spune Gonta.

Provocarea majoră pentru actuala guvernare este crearea unui program național de dezvoltare a presei, spune Liliana Nicolaescu-Onofrei. ,,Avem nevoie de informații de calitate pentru toți cetățenii, atât în limba română (limba oficială), dar și în limba rusă”.

 

Traducere de Antonia Dinu, după reportajul publicat de rfi.fr