
Politică
Încet-încet, se "taie" legăturile energetice cu Rusia: Lituania, Finlanda, Moldova...
energie_electrica.jpg

Desigur, Lituania nu este una dintre economiile cu greutate ale continentului, dar această mică țară de la Marea Baltică, situată în coasta Rusiei, dă un mesaj politic important: acela că desprinderea este posibilă atunci când există voință.
Ministerul lituanian al Energiei a anunțat încă de vineri, că operatorul bursei de energie Nord Pool a decis să nu mai comercializeze electricitate rusă prin singurul astfel de importator din statele baltice. Era vorba chiar de o companie rusă de utilități, Inter RAO. Aceasta înseamnă că Lituania nu va mai importa niciun fel de energie rusă.
"Nu numai că este o piatră de hotar extrem de importantă pentru Lituania în drumul său spre independența energetică, dar este și o expresie a solidarității noastre cu Ucraina", a declarat ministrul lituanian al Energiei, adăugând că este imperios necesar să fie tăiate sursele pentru finanțarea războiului de agresiune purtat de Rusia.
La rândul ei, Finlanda, țară care și-a afirmat recent voința de a adera la NATO, a fost sancționată de Rusia prin tăierea gazului.
Dar aceasta pare a nu-i afecta pe finlandezi, care urmează a-și asigura gazul necesar printr-o conductă ce vine din Estonia. Până una-alta, Rusia nu mai primește bani dinspre Helsinki în schimbul gazului.
O mișcare interesantă are loc și în Republica Moldova, după cum aflăm dintr-o analiză a Atlantic Council.
Astfel, la mai puțin de două luni de la sincronizarea cu rețeaua de electricitate europeană, Ucraina a început exporturile de energie comercială către Moldova învecinată. Această mișcare ar putea afecta și mai mult controlul Rusiei asupra regiunii.
Acordul – spune Atlantic Council - este de o importanță majoră pentru ambele țări din mai multe considerente. În primul rând, asigură o sursă de venituri pentru Ucraina într-un moment în care cererea internă a fost devastată.
De asemenea, autoritățile moldovenești pot astfel să-și reducă dependența de Rusia în privința aprovizionării cu energie.
Moldova depindea în proporție de aproape 80% de aprovizionarea cu energie electrică generată de centrala din Transnistria, o republică separatistă controlată de Kremlin. Dar, chiar dacă dependența nu poate fi scuturată dintr-o dată, chiar dacă aceasta presupune costuri, un lucru e clar: lucrurile încep să se schimbe
Și, odată desprinderea realizată, aceasta este pe termen lung. O veste cât se poate de proastă pentru Rusia.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica