Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Andrzej Duda în fața Radei Supreme a Ucrainei: ”Voi, Ucrainenii, sunteți eroii adevărați ai Poloniei, Europei și lumii întregi”

duda_zelenski.jpg

Președinții Andrzej Duda și Wołodymyr Zełenski la Kiev, 22 mai 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / Kancelaria Prezydenta RP

Președintele Poloniei Andrzej Duda s-a aflat ieri în vizită în capitala Ucrainei unde a rostit un discurs în fața Radei Supreme și a purtat lungi discuții cu președintele Volodâmâr Zelenski. Discursul lui Duda din Rada Supremă a fost primul discurs din partea unui președinte străin în fața poporului ucrainean de la începutul războiului ucraineano-rus. Discursul a fost calificat ca fiind istoric, un discurs ce marchează începutul unui capitol special în relațiile polono-ucrainene.

”O comunitate polono-ucraineană de 80 de mln de oameni”

Pe parcursul ultimelor trei luni, Andrzej Duda a vizitat capitala Ucrainei de trei ori. Pe 23 februarie, împreună cu președintele Lituaniei Gitanas Nauseda, practic cu câteva ore înainte de începutul invaziei rusești; pe 13 aprilie în compania președinților Statelor Baltice, și ieri, acolo unde președintele polonez a avut o zi plină de consultații, luări de angajamente și activități cu un profund caracter simbolic-identitar, sau așa cum a afirmat și președintele Ucrainei ieri seara în tradiționala dare-de-seamă zilnică - ”a fost ziua Poloniei frățești în Ucraina”.

Vizita de ieri a fost deja calificată la unison ca istorică, datorită discursurilor emoționante din Rada Supremă a ambilor președinți, și a angajamentelor politice, economice și identitare-simbolice pe care și le-au asumat cele două țări. Ambii președinți ai Poloniei și Ucrainei au accentuat în repetate rânduri că cele două state pe care le reprezintă se află într-un moment al unor oportunități rarisime de a dezvolta relațiile bilaterale. Vizita de ieri a lui Andrzej Duda se poate spune că a marcat oficial această oportunitate de formare a unei comunități a două popoare în baza unui parteneriat aprofundat, ”o comunitate de peste 80 de mln de oameni” așa cum a declarat președintele polonez.

”Lumea liberă are astăzi fața Ucrainei”

Aspect rar întâlnit, în discursul de primire al lui Zelenski a fost citat un celebru dicton al școlii poloneze de gândire politică cu privire la spațiul Europei Central Estice, și anume că ”Nu există o Polonie liberă și suverană, fără o Ucraină liberă și suverană.” Gestul de a-i cita și menționa pe scriitorul Jerzy Giedroyc și istoricul Bohdan Ostapczuk în discursul de ieri al lui Zelenski a provocat furori printre mulți intelectuali și experți politici polonezi.

Nu poate fi omis și gestul formal de acordare din partea statului ucrainean orașului polonez Rzeszów, capitala voievodatului Podkarpackie, titlul onorific de oraș-salvator pentru Ucraina așa cum l-a numit Volodâmâr Zelenski, datorită rolului de hub umanitar și logistic pe care îl are acest oraș în ultimele trei luni. Dar, și mai provocatoare de emoții și întrebări a fost declarația președintelui ucrainean despre depunerea unui proiect de lege ce ar reflecta în oglindă legea specială adoptată de Polonia la sfârșitul lunii martie cu privire la statutul tuturor rezidenților ucraineni în Polonia pe durata războiului. Practic, prin acest pachet special de legi, cetățenilor ucraineni li se acordă aceleași beneficii pe piața muncii, în sfera asigurării sociale și în educație ca și cetățenilor polonezi. Ei bine, Volodâmâr Zelenski și-a propus să răspundă cu aceeași generozitate pentru toți polonezii care vor dori să devină rezidenți în Ucraina. Mai mult decât atât, Zelenski a declarat mai târziu în timpul conferinței de presă comune că și-ar dori ca asemenea pachete de legi să fie adoptate și de către ceilalți vecini ai Ucrainei, evident cu excepția Rusiei. Ucraina, conform președintelui ucrainean, va răspunde tuturor vecinilor cu aceeași generozitate.

Aplecându-ne asupra discursului lui Andrzej Duda în Rada Supremă, nu pot fi omise câteva citate cu încărcătură emoțională aparte. Făcând aluzie la unele propuneri de soluționare a războiului cu ajutorul unor concesii chiar și de teritorii așa cum s-a vehiculat dinspre anumite cancelarii europene, A. Duda a afirmat că ”lumea liberă are astăzi fața Ucrainei,” iar ”noi cu toții vă suntem datori pentru faptul că luptați”, și de aceea ”după Bucea, Borodeanka și Mariupol nu mai poate exista business as usual cu Rusia”. A. Duda a insistat de asemenea pe acele gesturi consacrate deja ale Poloniei vizavi de ucraineni, afirmând în speță că ”Ucrainenii care au fugit de război și s-au adăpostit în Polonia nu sunt refugiați. Sunt oaspeții noștri”, iar ”cu tot ajutorul pe care vi l-am acordat noi, nu noi suntem eroii, ci voi sunteți adevărații eroi ai Poloniei, Europei și lumii întregi”. Evident, logica lui A. Duda urmărea un punct culminant al discursului său, și anume argumentul integrării Ucrainei în Uniunea Europeană. Duda a declarat în special că ”Polonia nu va ceda până ce Ucraina nu va deveni membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană”.   

Lobby pentru statutul de stat candidat al UE

Președintele Duda a plecat, așadar, ieri seară cu o listă lungă de ”teme pentru acasă”. Prima pe listă o va discuta mâine la forumul economic din Davos, Elveția, acolo unde tematica geo-economică va fi dominată de situația din Ucraina, și unde Polonia va face un lobby intens pentru a atrage resurse pentru reconstrucția Ucrainei, pe care Polonia și-o dorește deja în curs. Urmează, vizita lui Andrzej Duda în Egipt, acolo unde președintele polonez și-a luat angajamentul de a intermedia și facilita exportul de grâne din Ucraina spre Egipt, cel din urmă fiind unul din cei mai mari importatori de grâne din Ucraina. Un alt subiect prioritar va fi în următoarele săptămâni turneul lui Andrzej Duda, în compania președintei Slovaciei Zuzana Čaputová, în unele capitale ale Uniunii Europene pentru a asigura adoptarea pe 23-24 iunie a deciziei de acordare Ucrainei statutului de țară candidată în Uniunea Europeană.

 
Corespondență din polonia de la Oktawian Milewski