Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un amiral american printre prizonierii de la Azovstal? Fals !

general.jpg

Captură de ecran după postarea difuzată de mai multe conturi pro-rusești potrivit cărora printre prizonierii de la Azovstal s-ar fi aflat un amiral american
Sursa imaginii: 
© Les Observateurs / France24

Pe 14 mai, mai multe conturi pro-rusești au distribuit pe rețelele sociale o fotografie cu mai mulți militari luați prizonieri, printre care se suține că ar fi fost și amiralul american în retragere Eric Olson, care ar fi fost capturat în timpul operațiunii din jurul uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol. Echipa Les Observateurs a postului TV France24 a analizat imaginile și a ajuns la concluzia că acestea datează din aprilie 2022, înainte de predarea soldaților ucraineni din uzină.

Verificarea pe scurt:

  •  Pe Twitter și Facebook, conturi pro-Rusia susțin că un amiral american în retragere, Eric Olson, s-a predat împreună cu alți soldați ucraineni la Azovstal, o fabrică unde luptau ultimii combatanți împotriva armatei ruse din Mariupol.
  • Fotografia datează din 14 aprilie 2022, cu mai mult de o lună înainte ca soldații ucraineni să se predea forțelor ruse, pe 16 mai 2022.
  •  Eric Olson este pensionat, după cum a confirmat jurnaliștilor Departamentul Apărării al SUA.

Verificarea în detaliu:

Conturile distribuie o fotografie a unui grup de cel puțin șapte soldați neînarmați în spatele unui soldat înarmat care poartă litera ,,Z", un simbol al susținătorilor războiului de invazie rusesc din Ucraina. Într-o postare în limba engleză datată din 15 mai și care a strâns peste 2.000 de ,,like-uri", autorul, un cont care retransmite cu regularitate conținut pro-rus, anunță: ,,Predat în #Azovstal: generalul american Eric Olson".

Eric Olson este un amiral pensionat al Marinei americane, care a fost șeful Comandamentului pentru Operațiuni Speciale al SUA.

Un alt cont pro-rus de Twitter, care postează în limba spaniolă, a distribuit de asemenea fotografia pe 14 mai.

În imaginea postată pe Facebook la 17 mai, fața primului prizonier este încercuită cu roșu, sugerând că este vorba despre Eric Olson.

 

Luhansk, nu Mariupol

În urma unei căutări inverse a imaginilor (vezi aici cum se procedează) , fotografia poate fi găsită într-un articol din presa de stat rusă Ria Novosti din 14 aprilie 2022, intitulat ”Nu vom uita, nu vom ierta!” Amintirea victimelor agresiunii ucrainene a fost onorată în RPL [Republica Populară Luhansk]"

Articolul se referă la o ceremonie care a avut loc la 14 aprilie 2022 la Luhansk, în memoria victimelor luptelor dintre separatiștii pro-ruși și armata ucraineană din 2014, pe care Ria Novosti le califică drept ,,bombardamente ucrainene". Articolul include imaginea, care are legenda: ,,La eveniment au fost aduși și prizonieri ucraineni - luptători ai Gărzii Naționale".

Există, de asemenea, un articol din site-ul rusesc Sputnik, inaccesibil din cauza restricțiilor din Uniunea Europeană, dar preluat ca o captură de ecran de către Lead Stories, o publicație americană de verificare a faptelor.

Sputnik confirmă că fotografia a fost făcută pe 14 aprilie și că arată ,,prizonieri de război ucraineni care participă la un eveniment în memoria celor uciși în Republica Populară Luhansk ca urmare a bombardamentelor din 2014 în Luhansk, RPL".

Nicio imagine cu presupusa arestare a lui Eric Olson nu a fost difuzată presei, inclusiv celei rusești.

Evacuarea soldaților ucraineni de la uzina siderurgică Azovstal a fost anunțată de autoritățile ucrainene la 16 mai 2022, la o lună după ce a fost făcută această fotografie.

Amiralul Eric Olson s-a pensionat din armata americană în 2011, potrivit site-ului Statului Major al Apărării (Joint Chiefs of Staff). Contactat de France 24, Departamentul american al Apărării a confirmat că Eric Olson este în prezent pensionat.

Nu există nicio dovadă că Eric Olson a mers sau nu în Ucraina, iar această fotografie nu îl arată pe amiralul american capturat în Mariupol.

Zvonurile potrivit cărora mercenari din țări occidentale au fost capturați sau uciși au circulat pe scară largă încă de la începutul războiului din Ucraina. Unele dintre acestea au fost analizate și infirmate de redacția noastră.

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France24