Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prim ministrul britanic Boris Johnson văzut la o altă petrecere în timpul carantinei Covid. El a fost deja amendat de poliție pentru o altă încălcare a regulilor de carantină – ITV News

boris_johnson_petrecere_downing_street.png

Boris Johnson
Premierul Boris Johnson a fost fotografiat în timpul unei petreceri la reședința sa pe 13 noiembrie 2020
Sursa imaginii: 
ITV captură video

Fotografii obținute de ITV News pun sub semnul întrebării afirmațiile premierului Johnson potrivit cărora nu a fost conștient de încălcarea regulilor în Downing Street în timpul pandemiei. Petrecerea la care este înfățișat a avut loc pe 13 noiembrie 2020.

Cele patru imagini publicate de ITV News îl arată pe prim-ministru ridicând un pahar la o petrecere la reședința sa de la 10, Downing Street, pe 13 noiembrie 2020, cu sticle de alcool și mâncare de petrecere pe masa din fața sa.

În câteva dintre fotografii, Boris Johnson pare să țină un discurs și să toasteze, cu o jumătate de pahar de vin spumos în mână. Pe un scaun se află cutia sa roșie cu documente oficiale, iar pe masa de lângă el se află două sticle de șampanie, patru sticle de vin și o jumătate de sticlă de gin.

La acea vreme, petrecerile cu persoane din afara gospodăriei erau interzise. Cu opt zile mai devreme, în Anglia fusese din nou declarată carantina, din cauza creșterii cazurilor de Covid-19.

Această dezvăluire ridică noi întrebări cu privire la motivul pentru care Poliția Metropolitană a Londrei nu l-a amendat pe prim-ministru pentru participarea la această petrecere, în timp ce alte persoane prezente au primit o notificare de amendă fixă. El fusese amendat pentru participarea la o petrecere la numărul 10 pe 19 iunie 2020, cu prilejul zilei sale de naștere. 

Imaginile ITV pun sub semnul întrebării și afirmațiile repetate ale lui Boris Johnson, făcute în Camera Comunelor și în alte ocazii publice, potrivit cărora toate regulile au fost respectate la numărul 10 și că nu a avut cunoștință de nicio petrecere care să încalce legea.

Anchetă parlamentară

Comisia pentru imunități a Parlamentului urmează să înceapă o anchetă pentru a stabili dacă premierul Johnson i-a indus în eroare cu bună știință pe parlamentari, negând că ar fi avut cunoștință de aceste petreceri. Făcând acest lucru, premierul Johnson ar încălca codul ministerial și, în mod normal, ar fi o chestiune de demisie, care i-a fost cerută deja nu doar de opoziție ci și de mai mulți parlamentari din Partidul Conservator al cărui lider este.

Boris Johnson
Imaginile prezentate de ITV arată clar o cantitate însemnată de alcool la petrecerea de la Downing Street
Sursa imaginii: 
ITV captură video

Fotografiile vin, de asemenea, în momentul în care înaltul funcționar public Sue Gray își finalizează raportul intern privind cultura petrecerilor în Numărul 10. Se bănuiește că ea ar putea publica, de asemenea, fotografii de la mai multe evenimente atunci când raportul va fi făcut public, în cursul acestei săptămâni.

Comportamentul premierului Johnson a produs indignare și în rândul opiniei publice, obligate să respecte restricțiile impuse de guvern, în timp ce șeful guvernului însuși le încălca.