Intenția de a modifica protocolul privind Irlanda de Nord stârnește tensiuni între Johnson – UE și SUA

24mai_ar1.jpg

Protocolul privind Irlanda de Nord a fost modificat în mod unilateral de către guvernul Marii Britanii, iar Uniunea Europeană și SUA au descris inițiativa ca fiind „foarte îngrijorătoare” pentru pacea pe insulă.
Sursa imaginii: 
CelticLife via RFI

Marea Britanie a anunțat planul unilateral de revizuire drastică a reglementărilor comerciale de după Brexit în Irlanda de Nord, ceea ce a stârnit îngrijorări profunde atât din partea Uniunii Europene, cât și a Statelor Unite cu privire la modul în care această măsură ar afecta Acordul din Vinerea Mare din 1998, care a pus capăt la 30 de ani de violență confesională.

Liz Truss, ministrul britanic de externe, a prezentat măsurile necesare pentru a ieși din impasul în care se află UE în ceea ce privește așa-numitul protocol privind Irlanda de Nord, pregătind o nouă lege care să faciliteze circulația mărfurilor în cazul în care negocierile cu Bruxelles eșuează.

Inițiativa a afectat și mai mult relațiile cu UE, inclusiv cu Republica Irlanda, Bruxelles afirmând că direcția aleasă de guvernul de la Londra este foarte îngrijorătoare.

UE, în încercarea de a apăra protocolul privind Irlanda de Nord și integritatea vastei sale piețe unice, a promis represalii dacă Marea Britanie își continuă planurile.

Protocolul a fost convenit în contextul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) și recunoaște statutul Irlandei de Nord ca teritoriu vulnerabil, unde au existat conflicte și care reprezintă în prezent noua frontieră terestră dintre Marea Britanie și UE.

Cerința de verificare a mărfurilor care sosesc din Anglia, Scoția și Țara Galilor i-a înfuriat pe unioniștii pro-britanici din Irlanda de Nord, care susțin că protocolul le subminează statutul în Marea Britanie și refuză să se alăture noului guvern de coaliție din Belfast, în urma alegerilor de la începutul acestei luni.

Încredere zdrobită în Marea Britanie

În condițiile în care UE și Marea Britanie sunt în dezacord cu privire la modificarea acordului post-Brexit, se poate crede că cele două părți sunt în pragul unui război comercial.

Eamon Mallie, specialist laureat în politica nord-irlandeză și în conflictul din Irlanda de Nord, afirmă că există întotdeauna o fărâmă de speranță.

„Pare ciudat că, după ce s-a ajuns la Acordul din Vinerea Mare între Marea Britanie și Irlanda, și cât de greu a fost de ajuns în acest punct, acum avem această dispută care nu implică situații de viață și de moarte”, a declarat el pentru RFI.

„Prevederile din Acordul din Vinerea Mare aveau mare legătură cu viețile cetățenilor, deoarece în Irlanda de Nord se murea de foarte mulți ani. Așadar, nu ar trebui să fie un lucru imponderabil, deși așa pare să fie, mai ales dacă oamenii încep să vorbească despre acțiuni unilaterale”.

Problema rămâne cum va afecta modificarea făcută de Marea Britanie asupra unui acord internațional relațiile bilaterale dintre statele individuale, cu care Marea Britanie a încercat să facă afaceri după Brexit.

Se pare că încrederea în guvernul lui Johnson a fost distrusă complet în toate domeniile de activitate.

„Aceasta este interpretarea”, afirmă Mallie. „Pentru că era un acord obligatoriu la nivel internațional. Și acum există această impresie la nivel mondial, iar intervenția lui Nancy Pelosi este foarte importantă, deoarece Boris Johnson a divulgat informația conform căreia vor exista acorduri comerciale extraordinare în toată lumea”.

Nu vrei să te pui rău cu SUA

Joi, președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a accentuat clar că „dacă Marea Britanie va submina Acordul din Vinerea Mare, Congresul nu va sprijini acordul bilateral de liber schimb cu Marea Britanie”.

Mallie a precizat pentru RFI că vorbele ei trebuie luate foarte în serios de guvernul lui Johnson.

„Nancy Pelosi a stabilit o condiție, ea fiind al doilea politician ca importanță din SUA”, spune el. „Ea a spus că nu va exista niciun acord comercial cu SUA, dacă acționezi unilateral și încerci să ignori ceea ce ai convenit cu Comisia Europeană”.

„Ne aflăm pe un teren minat, dar mai există speranță. Nu cred că a dispărut și ultima fărâmă de speranță. Consider că Europa are simțul realității”.

Inițiativa unui acord comercial bilateral a fost deja prezentată Londrei de către administrația Biden, însă a fost ignorată de guvernul lui Johnson. Va reuși Pelosi să influențeze modul în care guvernul de la Londra încearcă să găsească un compromis?

„Spiritul unilateral de care dă dovadă Liz Truss este ceea ce irită administrația americană, iar noi nu ne putem permite să fim excesiv de precauți sau să ne punem rău cu SUA”.

„Avem nevoie de investiții pe plan intern, iar americanii cunosc avantajul pe care îl presupune stabilirea în Irlanda de Nord, deoarece au posibilitatea de a intra în Marea Britanie și în Europa prin Republica Irlanda. Așadar, există avantaje mari”, subliniază el.

Război comercial pe două fronturi

Președintele american Joe Biden, cu puternica sa identitate irlandeză-americană, se va opune cu vehemență oricăror acțiuni unilaterale care subminează Acordul din Vinerea Mare.

„Boris Johnson a semnat un acord cu caracter obligatoriu la nivel internațional, iar acest lucru nu este pe placul politicienilor americani, care sunt foarte atenți la ce se întâmplă în Irlanda de Nord”, a menționat Mallie.

„Johnson trebuie să știe că se îndreaptă spre o fundătură serioasă dacă nu reușește să consolideze relațiile cu UE care să garanteze un acord comercial adecvat. Dacă periclitează acordul comercial cu SUA și acordul comercial cu UE, cele mai importante blocuri comunitare pentru Marea Britanie, va intra în conflict cu ambele părți”.

„Rusia nu va face nicio favoare Marii Britanii, astfel că el are nevoie atât de Europa, cât și de Statele Unite, însă a început dispute cu ambele”.

„În plus, a încălcat acordul obligatoriu la nivel internațional, pe care l-a semnat”.

Între timp, Uniunea Europeană nu a dat de înțeles că ar fi dispusă să facă vreun compromis, după ce a avertizat că orice încălcare de către Marea Britanie a pactului privind Brexit-ul ar putea fi sancționată cu tarife vamale semnificative.

La rândul său, Johnson a declarat că un război comercial este puțin probabil și că Marea Britanie nu-și permite să intre într-o astfel de situație, într-un moment în care britanicii se confruntă cu cea mai mare inflație din ultimii ani.

Eamon Mallie este specialist laureat în politica nord-irlandeză și în conflictul din Irlanda de Nord.

 

Traducere și adaptare de Elena Șerban de pe pagina în limba engleză a RFI