Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Care e atitudinea corectă a Vestului față de Rusia? „S-a negociat cu Stalin și cu Mao Zedong. Se va negocia și cu Putin”

ap20019535499732.jpg

Marea Britanie se poziționează ca cel mai vehement adversar vest-european al Rusiei
Sursa imaginii: 
AP/Pool DPA/Kay Nietfeld

Marea Britanie se poziționează din ce în ce mai clar ca cel mai vehement și intransigent adversar vest-european al Rusiei. Săptamânal aproape, administrația de la Londra transmite mesaje dure către Moscova, care răspunde pe măsură. Spre comparație, Franța și Germania optează pentru o atitudine care lasă loc negocierilor cu Rusia. Care este poziția cea mai productivă în relația cu Kremlinul, pentru obținerea păcii în Ucraina? RFI l-a întrebat pe analistul de politică externă stabilit la Londra, Christian Mititelu.

Recent, un deputat rus a amenințat că „o singură rachetă Sarmat” ar putea distruge Marea Britanie „în două minute”. Anterior, Marea Britanie a semnat un pact în domeniul apărării cu Lituania, a spus că Ucraina poate ataca obiective de pe teritoriul Rusiei și a transmis că vrea să trimită armament modern în Republica Moldova pentru a o proteja de ameninţarea invaziei ruse.

La RFI, analistul de politică externă stabilit la Londra, Christian Mititelu, explică faptul că adversitatea fără menajamente dintre Londra și Moscova este generată de mai mulți factori. Printre aceștia se numără și tensiunile generate de asasinatele comandate de Rusia pe teritoriu britanic în urmă cu câțiva ani, fiind vorba aici de cazul asasinării fostului spion rus Aleksandr Litvinenko și de cel al otrăvirii fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în martie 20218 la Salisbury (Anglia). În aceeași categorie ar intra și alte cazuri suspecte printre care cel al morții lui Aleksandr Perepelicinâi, un om de afaceri rus critic la adresa Kremlinului, care a decedat în 2012 la reşedinţa sa din Surey, în sudul Angliei, după ce mâncase o ciorbă rusească, și cel al antreprenorului Scot Young, care avea printre prieteni voci critice la adresa Moscovei, precum defunctul oligarh rus Boris Berezovski. Young a căzut de la etaj la domiciliul său din Londra acum patru ani.

În plus, spune analistul, duritatea declarațiilor emise de Londra este motivată și de lupta politică pentru imagine purtată de câțiva membrii ai Guvernului din Marea Britanie, în frunte cu ministrul de Externe și cel al Apărării. „În eventualitatea în care Boris Johnson ar fi nevoit să demisioneze, ceea ce nu este exclus, există o rivalitate pentru putere între ministrul de Externe, Liz Truss, și ministrul Apărării, Ben Wallace”, explică Christian Mititelu.

De asemenea, explică analistul, Marea Britanie își permite să fie mai dură în relația cu Rusia pentru că, din punct de vedere strategic, este protejată de faptul că este o insulă, fiind mult mai greu de atacat militar decât o țară continentală.

În fine, Christian Mititelu subliniază că declarațiile belicoase nu favorizează obținerea păcii, iar atitudinea manifestată de Franța spre exemplu deschide mai mult calea către aducerea lui Vladimir Putin la masa negocierilor. „S-a negociat cu Stalin, s-a negociat cu Mao Zedong, se va negocia și cu Putin”, conchide analistul stabilit la Londra.

Ascultă:

 
Analistul de politică externă, Christian Mititelu, despre atitudinea Marii Britanii față de Rusia