Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Profesorul de limba română, istoricul și analistul politic Dennis Deletant a primit la Londra cetățenia română la 57 de ani după primul său contact cu România

dennis_deletant_cetatenie.jpg

Dennis Deletant primind certificatul de cetățean român
Dennis Deletant a primit certificatul de cetățean român din partea ambasadoarei României în Regatul Unit, Laura Popescu
Sursa imaginii: 
Petru Clej

În cadrul unei ceremonii organizate de Ambasada României din Marea Britanie, Dennis Deletant, lingvist, istoric, analist politic și activist umanitar, a primit cetățenia română. În această vară se împlinesc 57 de ani de când profesorul Deletant a făcut prima sa călătorie în România, țară de care este profund legat, atât profesional cât și sentimental.

În salonul V.V. Tilea de la Institutul Cultural Român de la Londra, ambasadoarea României în Regatul Unit, Laura Popescu i-a înmânat profesorului Deletant certificatul care atestă faptul că a devenit cetățean român.

Dennis Deletant a studiat limba română ca student la Universitatea Londrei și a luat contact cu România în 1965, când a fost într-o tabără de vară la Sinaia. De atunci, el a revenit de nenumărate ori în România, unde a cunoscut-o pe viitoarea sa soție, Andreea, fiica profesorului Andrei Caracostea, cu care s-a căsătorit în 1973.

El a luat contact cu realitățile românești sub dictatura lui Nicolae Ceaușescu, fiind urmărit pas cu pas de Securitate și în cele din urmă declarat persona non grata în 1988 de către regimul comunist. Autor al mai multor cărți de istorie a românilor, între care una despre Ceaușescu și Securitate și alta despre Ion Antonescu, profesorul Deletant este legat indisolubil de România. De ce atunci de abia acum a primit cetățenia română?

“Eu am solicitat și era în sarcina mea să cer cetățenia. Deși mulți dintre prietenii mei m-au rugat insistent să depun o cerere – mă gândesc la prietenul meu regretatul istoric academician Șerban Papacostea, fostul director al Institutului Nicolae Iorga, chiar domnul președinte Emil Constantinescu, care m-a decorat în 1999 și m-a invitat de mai multe ori la masă la el, m-a întrebat:  ‚De ce nu cereți cetățenie? Din moment ce ați fost decorat cu onoarea Serviciul Credincios aveți dreptul să cereți.’ ” Pur și simplu a fost lene și am fost implicat în mai multe activități privind România, nu mi-am făcut timp ca să fac demersurile necesare.” a declarat la RFI profesorul Deletant care a spus că este legat nu doar profesional de România, ci și sufletește.

Recunoașterea meritelor

“Activitatea lui Dennis Deletant a fost recunoscută după 1990 prin numeroase distincții pe care le-a primit, titluri de Doctor Honoris Causa ale universităților din România și evident din partea președintelui României.

Laura Popescu și Dennis Deletant
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Nu bucurăm că dr. Deletant a devenit azi și cetățean român, a solicitat acest lucru și am reacționat cu bucurie la această solicitare, pentru că viața și cariera dumnealui sunt atât de puternic legate de România, de români, de istoria și limba română încât primirea cetățeniei române este un fapt absolut firesc.” a declarat la RFI ambasadoarea României în Regatul Unit, Laura Popescu.

Acordarea cetățeniei române coincide cu apariția volumului de memorii semnat de Dennis Deletant – In Search of Romania (În căutarea României, editura Hurst, 2022). Cartea se întinde din 1965, anul când tânărul student la limba română făcea prima sa vizită în România și până în prezent.

În fapt – In Search of Romania este o istorie a României care începe – coincidență - cu anul în care Nicolae Ceaușescu a devenit lider al Partidului Comunist aflat la putere. Dennis Deletant se dovedește un excelent observator atât al regimului comunist, cât și al celui de după 1990 care i-a urmat. Dar, deși evaluările sale sunt obiective, el rămâne totuși atașat României, românilor, un adevărat patriot, în vremuri în care demagogia patriotardă tinde să compromit adevăratul patriotism. O carte care merită citită!   

Dennis Deletant și Petru Clej
Cartea de memorii a lui Dennis Deletant a apărut în aprilie 2022
Sursa imaginii: 
Petru Clej
 
Ascultați declarația ambasadoarei României la Londra, Laura Popescu, și interviul cu Dennis Deletant