Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Igor Dodon: de la "bombardierul Moscovei" în R. Moldova la un simplu pistol cu bile

igor_dodon.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Igor Dodon

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reacționat în urma perchezițiilor efectuate la domiciliul fostului președinte moldovean Igor Dodon, urmate de punerea acestuia sub acuzare și reținerea sa. Dar cât de important mai este astăzi Igor Dodon pentru Moscova?

Când presa din Republica Moldova a început să informeze, marți dimineața, despre descinderea oamenilor legii la domiciliul fostului președinte Igor Dodon, o întrebare a apărut imediat: cum va răspunde Moscova?

Orientarea pro-rusă a lui Dodon personal și a partidului său sunt binecunoscute și ei nici măcar nu se obosesc să facă un secret din asta – dimpotrivă, o afirmă cu voce tare. Vladimir Putin a apărut, de altfel, pe afișele electorale ale socialiștilor moldoveni.

Și iată că reacția a venit, ba încă direct de la purtătorul de cuvânt al Kremlinului și nu de la Ministerul Afacerilor Externe, cum ne-am fi putut aștepta. Semn că Moscova consideră că este vorba de ceva mai mult decât o afacere între state.

"Aceasta este o chestiune internă a Moldovei. Suntem alarmați că din nou se aplică practici similare celor care sunt în favoarea dezvoltării relațiilor de prietenie cu Rusia. Am dori să fim siguri că toate drepturile legale ale lui Dodon vor fi respectate" – aceasta a fost reacția purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Dar despre relația dintre Dodon și Rusia ca și despre poziționarea Kremlinului sunt de făcut câteva nuanțări.

Da, în toată perioada cât a fost președinte, Igor Dodon a fost omul Moscovei. A reluat din plin propaganda Rusiei și a replicat-o în mediile moldovenești pe care le controla, cu efecte nefaste inclusiv asupra României. A mers de nenumărate ori în vizită la Moscova, adesea acceptând să fie primit la niveluri mult inferioare statutului unui șef de stat. S-a lăsat chiar umilit în public de către Vladimir Putin.

Însă nu putem spune că la rândul său, Kremlinul a pus atâta râvnă în relația sa cu Igor Dodon pe cât a fost invers - și aceasta, mai ales în ultima parte a mandatului acestuia. S-ar spune, mai degrabă, că Dodon era cel care făcea eforturi imense pentru a rămâne în grațiile Kremlinului.

Adevărul este că el nu a livrat mai nimic din ceea ce strategii ruși așteptau.

Nu a scos Republica Moldova din Acordul de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană, așa cum promisese în campanie.

Nu a reușit să treacă prin Parlament un mare acord de împrumut cu Rusia, de 200 de milioane de dolari – inițial se promiseseră 500 de milioane. Una dintre clauze prevedea că Republica Moldova se angaja să preia și datorii către Rusia ale unor agenți economici – ceea ce ar fi aruncat mica țară direct în brațele Kremlinului.

Dar mai ales, Igor Dodon nu a reușit să ducă la îndeplinire Planul Kozak, prin care Republica Moldova urma a fi federalizată, fără vreo șansă de a o mai putea apuca vreodată pe drumul european.

Igor Dodon a eșuat în toate acestea deoarece, chiar și în cele mai negre perioade, Republica Moldova a reușit să mențină unele mecanisme democratice funcționale și o societate civilă activă. Cine crede că acestea nu contează până în final se înșală amarnic.

Dar chiar și așa, Igor Dodon încă mai poate fi folositor Moscovei. Aceasta îl va putea utiliza ca element de presiune la adresa Chișinăului, cam la fel cum se întâmplă cu misterioasele explozii din regiunea transnistreană. Dar nu mai mult decât atât.

Cunoscătorii vieții politice de la Chișinău spun că Moscova se află de multă vreme în căutarea unui pion mai eficient decât fostul președinte, capabil să câștige alegerile și apoi să îndeplinească agenda rusească în Republica Moldova.

Cât despre Dodon, acesta poate rămâne o armă, dar nu mai importantă decât un pistol cu bile.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 25 mai 2022