Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce presupune starea de urgență instituită în Ungaria?

orban_putin.jpg

Viktor Orbán la Kremlin, septembrie 2018
Sursa imaginii: 
http://en.kremlin.ru

La miezul nopții a intrat în vigoare în Ungaria starea de urgență cauzată de război, decretată ieri seară de premierul Viktor Orbán. Ea a fost motivată de războiul din Ucraina. Orbán va anunța azi măsurile care derivă din starea de urgență.

După trei luni de la începutul invaziei ruse în Ucraina, guvernul ungar a realizat că acest conflict reprezintă un pericol pentru Ungaria și a decretat stare de urgență.

Într-o postare video pe rețelele de socializare, premierul Viktor Orbán a spus aseară: "Guvernul învestit astăzi şi-a început activitatea imediat. Nu am pierdut niciun minut, deoarece în ţara vecină este război."

Ce anume a împiedicat guvernul precedent, condus tot de Orbán și în mare parte constituit din aceiași miniștri, nu a reieșit din postarea premierului.

După cum cetățenii maghiari nu au primit detalii nici despre ce anume a motivat decretarea stării de urgență, având în vedere că nu a avut loc niciun incident la graniță sau măcar pe teritoriul Ucrainei, în apropierea graniței cu Ungaria, refugiații vin în număr tot mai mic, și în general, conflictul nu a luat o turnură care ar reprezenta un risc direct și iminent pentru Ungaria.

Contextul descris de premierul ungar pare ușor exagerat: acest război reprezintă o ameninţare constantă pentru Ungaria, pune în pericol securitatea fizică a populaţiei, periclitează aprovizionarea cu energie şi siguranţa materială a economiei şi a familiilor, a spus el, și, cum era de așteptat, a avut un cuvânt de spus și despre politicile greșite ale UE: "Ne dăm seama că războiul şi sancţiunile impuse de Bruxelles au dus la o uriaşă bulversare a economiei şi la creşteri drastice ale preţurilor. Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să rămână în afara războiului şi să protejeze siguranţa materială a familiilor".

Procedural, decretarea stării de urgență a fost posibilă pe baza unei modificări a Constituției, a zecea operată de majoritatea parlamentară Fidesz, modificare adoptată ieri. Asta a invocat și Orbán, notând că siguranța materială a familiilor necesită spaţiu de manevră şi capacitatea de a acţiona imediat.

Ce înseamnă concret acest lucru, vom afla azi. Organizațiile de protecție a drepturilor omului consideră că scopul măsurii este de a reduce atribuțiile Parlamentului prin posibilitatea guvernării prin decrete. Proiectul modificării Constituției a fost înaintat luna trecută. Pe atunci, ministrul responsabil pentru cabinetul primului ministru, Gergely Gulyas spunea că ar fi doar o măsură de siguranță în cazul în care ar fi nevoie, dar momentan nu este nevoie, spunea în aprilie. De ce este nevoie acum, nu știm.

Dealtfel puțini știu că în acest moment în Ungaria, pe lângă starea de urgență, sunt în vigoare două stări de pericol. Unul din cauza epidemiei de Covid, instituit acum doi ani și care se va termina pe 1 iunie. Un altul este "starea de criză cauzată de imigrația masivă", în vigoare de 6 ani, din martie 2016. Conform legii modificate în 2015, situația de imigrație masivă este stabilită pe baza numărului cererilor pentru statutul de refugiat. Acestea însă au scăzut continuu în ultimii 6 ani. Dacă în 2016 au fost înaintate 29 de mii de cereri, între iulie și septembrie 2020, doar 8. Ceea ce nu se poate numi imigrație masivă. Oricum, în martie anul acesta guvernul a prelungit starea de criză până în septembrie.

 
Corespondență din Budapesta