Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia: Sancțiunile impuse Rusiei frânează ambițiile nucleare ale lui Erdogan

centrala_turcia.jpg

Șantierul Centralei nucleare Akkuyu, la ceremonia de inaugurare, 3 aprilie 2018
Sursa imaginii: 
Arhiva AFP via France24

Prima centrală nucleară din Turcia ar trebui să fie inaugurată 2023. Construită și exploatată de un grup rus, este un proiect de referință al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care va trebui însă acum să își reducă ambițiile din cauza sancțiunilor care îi afectează creditorii, scrie France24.

Războiul din Ucraina a pus la grea încercare unul dintre cele mai dragi proiecte ale președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Aceasta ar putea duce la întârzieri majore în cazul centralei electrice de la Akkuyu, prima centrală nucleară din Turcia, care ar trebui să fie pusă în funcție în 2023. Această dată nu este o coincidență, deoarece corespunde cu centenarul creării Republicii Turcia, care va fi sărbătorit cu mare fast de către regimul turc.

Proiectul este enorm. Centrala de la Akkuyu, situată în sudul țării, pe coasta mediteraneană, își propune să asigure Turciei 10% din necesarul de energie cu cele patru reactoare de 1.200 de megawați. 

Prin acest proiect, Turcia își propune să devină "un centru energetic între Marea Caspică, la est, și Uniunea Europeană, la vest", explică Nora Seni, profesor la Institutul de geopolitică al Universității Paris-VIII și fost director al Institutului francez de studii anatoliene din Istanbul.

Dar Akkuyu este, de asemenea, o necesitate, după cum subliniază Deniz Ünal, economist la Centre d'études prospectives et d'informations internationales (principalul institut francez de cercetare în economia internațională), "Turcia fiind țara din G20 cu cele mai puține resurse de energie proprii".

Și asta într-un moment în care nevoile energetice ale țării au crescut de zece ori. "Turcia, care are acum 84 de milioane de locuitori, tocmai a depășit Germania la capitolul populație. Industria sa, care este puternic orientată spre export, funcționează la capacitate maximă și își propune să exporte și mai mult, urmând tendința de a produce la nivel local după criza Covid-19", continuă Deniz Ünal.

Rușii dețin controlul

Ideea construirii unei centrale nucleare în Turcia este în discuție de aproximativ treizeci de ani. După numeroase licitații și demersuri eșuate ale unor companii canadiene, precum și ale Suez și Vinci, Rosatom, compania nucleară națională rusă, a câștigat în cele din urmă contractul în 2010 - cu foarte multe avantaje. Nora Seni consideră că este "o modalitate pentru Turcia de a supralicita Occidentul, pretinzând că se întoarce spre Rusia".

"O alegere criticată uneori chiar de turci", subliniază ea, deoarece, prin acest proiect, Turcia a făcut concesii pe scară largă Rusiei și își sporește dependența de această putere, care îi asigură deja peste 50% din necesarul de energie.

Mai multe bănci rusești, printre care Sberbank și Sovcombank, finanțează integral centrala. Rosatom construiește și operează Akkuyu, iar în schimb Ankara va plăti companiei rusești pentru energia electrică produsă timp de 25 de ani. Rosatom obține, de asemenea, scutiri de taxe, precum și dreptul de a construi și de a folosi exclusiv un port din apropiere, ceea ce reprezintă un control virtual asupra unei părți din teritoriul turc.

Creditorii ruși, afectați de sancțiunile occidentale de la invadarea Ucrainei, au fost izolați de sistemul bancar internațional și nu pot continua să finanțeze proiectul de 20 de miliarde de dolari. Ankara, care a condamnat războiul din Ucraina, nu a participat la aplicarea sancțiunilor.

Rosatom a scăpat până acum de sancțiunile internaționale, dar se pare că opțiunea a fost luată în considerare de SUA. În cazul în care compania rusă este sancționată, acest lucru ar putea afecta importul de echipamente necesare pentru construcția Akkuyu.

Turcia nu reușește să găsească finanțare suplimentară

Pentru Turcia, momentul este foarte prost. "Țara nu este departe de faliment. Nu este momentul să finanțăm proiecte majore", spune Deniz Ünal. "Țara duce o lipsă disperată de finanțare și va avea dificultăți în a o găsi de la alți creditori internaționali din cauza crizei economice prin care trece, cauzată în parte de o politică monetară proastă și de o inflație uriașă - aproape 70% în aprilie."

Și chiar dacă Turcia ar trebui să găsească noi investitori, adaugă economistul, personalul turc a fost deja instruit de Rosatom pentru acest proiect pe măsură. Așadar, pare imposibil să se descurce fără ruși. Prin urmare, din cele patru reactoare planificate inițial pentru centrala de la Akkuyu, doar unul, care a fost deja construit, ar putea fi livrat anul viitor. O modalitate de a inaugura uzina fără a pierde din prestigiu.... Pentru Rusia, este vorba, de asemenea, de a dovedi că își poate asigura în continuare exporturile nucleare în ciuda sancțiunilor.

Un proiect contestat din motive ecologice și de securitate

Dacă timpul este esențial pentru președintele turc, este și pentru că proiectul, fără precedent, este contestat de ani de zile din motive ecologice și de securitate. "Dacă centrala de la Akkuyu va fi construită, va fi prima centrală nucleară de pe Marea Mediterană, o mare relativ caldă. Este problematic să construim acest tip de centrală pe o mare caldă, în condițiile în care suntem supuși încălzirii globale, iar tehnologia nucleară necesită răcire [de obicei cu apă din apropiere]", a declarat Deniz Ünal.

O altă preocupare majoră este faptul că Turcia este predispusă la cutremure. Situl Akkuyu este situat la numai 25 de kilometri de o falie seismică. Multe asociații de mediu au dat un semnal de alarmă, dar nu au fost niciodată auzite.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24