Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


După invazia din Ucraina, mai multe state ex-sovietice se îndepărtează de Moscova (analiză France24)

csi_state_ex_sovietice.jpg

Reuniune a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) sub conducerea lui Vladimir Putin, Moscova, 16 mai 2022
Sursa imaginii: 
© Alexander Nemenov, AFP via France24

De la izbucnirea invaziei rusești în Ucraina, mai multe țări din Asia Centrală s-au distanțat de Moscova. Acest refuz de a se alinia obiectivelor Moscovei dezvăluie relațiile complexe și ambivalente pe care aceste foste republici sovietice le au cu aliatul lor istoric.

Asistăm la începutul unei pierderi a influenței rusești în Asia Centrală? De la declanșarea invaziei din Ucraina, la 24 februarie, Kazahstanul și alte țări din regiune s-au remarcat în mod constant prin gesturi care sugerează distanțarea lor subtilă de puternicul lor aliat și vecin.

Ministerul kazah al Apărării din Kazahstan a anulat o paradă militară pe 9 mai pentru a sărbători Ziua Victoriei asupra nazismului, o comemorare de o importanță crucială pentru Vladimir Putin. La începutul lunii martie, în această țară autoritară în care adunările publice sunt strict controlate, au fost autorizate, în schimb, manifestații pro-Ucraina.

În plus, Uzbekistanul și Kazahstanul au trimis câteva zeci de tone de ajutor umanitar la Kiev, în principal materiale medicale. Mai important, ambele țări, care au relații bune cu Ucraina, nu recunosc independența celor două republici autoproclamate Donețk și Luhansk.

"Kazahstanul nu recunoscuse nici anexarea Crimeii în 2014. De atunci, relațiile cu Rusia au continuat să se răcească", își amintește Michaël Levystone, cercetător la Institutul francez pentru relații internaționale Ifri, specializat în Asia Centrală. "În prezent, kazahii sunt foarte îngrijorați de ceea ce se întâmplă în Ucraina."

De partea greșită a "cortinei de fier"

Din cauza legăturilor economice și de securitate puternice cu Moscova - Kârgâzstanul și Tadjikistanul depind în mare măsură de importurile de produse rafinate din Rusia - republicile din Asia Centrală se feresc totuși să meargă prea departe și se mulțumesc cu o poziție de strictă neutralitate în cadrul instituțiilor internaționale.

Niciuna dintre ele nu a votat în favoarea rezoluțiilor Adunării Generale a ONU din martie, care au condamnat invazia rusă. De asemenea, Kazahstanul a refuzat să sprijine excluderea Moscovei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

"Bineînțeles, Rusia a vrut să fim mai mult de partea ei. Dar Kazahstanul respectă integritatea teritorială a Ucrainei", a explicat Timur Suleimanov, șeful administrației prezidențiale, într-un interviu acordat la sfârșitul lunii martie site-ului european de știri Euractiv, asigurând presa că țara sa nu are nicio intenție de a fi pusă în "același coș" cu Rusia și de a permite Moscovei să se eschiveze de la sancțiunile occidentale.

Kazahstanul, un aliat al Rusiei, nu intenționează să se regăsească în spatele unei "noi cortine de fier", a dat asigurări și ministrul său adjunct de externe, Roman Vassilenko, în fața presei germane, făcând apel la Occident să investească în această țară.

"Timp de 30 de ani, Kazahstanul și-a construit politica externă în așa fel încât să nu se blocheze într-un parteneriat exclusiv cu rușii sau chinezii. Războiul din Ucraina a confirmat această logică. Principalul partener economic al țării este Europa, ceea ce este foarte neobișnuit pentru un stat din Asia Centrală", notează Michaël Levystone.

Teama de un scenariu "în stil ucrainean"

În rândul susținătorilor lui Vladimir Putin, această atitudine călduroasă față de Ucraina din partea Kazahstanului, care este independent din 1991, a provocat indignare și atacuri verbale violente încă de la izbucnirea războiului. "Frați kazahi, ce fel de ingratitudine este aceasta? Uitați-vă bine la Ucraina, gândiți-vă serios", spunea Tigran Keosayan, un prezentator rus pro-Kremlin, pe canalul său de YouTube la sfârșitul lunii aprilie, provocând furia diplomației kazahe.

"De câțiva ani, în Rusia există un discurs care susține că statul kazah nu a existat niciodată. Recent, un deputat din Duma a explicat că Kazahstanul ar trebui să fie denazificat", explică Michaël Levystone. Ca și în Ucraina, în Kazahstan trăiește o minoritate rusofonă semnificativă.

În ciuda tensiunilor cauzate de invadarea Ucrainei, Moscova rămâne un partener-cheie pentru țările din regiune, în special în ceea ce privește securitatea. În ianuarie, președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a fost nevoit să cheme trupe din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) pentru a face față unor tulburări civile fără precedent, cauzate de o creștere bruscă a prețurilor la combustibili.

"Astăzi, dacă există o criză în Asia Centrală, Rusia este cea care intervine. Pe termen scurt, ea rămâne principala putere stabilizatoare din regiune", analizează Michaël Levystone. În special pentru Tadjikistan și Turkmenistan, care împart cele mai lungi frontiere din Asia Centrală cu Afganistanul, "o amenințare majoră la adresa securității acestor două țări și a întregii regiuni".

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24