Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bruxelles propune consolidarea pedepselor și confiscarea averilor oligarhilor ruși

p058080-240700.jpg

bani oligarhi confiscare
UE speră ca partenerii săi internaționali să aplice aceeași linie dură
Sursa imaginii: 
European Union

Comisia Europeană a propus în 25 mai consolidarea legislației și a coordonării UE pentru ca oligarhii ruși să nu se mai poată sustrage sancțiunilor europene. Însăși violarea acestor sancțiuni ar putea fi adăugată pe lista infracțiunilor penale recunoscute în toate statele membre. 

Scopul este de a putea deschide mai ușor urmăriri penale și de a putea sancționa aceste crime la fel, în toată UE. In acest fel, cei care au obținut averi ilicite în UE nu se mai pot ascunde de lege în unele state membre, cum este cazul acum. 

Propunerile îi vizează direct pe oligarhii ruși și pe cei din Belarus care „întrețin mașina de război a lui Putin”. Comisia propune reguli mai clare pentru confiscarea și retrocedarea averilor obținute ilegal de către peroane fizice sau companii. 

Ea adaugă acum pe lista „crimelor”, la capitolul „crimă organizată al articolului 83(1) al Tratatelor UE,  violarea măsurilor restrictive la care sunt supuși acești oligarhi. 

Propunerea se înscrie în noua forță de acțiune a Comisiei Europene numită  „blocare și confiscare” și care a fost înființată la începutul războiului din Ucraina.

Aceasta se bazează pe mandatele extinse ale instituțiilor Frontex și Eurojust care din 11 aprilie au primit derogare pentru operațiuni transfrontaliere de investigație financiară. 

UE a înghețat până acum peste 10 miliarde de euro în bunuri și bani aparținând diferitelor persoane sau entități care se fac vinovate de agresiunea Ucrainei. 

Procesul acesta legislativ va mai dura însă. Propunerea de amendare a listei crimelor europene trebuie aprobată unanim de statele membre înainte de a primi și aprobarea Parlamentului European. 

Se adaugă aici și necesitatea uniformizării sancțiunilor aplicate. Comisarul european al justiției Didier Reynders a explicat că la ora actuală există o fragmentare de la un stat membru la altul a definițiilor acestor infracțiuni și a pedepselor aplicate.

Se speră ca banii astfel recuperați în UE să contribuie ulterior la reconstrucția Ucrainei, un plan pe care UE intenționează să-l dezbată cu SUA.