Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Din nou despre reconstrucția Ucrainei: poate fi Rusia constrânsă să plătească?

case_distruse_pot_fi_observate_la_irpin_in_regiunea_kiev_30_aprilie_2022.jpg

Case distruse pot fi observate la Irpin, în regiunea Kiev, 30 aprilie 2022.
Clădiri distruse de bombardamentele rusești la Irpin, regiunea Kiev, 30 aprilie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Emilio Morenatti

Patru state central-europene, Estonia, Letonia, Lituania și Slovacia vor ca fondurile pentru reconstrucția Ucrainei să provină din activele rusești înghețate, atât cele de stat, cât și ale oligarhilor. Cei patru cer un mecanism internațional de compensare pentru război, prin utilizarea activelor rusești. Țările inițiatoare au îndemnat Comisia să vină cu propuneri în acest sens.

Publicația europeană Politico, preluată de caleaeuropeană.ro, a avut acces la declarația comună a miniștrilor de finanțe din UE, reuniți marți la Bruxelles.

Cele patru state susțin că o parte substanțială a costurilor de reconstrucție a Ucrainei, inclusiv despăgubirile pentru victimele agresiunii militare, trebuie să fie acoperită de Rusia.

Desigur, Moscova nu are de gând să accepte așa ceva – nici măcar nu recunoaște distrugerile și crimele în masă, pe care le pune în seama apărătorilor ucraineni, care singuri și-ar demola orașele și și-ar decima populația.

Statele central-europene propun ca activele înghețate să fie sechestrate, pentru a convinge Rusia să plătească despăgubirile. Totul ar funcționa ca un fel de pârghie, iar sechestrul ar putea fi ridicat doar după ce Rusia va acoperi toate daunele făcute Ucrainei.

Ideea folosirii activelor rusești a fost lansată și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen la Forumul Economic de la Davos. Iar Comisia a făcut un prim pas în această direcție, propunând întărirea legislației și a coordonării în UE, astfel încât oligarhii ruși să nu se mai poată sustrage sancțiunilor.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a lansat planuri pentru un răspuns imediat al UE, în privința reconstrucției Ucrainei.

Astfel, a fost avansată instituirea Mecanismului „RebuildUkraine" ca principal instrument juridic pentru acordarea sprijinului din partea Uniunii Europene, prin intermediul unei combinații de granturi și împrumuturi.

Efortul de reconstrucție ar trebui să fie condus de autoritățile ucrainene în strânsă colaborare cu Uniunea Europeană și cu alți parteneri esențiali, precum cei din grupurile G7 și G20 și alte țări terțe, dar și cu instituțiile financiare internaționale și cu organizațiile internaționale.

Această inițiativă ar urma să fie integrată în bugetul UE. Bruxelles nu a făcut o estimare a pagubelor totale suferite de Ucraina în timpul agresiunii ruse – ca să nu mai vorbim de costurile pentru despăgubirea victimelor.

Comisia recunoaște că va fi necesar un efort financiar major la nivel mondial pentru a reconstrui Ucraina.

Dar cât de mare să fie acest efort?

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, declara acum două săptămâni că Ucraina a avea nevoie de aproximativ 500-600 de miliarde de euro pentru reconstrucție, promițând că UE va acoperi „o mare parte" din această sumă. Fondul Monetar Internațional a estimat că decalajul din balanța de plăți a Ucrainei va depăși 14 miliarde EUR în acest an.

Acestea sunt însă niște simple estimări de etapă, în timp ce distrugerile în Ucraina continuă zi după zi. În plus, nu există o estimare a despăgubirilor care vor trebui acordate victimelor în viață sau familiilor celor uciși.

Însă numai și aceste cifre ne arată că finanțarea reconstrucției Ucrainei reprezintă o problemă cât se poate de serioasă pentru comunitatea internațională.

Să mai spunem că Germania s-a opus unei alte idei, aceea a unui mare împrumut al Uniunii Europene pentru reconstrucția țării invadate.

Și cum este greu de imaginat că Rusia va coopera în vreun fel, folosirea activelor înghețate rămâne o variantă tot mai demnă de luat în seamă.

Apropos: în timp ce europenii se întreabă de unde să găsească banii pentru refacerea Ucrainei, miliarde și miliarde de euro se scurg, săptămânal, dinspre Europa către Rusia, în schimbul resurselor energetice.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica