Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anca Dragu la RFI: Cea mai ciudată măsură din noul pachet social este amânarea ratelor la bănci

Anca Dragu proiect pensii speciale cosmetizare avantajos.jpg

Anca Dragu critică proiectul pensiilor speciale
Anca Dragu critică proiectul pensiilor speciale
Sursa imaginii: 
Facebook/Anca Dragu

Bilanțul primelor șase luni de guvernare PSD-PNL-UDMR a însemnat o bătălie pe funcții, declară la RFI vicepreședintele USR Anca Dragu, fost ministru de Finanțe. Ea critică cel mai recent pachet de măsuri sociale anunțat de coaliție.

Anca Dragu spune că noile măsuri sociale ”vin mult prea târziu. Chiar și pachetul prezentat inițial în aprilie, pachețelul de primăvară, cum să-i spunem, a venit foarte târziu, pentru că noi vedem creșteri de prețuri și se vedea direcția încă de acum un an, din a doua jumătate a anului trecut era foarte clară direcția (...). Cea mai ciudată măsură de aici, cea mai nefericită, neinspirată este aceasta cu amânarea ratelor (...). Amânarea ratelor de fapt aduce o presiune mai mare asupra celor care au rate de plătit, pentru că vor avea de plătit mai mult, vor plăti această dobândă la dobândă. Creditele nu pot fi pur și simplu înghețate, fără a veni cu costuri suplimentare ulterior”.

Fostul ministru de Finanțe precizează că ”băncile și fără această măsură anunțată de Guvern au posibilitatea să facă reeșalonarea creditelor. Băncile nu-și doresc să execute garanțiile sub forma caselor, imobilelor, pentru că ele nu sunt societăți imobiliare. Băncile doresc să găsească soluții cu clienții lor, pentru a continua cu bine aceste credite în care sunt implicate băncile, pe de o parte, clienții, pe de altă parte. Deci instrumentul există”.

 

Arta compensației: cresc salarii bugetare, se acordă ajutoare pentru pensionari, dar se opresc angajările la stat

 

Drulă la RFI, despre noile măsuri sociale: Statul socialist cu epoleți duce România la faliment

 

Pe de altă parte, Anca Dragu face un bilanț al primelor șase luni de guvernare PSD-PNL-UDMR: ”A arătat o perioadă de bătălii pe funcții. Vorbiți cu oamenii din ministere, vorbiți cu oamenii de la nivelul agențiilor de stat, a fost bătălia pe funcții. Până și ANAF-ul l-au lăsat decapitat și fără conducere timp de aproape trei luni, pentru că nu se înțelegeau pe numirea persoanei (...). Deci destul de dificil arată cele șase luni, ar trebui să pună pur și simplu câteva cifre: inflație, creștere economică, ratele dobânzilor și să vedem cum stăm, cum arată economia în cifre. Și apoi și măsuri, pentru că haideți să fim cinstiți și să spunem că inflația afectează toată lumea, dar haideți să vedem că o mulțime de state au venit cu măsuri, haideți să vedem cât de greu a fost să aplici o compensare a facturilor la energie în România, n-a funcționat, pur și simplu, ordonanțele au fost scrise prost, vreo patru OUG-uri au fost date”.