Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kazakhstan: Referendum pentru modificarea Constitutiei, președintele cedează din prerogative

tokayev_kazakhstan.png

Președintele Kazakhstanului, Kassym-Jomart Tokaïev, în timpul unui discurs televizat adresat națiunii, 7 ianuarie 2022
Sursa imaginii: 
AP Photo via rfi.fr

În Kazakhstan au început pregătirile pentru referendumul național din 5 iunie în care cetățenii trebuie să decidă asupra propunerilor guvernului privind modificarea Constituției, care vizează transformarea țării dintr-un stat ”super-prezidențial” într-un stat ”prezidențial cu un Parlament puternic”, scrie publicația Kazpravda.

Dacă amendamentele vor fi acceptate de cetățeni, președintele urmează să cedeze mai multe prerogative, în special în ce privește numirea conducerii instituțiilor de stat, către Guvern și Parlament, precizează sursa citată.

Unul din principalele amendamente propuse la referendumul din 5 iunie este cel potrivit căruia președintele țării nu are voie să fie membru al vreunui partid politic. Trebuie amintit că actualul președinte, Kassym-Jomart Tokayev, a demisionat din funcția de președinte al partidului Amanat, cel mai important partid din Kazakhstan, fondat de predecesorul său, Nazarbayev, în 26 aprilie a.c.

De asemenea, potrivit modificărilor propuse, membrii familiei președintelui nu vor avea dreptul să ocupe funcții politice.

Parlamentul va rămâne bicameral, dar Senatul nu va putea iniția și adopta legi noi, ci doar va aproba sau va respinge legile adoptate de camera inferioară. De asemenea, numărul parlamentarilor numiți de președinte va fi redus de la 15 la 10.

O modificare importantă se referă la reînființarea Curții Constituționale, instituție desființată prin Constituția din 1995. Președintele va avea dreptul de a numi patru judecători ai Curții, în timp ce Parlamentul va numi trei.

Actuala Constituție a fost adoptată în 1995 în timpul mandatului fostului președinte Nursultan Nazarbayev, care a dizolvat atunci parlamentul pe care îl considera ”necooperant”. Practic legea fundamentală a țării acorda puteri nelimitate șefului statului. O primă serie de amendamente, care acordă guvernului o parte din prerogativele președintelui au fost introduse în Constituție în 2017.

 

 

Georgia: Cel mai bun halterofil din Europa

Sportivul georgian Lasha Talakhadze a fost desemnat cel mai bun halterofil din Europa în 2021 în urma unui sondaj online realizat de Federația Europeană de Haltere la care au putut participa toți fanii europeni ai acestui sport, transmite postul de radio Europa Liberă, secțiunea în limba georgiană.

Halterofilul de categorie supergrea (+109kg) este dublu campion olimpic și multiplu campion european și mondial. Titlul de cel mai bun halterofil european în 2021 îi va fi decernat în cadrul ceremoniei de deschidere a Campionatului European de Haltere care se va desfășura anul acesta în Albania, în perioada 28 mai – 5 iunie a.c.

În 2021 a câștigat toate concursurile la care a participat și a devenit, din nou, campion olimpic, mondial și european. În plus a îmbunătățit recordul mondial, care îi aparținea deja: a ridicat 225 de kg, la Campionatul mondial din Uzbekistan, decembrie 2021.

Pe de altă parte, Federația europeană de judo l-a numit pe antrenorul echipei naționale a Georgiei cel mai bun antrenor al anului 2021, iar pe Giorgi Sardalashvili cel mai bun luptător din competițiile pentru tineret din Europa

 

Turcia: Anadolu Efes, campioană europeană la basket masculin

Echipa de basket Anadolu Efes a devenit pentru a doua oară consecutiv campioană a Europei după ce a învins la sfârșitul săptămânii trecute echipa Real Madrid în finala Euroligii cu scorul de 58-57, transmite publicația Cumhuriyet.

A fost meciul cu cele mai puține puncte marcate din istoria Euroligii.

”Toată lumea vrea spectacol, ofensivă, coșuri de sus, dar într-un meci de asemenea importanță a fost nevoie să ne concentrăm pe apărare, pe recuperări, pe precizia paselor. Este o chestiune de strategie și am dovedit că suntem o echipă cu caracter”, a explicat jucătorul Shane Larkin de la Efes scorul neobișnuit de mic înregistrat.

În semifinale Anadolu a trecut de Olympiakos grație unui coș de 3 puncte înscris în ultima secundă de joc de Micic, în timp ce, în aceeași fază, Real Madrid a trecut de BC Barcelona.

 

Armenia: Felicitări noului premier francez

 

Premierul armean Nikol Pashinyan i-a trimis o scrisoare de felicitare noului premier francez, Elisabeth Borne, transmite agenția de știri news.am.

”Sunt convins că, în spiritul relațiilor privilegiate franco-armene, guvernele noastre vor continua să colaboreze în mod eficient pentru punerea în aplicare a proiectelor comune în curs de desfășurare precum și pentru încheierea de noi parteneriate, pentru a atinge adevăratul potențial al cooperării noastre bilaterale.

În acest sens eforturile comune pe care trebuie să le depunem pentru realizarea obiectivelor incluse în Foaia de parcurs economică franco-armeană pentru perioada 2021-2026, semnată în decembrie 2021 la Paris sunt de o importanță specială”, se arată în mesajul premierului armean.

 

Azerbaïdjan: In memoriam Fuad Poladov

S-au împlinit recent 74 de ani de la nașterea lui Fuad Poladov (1948-2018) considerat unul dintre cei mai importanți actori din Azerbaidjan, Artist al Poporului din 1987, scrie publicația Oxu.

"Poladov a fost un artist care a marcat cultura, cinematografia și teatru azer. Amintirea lui este și va fi mereu vie în inimile noastre, iar fructele muncii lui se văd astăzi, mulți tineri pasionați de teatru călcându-i pe urme”, a declarat actrița Hamida Omarova.

Fuad Poladov și-a început cariera în 1966 în filmul Investigația continuă. A urmat cursurile Academiei de Teatru și film din azerbaidjan între anii 1967-1972, după care a jucat mai multe roluri de succes în teatru. Din 1989 a fost actor al Teatrului de Stat Samad Vurgun. A primit premiul național pentru cel mai bun actor azer în 2015.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa PLus:

Aida Abilkasimova - Kazakhstan

Eteri Kashibadze - Georgia

Özge Kahriman - Turcia

Astghik Shmavonyan - Armenia

Fatima Aliyeva - Azerbaidjan

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei