Aflată la originea crizei alimentare globale, Rusia vrea să pozeze în "salvator" (Comisia Europeană)

food-shortage.jpg

Propaganda rusă încearcă să convingă că sancțiunile internaționale impuse Rusiei ar fi de vină pentru creșterea prețurilor la alimente și la combustibil
Sursa imaginii: 
euvsdisinfo.eu

La trei luni de la agresiunea brutală a Rusiei, Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite a avertizat în legătură cu o criză globală a foametei, cauzată de blocarea exporturilor de cereale ale Ucrainei. Există însă și un întreg război al știrilor false, pe care Kremlinul l-a declanșat în acest context. EuvsDinsinfo, organismul anti-dezinformare al Comisiei Europene, expune câteva dintre narațiunile false ale Kremlinului.

Cunoscută drept coșul de pâine al Europei, Ucraina a fost de mult timp unul dintre cei mai mari producători și exportatori agricoli din lume. În încercarea sa de a subjuga Ucraina, Rusia a vizat depozitele sale de alimente, i-a furat recolta și echipamentele agricole, a distrus capacitățile de procesare și transport ale alimentelor din Ucraina și a blocat porturile ucrainene din Marea Neagră, vitale pentru exportul de cereale ucrainene.

Potrivit EUvs Dinsinfo, după ce Rusia a destabilizat în mod direct și deliberat piețele alimentare globale, dezinformarea rusă exacerbează tensiunile.

Kremlinul încearcă acum să arunce vina pe Ucraina, în încercarea  de a submina sprijinul global pentru țara invadată.

Propaganda rusă încearcă să convingă că sancțiunile internaționale impuse Rusiei ar fi de vină pentru creșterea prețurilor la alimente și la combustibil. Astfel de mesaje au fost vehiculate în mai multe limbi, în Europa, în vecinătatea acesteia și au fost reluate masiv de mass-media chineză.

De fapt, sancțiunile internaționale impuse Rusiei vizează capacitatea Kremlinului de a-și finanța agresiunea militară – iar aceasta este principala cauză a crizei alimentare care se profilează.

Sancțiunile, dimpotrivă, prevăd scutiri în ce privește exportul și tranzacțiile legate de produse alimentare și agricole.

Pachetul de sancțiuni adoptat de Comisia Europeană la 8 aprilie prevede o interdicție totală pentru operatorii ruși de transport de marfă din Rusia și Belarus care lucrează în UE.

Totuși, Comisia precizează că sunt scutite de la această interdicție mărfuri esențiale, cum ar fi produsele agricole și alimentare, ajutorul umanitar, precum și energia. Aceleași scutiri sunt valabile și în privința interdicției de intrare pentru navele sub pavilion rusesc în porturile UE.

După cum observă organismul european antidiscriminare, Rusia folosește, de asemenea, forurile diplomatice pentru a susține că Ucraina transportă cereale către UE, pentru a plăti Occidentului aprovizionarea cu arme.

Aceasta ilustrează încă o dată că diplomații Rusiei au devenit parte din mașina de dezinformare a Kremlinului

De altfel. Agenția Asociated Press observa, încă din prima parte a conflictului, că diplomația rusă acționează ca o rețea globală de propagandă, cu sute și sute de conturi deschise în întreaga lume.

Am observat, de altfel, acest fenomen și la București. La 12 mai, Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse în România, după ce, pe pagina de socializare a reprezentanței diplomatice a apărut un articol plin de dezinformări în legătură cu originile războiului.

Dar nu numai diplomații, ci și demnitarii Rusiei sunt angajați deplin în războiul dezinformării. Oficiali ruși susțin că Ucraina singură își blochează navele în propriile sale porturi – o afirmație dezmințită de verificatorii de pe teren.

 

Potrivit președintelui Dumei de Stat a Rusiei, Washingtonul este cel care organizează o foamete în Ucraina.

De-a lungul anilor, amintește EUvsDisinfo, propaganda rusă a negat în mod constant Holodomorul, marea foamete provocată de Iosif Stalin pentru a distruge țărănimea ucraineană.

Marea foamete a secerat milioane de vieți în anii 1930. Acum, presa  pro-Kremlin susține că, dimpotrivă, Rusia este cea care împiedică Kievul să organizeze un nou Holodomor în Ucraina, prin blocarea porturilor ucrainene din Marea Neagră.

Într-o manieră tipic orwelliană, Rusia, ale cărei acțiuni provoacă o criză alimentară globală, vrea să se prezinte drept „salvator".