Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Soluții la blocada rusă asupra exporturilor de cereale ucrainene

Blocada impusă de Rusia navelor ucrainene care ar trebui să exporte cerealele riscă să provoace o criză alimentară globală, în condițiile în care Ucraina este unul dintre cei mai mari producători pe piața mondială iar cele 25 de milioane de tone de grâu blocate în porturile de la Marea Neagră ar putea tempera creșterea alarmantă a prețurilor...Rusia pune însă condiții : ridicați sancțiunile și deminați Marea Neagră, măsură luată de Ucraina pentru a împiedica un atac de pe mare a Odesei.

Situația trebuie rezolvată relativ rapid deoarece culturile de cereale de anul trecut încă nu au putut lua calea exportului din cauza blocadei ruse iar culturile noi riscă să rămână în câmp, în lipsa soluțiilor de depozitare. Rusia știe și a avansat o propunere : ridicați sancțiunile și facem un culoar umanitar pentru navele care ar urma să exporte cerealele ucrainene. La RFI, expertul în securitate internațională Claudiu Degeratu spune că nu se pune problema ca Ucraina să accepte un astfel de șantaj, în condițiile în care blocada impusă exporturilor încalcă dreptul internațional. În plus, spun alți experți, deminarea Mării Negre, cerută de Kremlin, ar lăsa descoperit portul Odesa.

Marea Britanie a spus și ea un nu răspicat prin vocea ministrului apărării. Ben Wallace a insistat că Rusia trebuie să respecte ”ceea ce este drept pentru națiunile din întreaga lume”. De altfel, Londra se află la originea unei propuneri pentru depășirea crizei : Marea Britanie sugerează ca navele comerciale ucrainene să fie escortate la Marea Neagră de nave militare. Este fezabilă ideea? Nu va atrage ea furia Moscovei? Va accepta Ucraina condițiile Kremlinului? Pentru a afla răspunsul ascultați integral interviul cu Claudiu Degeratu...

 

 
Expertul in securitate internationala Claudiu Degeratu