Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Propaganda rusă alimentează temerile polonezilor

polonia_1.png

Sursa imaginii: 
France 24

Şaptezeci şi trei la sută dintre polonezi sunt îngrijoraţi pentru securitatea ţării lor, iar 29% dintre polonezi cred ''în mod ferm'' că războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei constituie o ameninţare pentru securitatea ţării lor, indică un sondaj de opinie realizat de Centrul polonez de cercetare a opiniei publice (CBOS), preluat de Agerpres. Afirmația liderului cecen Ramzan Kadîrov, care consideră că şi-a terminat treaba în Ucraina şi vrea ordin pentru a ataca Polonia, riscă să alimenteze și mai mult temerile polonezilor.

Sondajul arată că doar 3% din polonezi mai sunt încrezători în viitor, declarând că "în mod clar'' nu percep niciun risc la adresa securităţii. 18% spun că ''mai degrabă'' nu percep un asemenea risc. De cealaltă parte însă, patru din zece polonezi cred că războiul din Ucraina ''va escalada, răspândindu-se în alte ţări'', potrivit sondajului CBOD, care a fost realizat în perioada 2 - 12 mai, pe un eşantion de 1.087 de persoane. În context, liderul cecen Ramzan Kadîrov toarnă gaz peste temerile polonezilor.. „În şase secunde vă arătăm de ce suntem în stare”, le transmite Kadîrov acestora. „Chestiunea Ucrainei este încheiată. Sunt interesat de Polonia. Ce încearcă să obţină Polonia? După Ucraina, dacă primim ordin, în şase secunde vă arătăm de ce suntem în stare. Mai bine vă retrageţi armele şi mercenarii”, spune liderul cecen într-un mesaj video distribuit pe Twitter de un jurnalist al BBC.  În plus, Kadîrov cere Poloniei să-şi „prezinte scuze oficial pentru ce i-a făcut ambasadorului nostru”. Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a fost stropit cu vopsea roşie în timp ce se pregătea să depună o coroană de flori la cimitirul soldaţilor sovietici din capitala Poloniei. Ceremonia a fost oprită după atac, iar diplomatul a părăsit zona escortat de poliţie. „Fasciştilor!”, a strigat la adresa sa un protestatar.  Ramzan Kadîrov, un aliat al lui Putin, este destul de prezent pe reţelele de socializare în contextul războiului din Ucraina, unde ţine să arate că paramilitarii săi luptă cu vitejie şi să lanseze avertismente la adresa inamicilor. Însă postările sale sunt considerate pură propagandă.

Agențiile internaționale de presă amintesc că Polonia este una dintre ţările care susţin cu tărie Ucraina şi critică vehement imperialismul rusesc. În plus, Polonia a furnizat tancuri armatei ucrainene. De altfel, zilele acestea a avut loc un schimb de replici între Varșovia și Berlin după ce președintele polonez a acuzat Berlinul că nu a respectat un angajament de a furniza, la schimb, Poloniei, tancuri Leopard 2, după ce a procedat similar cu Republica Cehă. În fine, Polonia se numără printre statele care s-au oferit deschis să fie garante ale unei eventuale păci.

De partea sa, Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și presupus succesor al lui Putin, a avertizat voalat Polonia și alte state NATO. NATO "nu este un bloc militar defensiv, ci unul pur ofensiv și agresiv...Rusia va percepe acest lucru ca pe o amenințare directă la adresa propriei securități și va fi obligată să răspundă", spunea recent Patrușev.

În fine, recent și publicația rusă Pravda spunea, preluată de RADOR, că Polonia și România ar fi două state care riscă să fie în vizorul Rusiei. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova a afirmat că Rusia ar putea efectua lovituri militare asupra unor ținte de pe teritoriul mai multor state NATO care livrează arme regimului de la Kiev, pentru a le perturba logistica militară. Potrivit Pravda, țările care furnizează activ arme letale citez ”regimului nazist” de la Kiev sunt: Cehia, Polonia, Slovenia, Turcia, Germania și SUA. ”Fie fizic, fie mental, aceste țări nu vor supraviețui unui atac cu rachete Kalibr. Ar fi cu adevărat un preludiu al celui de Al Treilea Război Mondial, dar aliații SUA ar fi primii care l-ar pierde, din cauza comportamentului lor indezirabil”, a scris publicația apropiată Kremlinului.