Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: Algoritmii rețelelor sociale trebuie schimbați pentru a-i contracara pe trolii ruși

facebook_retele_sociale.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/Dado Ruvic via rfi.fr

Ministrul bulgar al e-guvernării, Bozhidar Bojanov, a cerut Bruxelului să reglementeze algoritmii rețelelor sociale care îi ajută pe trolii ruși în războiul de dezinformare început în întrega Europă de Est, cu mult înainte ca Moscova să atace Ucraina. Oficialul bulgar vrea reglementare „inteligentă și țintită” împotriva mesajelor rușești care atacă libertatea de exprimare pentru a afecta negativ valorile europene contemporane. Bozhidar Bojanov și-a exprimat cerința la Forumul Economic de la Davos.

„Bulgaria propune Bruxelles-ului să reglementeze algoritmii rețelelor sociale care facilitează atacurile trolilor”, citim în dnevnik.bg. Cerința a fost enunțată de ministrul e-guvernării, Bozhidar Bojanov, în fața participanților la Forumul Economic Mondial de la Davos.

„Această chestiune este deosebit de relevantă în contextul războiului din Ucraina,” a spus Bojanov.

Potrivit oficialului bulgar, giganții tehnologiei trebuie să-și asume responsabilitatea în sfera digitală și să recunoască impactul pe care îl au asupra societăților.

 „Nu ne putem aștepta (ca giganții din social media, n.r.) să se opună propriilor modele de afaceri”, a spus ministrul, adăugând că este nevoie de o reglementare „inteligentă și țintită”.

„Bulgaria face parte din Europa de Est și influența Rusiei în țara noastră este puternică de mult timp. Rusia și-a început politica în regiunea Europei de Est înainte de război și continuă să o facă și după război. În timp ce atacă Ucraina, atacă și toată Europa de Est prin campanii de dezinformare,” spuse Bojanov.

„Rusia atacă libertatea de exprimare pentru a afecta negativ valorile europene contemporane. Canalele lor sunt multe, dar social media este într-adevăr principalul mijloc”, a adăugat oficialul bulgar.

 

Macedonia de Nord trebuie să găsească soluții de înlocuire a anglicismelor care afectează limba

Șefa departamentul de limba macedoneană de la Universitatea Sfinții Kiril și Metodius din Skopje, Iskra Panovska-Dimkova, a acordat un interviu pentru www.slobodnaevropa.mk în care atrage atenția că noilor generații „le este din ce în ce mai greu să vorbească limba maternă, pe fondul unui aflux de anglicisme pentru care nu există nici un filtru.”

„Înființarea unui organism care să caute soluții la cuvintele lipsă în limba macedoneană, angajarea de lectori, dar și un examen de pronunție, sunt cele trei lucruri urgente care trebuie făcute pentru a îmbunătăți situația,” spune  Panovska-Dimkova.

„Statul trebuie să adopte o strategie în limba macedoneană și să ofere fonduri pentru a depăși problema.”

„În principiu, problema afluxului de anglicisme nu există doar pentru limba macedoneană. Cu toate acestea, la noi, în Republica Macedonia de Nord, chiar nu există  nici un filtru. Cum depășești situația? Cu strategii, cu spectacole interesante pentru tineri în limba macedoneană, cu aplicații interesante pentru telefoane, computere, jocuri în macedoneană (...)”

„În primul rând, există o problemă financiară. Finanțarea pentru proiecte în zona limbii macedonene vine mereu ultima. Întotdeauna există fonduri pentru lucruri considerate mai importante. Iar când nu există mijloace, și problemele sunt lăsate automat în seama altruismului, să zicem, a câtorva oameni de știință, strategia nu dă roade,” a remarcat profesoara.

 

Iron Maiden s-a întors la Belgrad după 8 ani

www.politika.rs publică un articol despre legendara trupă de heavy metal, Iron Maiden care a susținut recent un concert pe Stark Arena din Belgrad, ca parte a turneului mondial Legacy Of The Beast 2022.

„Grupul condus de vocalistul Bruce Dickinson a revenit după opt ani la Belgrad, dând startul concertului cu melodii de pe cel de-al 17-lea album intitulat Senjutsu și (lansat în 2021, n.r.)”

„Pe parcursul a aproape două ore de concert, încheiat cu două bisuri, cei șase britanici au interpretat unele dintre cele mai cunoscute piese ale lor, precum Run To the Hills, Fear Of The Dark și  The Trooper, spre bucuria a peste peste 15.000 de spectatori de la  Stark Arena”.

„Concertul Maiden a fost marcat, așa cum era planificat, de o scenografie extrem de bogată pe scena principală. Aceasta a fost transformată cu ajutorul luminilor, ecranelor și decorurilor în spiritul Senjutsu, din castel japonez, în interiorul unei catedrale gotice.”

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Neli Atanasova, Bulgaria

Renata Janevska, Macedonia de Nord

Kristina Radojovik, Serbia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 27 mai 2022