Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul Nicolae Ciucă: Românii din străinătate sunt bineveniți să se întoarcă acasă. Avem adoptate măsuri care să-i motiveze

nicolae_ciuca.jpg

Premierul Nicolae Ciucă
Sursa imaginii: 
Facebook/Nicolae Ciucă

Românii din străinătate sunt bineveniți să se întoarcă acasă, iar pentru aceasta avem deja adoptate măsuri care să-i motiveze și să le ofere un mediu economico-social cât mai atractiv, arată mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni.

 

”Prin măsurile pe care le adoptăm la nivelul Guvernului, ne asigurăm ca și românii din afara granițelor să se bucure de drepturi depline și acces la servicii administrative digitale și moderne și o mobilitate deplină dinspre sau către România, atât pentru relocare, dar și pentru antreprenoriat, educație, turism sau cultură.

Avem români capabili și talentați, atât în țară, cât și răspândiți în întreaga lume. Cei care își doresc să sprijine efortul nostru de a dezvolta România cu experiența și priceperea lor sunt bineveniți să se întoarcă acasă, iar pentru aceasta avem deja adoptate măsuri care să-i motiveze și să le ofere un mediu economico-social cât mai atractiv. Am făcut deja pași importanți pentru lansarea primelor patru scheme de ajutor de minimis aferente programelor de încurajare şi de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, în valoare de 777 de milioane de lei, care vizează inclusiv inserarea în sistemul antreprenorial a românilor care se întorc din diaspora. Avem proiecte prin care vrem să atragem cercetători de excelenţă din afara țării în organizații publice de cercetare, care vor deveni centre de excelenţă, dar și în alte proiecte de vârf care să reunească talentele și cercetarea românească, alături de spiritul antreprenorial românesc, cu sprijinul administrației publice”, arată mesajul.

Premierul a spus că românii care aleg să muncească în afara granițelor trebuie să fie respectați și să li se respecte drepturile prevăzute în legislația țărilor în care muncesc. „Am convingerea că memorandumul semnat de curând în acest sens la nivelul ministerelor de resort din România și Italia va fi urmat de demersuri similare și cu alte state din Uniunea Europeană și nu numai”.

Având în vedere situația dificilă creată de invazia rusă în Ucraina, premierul spune că Executivul ține permanent legătura și este alături de comunitatea de români din această țară, pentru a le asigura tot ceea ce au nevoie pentru a putea să facă faţă tragediei războiului și crizelor conexe acestui conflict.