Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summit UE: europenii rămân legați de energia provenită din Rusia

p021791001002-918555.jpg

energie UE
Există companii europene care plătesc sau vor plăti energia în ruble
Sursa imaginii: 
European Union

Summitul extraordinar al UE care se desfășoară în 30 și 31 mai la Bruxelles va aborda mai ales problema aprovizionării cu energie și cea a securității alimentare în contextul războiului din Ucraina. Se crede că un embargou privind petrolul rusesc nu va fi însă posibil.

Ungaria se opune mai departe aplicării unui embargou european pe petrolul rusesc. In aceste condiții, după ce ambasadorii UE au constatat duminică eșecul negocierilor cu Budapesta, UE va continua să aplice Rusiei sancțiuni parțiale. 

O altă reuniune a ambasadorilor este prevăzută în orele dinaintea summitului. 

Comisia Europeană a lucrat la un plan prin care să convingă Ungaria care spune că ar avea nevoie de minim cinci ani perioadă de tranziție. 

S-a analizat astfel posibilitatea de a plăti tranziția de la sursa rusească de aprovizionare la surse mai curate – politic și ecologic vorbind –prin programele europene de recuperare economică post Covid19 (PNRR). 

Miliarde de euro ar trebui astfel investite în noi infrastructuri (2 miliarde pentru petrol și minim 10 miliarde pentru gaz), iar unele derogări tranzitorii ar trebui să fie posibile. 

Ungaria ar beneficia astfel de circa 346 de milioane pentru noile investiții, dar totul este teoretic fiindcă din cauza situației politice de la Budapesta, țara nu are încă acces la banii de recuperare post Covid19.

Iar planul Comisiei este refuzat de Viktor Orban care a explicat oficial acest lucru, printr-o scrisoare adresată în urmă cu câteva zile președintelui UE Charles Michel. De altfel, Orban spune că amintitul plan nu conține suficiente detalii de finanțare și nu se adresează unor țări ca Ungaria cu o situație geografică specială. 

Alternative fără acordul Ungariei

Prin urmare, liderii europeni sunt puși în fața unei decizii dificile prin care Rusia ar fi pedepsită mai mult decât acum, fără a avea un embargou pe importul de petrol. 

Astfel, noul pachet de sancțiuni asteptat de la acest Summit UE ar putea fi aprobat fără capitolul petrol – spun surse europene -  ceea ce ar însemna o mare decepție pentru Ucraina. UE s-a angajat totuși față de Volodimir Zelenski, care este invitat la deschiderea summitului, că aceste sancțiuni dure vor trece integral. 

Există și posibilitatea unui embargou privind petrolul rus transportat prin gazoduct maritim  - ceea ce al ocoli problema Ungariei. Budapesta s-a opus duminică szi acestei idei. 

In fine, se vorbește şi despre mărirea taxelor la importul de petrol din Rusia și prin urmare descurajarea companiilor europene de a mai cumpăra de la partenerul rus. Dar metoda ar putea mări prețul plătit de consumatorul final fără a descuraja de fapt companiile și astfel criza costului energiei s-ar agrava. 

Ruble pentru energie

S-a spus de la bun început că statele UE nu vor plăti energia rusească în ruble, așa cum o cere Moscova începând cu 31 martie 2022. S-a spus că aceasta ar încalcă secțiunile europene împotriva Rusiei. 

Ungaria o face însă în mod public și deschis. Pe lângă ea, alte companii germane, franceze, austriece, olandeze și italiene o fac deja sau o vor face. Motivul este că de fapt încălcarea sancțiunilor europene nu este nicăieri pusă negru pe alb legat de plata în ruble. 

Publicația Politico citează o discuție avută recent între reprezentanții statelor membre UE și Comisia Europeană în cursul căreia plata în ruble nu a fost interzisă formal. Comisia le-a cerut însă companiilor europene să se asigure că vor primi gaz și petrol dacă plătesc în ruble. 

Astfel, cu excepția Poloniei, a Bulgariei  și a Finlandei, companiile energetice din celelalte țări fie au deschis un cont în ruble la Gazprombank fie o vor face. 

Statele baltice sunt singurele care nu mai importă acum energie de niciun fel din Rusia. Polonia spune că va putea face la fel începând din toamna acestui an. Italia a anunțat că ar putea şi ea renunța total la importuri din Rusia începând cu septembrie 2023. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan