Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ungaria: Legea care blochează practic dreptul la grevă al profesorilor, la un pas de promulgare

katalin_novak_presedinte_ungaria.jpg

Katalin Novak, președintele Ungariei
Sursa imaginii: 
Facebook / Novák Katalin

Sindicatele din învățământ au trimis președintei țării, Katalin Novak, o cerere oficală prin care îi solicită să nu promulge noua Lege a educației adoptată de guvernul Orban, pe care o consideră neconstituțională, întrucât ”anulează dreptul la grevă” al personalului din învățământ.

Potrivit publicației maghiare 24 de Ore, profesorii îi cer șefului statului să trimită proiectul de lege la Curtea Constituțională în vederea obținerii unui ”aviz preliminar de legalitate”.

Potrivit Constituției ungare șeful statului are posibilitatea de a cere un aviz preliminar de legalitate în cazul în care consideră că o anumită lege sau anumite dispoziții ale unei legi încalcă Legea fundamentală a țării.

Sindicatele din învățământ au declanșat în luna ianuarie a.c. o grevă generală, cerând reducerea programului de lucru și mărirea salariilor cu 45%. Ulterior  guvernul Orban a declarat greva ilegală și a emis un decret prin care profesorii sunt obligați ca, în caz de grevă, să asigure ”servicii suficiente” pentru a continua cursurile, ceea ce practic face ca grevele acestora să devină inutile.

Principalele prevederi ale decretului, emis în luna martie, au fost introduse în noua Lege a educației care a fost trimisă spre promulgare șefului statului.

 

Croatia: Un preot ia apărarea suporterilor Hajduk Split arestați pentru violențe

Preotul capucin de la Biserica Sfântul Dominic, cea mai mare biserică din Split, a ținut săptămâna trecută o slujbă religioasă specială pentru suporterii echipei Hajduk Split arestați în urma ciocnirilor violente care au avut loc după un meci cu rivala Dinamo Zagreb, transmite publicația Vecernji.

Ciocnirile, în timpul cărora suporterii au atacat forțele de ordine cu torțe aprinse, bâte, pietre și sticle, s-au soldat cu cel puțin 35 de răniți dintre care 20 sunt polițiști. După cum a anunțat Poliția din Split, 4 polițiști au fost nevoiți să tragă focuri de avertisment cu arme reale. 43 de suporteri au fost arestați, printre care și un minor.

”În urma campaniei mass media de condamnare a acestor tineri trebuie să spun că nu toți acești copii sunt huligani, sufletele lor sunt curate, sunt revoluționari fără revoluție... ar trebui să li se vorbească cu bună credință, nu să fie târâți prin fața tribunalelor”, a scris preotul Jozo Čirko pe pagina sa de Facebook înaintea slujbei.

 

Albania: Proiectul European "Gjiro Art"

 

Mai mulți tineri artiști sosiți din țări UE și din Balcanii Occidentali s-au reunit recent în orașul albanez Gjirokastra pentru a-și expune lucrările în cadrul proiectului "Gjiro Art" din cadrul programului cultural european ”Europa Creativă” pentru protejarea și promovarea patrimoniului cultural, finanțat de Uniunea Europeană, transmite publicația Panorama.

Arhitecta Katerina Kuzmuk, sosită din Ucraina, a prezentat unul dintre cele mai intereseante proiecte: ”Proiectul meu se referă la acoperișurile de piatră ale clădirilor din partea veche a orașului, care sunt adevărate opere de artă și care în general trec neobservate de către turiști. M-am gândit să amenajez mai multe puncte de observație din care aceste acoperișuri unice în lume să poată fi apreciate la adevărata lor valoare”, spune arhitecta ucraineană.

Câteva dintre lucrările tinerilor artiști vor fi expuse în curând la sediul Parlamentului European din Strasbourg.

Gjirokastra face parte din patrimoniul universal UNESCO. Orașul vechi este considerat ”Un exemplu rar de oraș otoman foarte bine conservat”, iar aici are loc o dată la cinci ani Festivalul Național de Folclor. Este orașul natal al fostului lider comunist Enver Hoxha și al celebrului scriitor albanez Ismail Kadare.

 

Muntenegru: Cazurile de șantaj cu implicarea minorilor în creștere

Cazurile de șantaj s-au înmulțit în ultimii doi ani în Muntenegru iar printre acestea apar și cazuri în care minori își fotografiază sau filmează colegii în ipostaze intime, după care amenință că vor publica imaginile pe rețelele de socializare dar nu primesc anumite sume de bani, relatează publicația Vijesti.

Astfel de situații s-au înregistrat nu doar în capitala Podgorica, ci și în orașele Bar, Budva, Berane și Herceg Novi, precizează Poliția din Muntenegru.

Codul Penal prevede pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la 5 ani ”pentru orice persoană care, în scopul dobândirii de bunuri materiale, amenință o altă persoană că va dezvălui public aspecte legate de viața intimă, care ar putea aduce atingere onoarei sau reputației acesteia”. Dacă suma solicitată ca răscumpărare depășește 3000 de euro, pedeapsa este de 8 ani închisoare, iar dacă șantajul este făcut în mod organizat pedeapsa urcă la 12 ani.

Între 1 ianuarie 2019 și 30 aprilie 2022 s-au înregistrat 13 cazuri în care copii minori au fost fotografiați sau filmați fără autorizație, cu scopul obținerii unei răscumpărări, iar justiția a întocmit dosare penale împotriva a 8 acuzați, dintre care șase bărbați și două femei, precizează sursa citată.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Nóra Lepnyák - Ungaria

Nika Komarić - Croația

Izabela Preka - Albania

Kristina Đurović - Muntenegru

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 30 mai 2022