Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


După atacul armat din Texas, guvernatorul Greg Abbott într-o situație delicată (analiză France24)

greg_abott_texas_guvernator.jpg

Greg Abott, guvernatorul statului Texas, în timpul unei conferințe de presă la Austin, SUA, 8 iunie 2021
Sursa imaginii: 
© Montinique Monroe, Getty Images North America via AFP via France24

În timp ce Statele Unite sunt în doliu după atacul armat de săptămâna trecută din orașul texan Uvalde, soldat cu moartea a 21 de persoane, majoritatea copii, dezbaterea națională privind controlul armelor de foc a fost relansată. Guvernatorul Texasului, ultraconservatorul Greg Abbott, se află în mod special sub presiunea criticilor din partea cetățenilor și a investigatorilor, care reamintesc că oficialul a făcut, în trecut, tot ce a putut pentru a slăbi controalele asupra armelor de foc și i-a îndemnat chiar pe locuitorii din Texas să cumpere mai multe arme, scrie France24.

"Texanii deplâng victimele acestei crime fără sens, [deplângem] această pierdere oribilă și îi îndemnăm pe toți texanii să se unească", a scris guvernatorul Texasului, Greg Abbott, pe Twitter, după atacul din acest oraș situat în apropiere de granița cu Mexicul, când un tânăr de 18 ani a deschis focul într-o școală primară, ucigând 19 copii de zece ani și doi profesori. Atacatorul a fost ulterior împușcat mortal de poliție.

Tragedia a șocat Statele Unite și multe alte țări. "Este timpul să transformăm durerea în acțiune", a declarat Joe Biden, vizibil emoționat, într-un discurs solemn la Casa Albă. "Când, pentru numele lui Dumnezeu, vom pune capăt lobby-ului pentru armele de foc?", a spus președintele american, declarându-se "sătul și obosit" de atâtea atacuri armate în școli.

La scurt timp după crimă, numeroși internauți au scos la iveală câteva tweet-uri mai vechi ale guvernatorului din Texas: "Sunt rușinat: Texasul este pe locul doi în țară în ceea ce privește noile achiziții de arme, după CALIFORNIA. Haideți să accelerăm ritmul, locuitori ai Texasului", a scris Greg Abbott pe Twitter în octombrie 2015.

Observatori, experți și cetățeni obișnuiți îl acuză pe Greg Abbott de "ipocrizie". Căci acest republican a anunțat el însuși în ianuarie 2022 că a "semnat peste douăzeci de legi pentru a proteja drepturile celui de-al doilea amendament [al Constituției americane - care garantează dreptul de a purta arme]", când și-a declarat candidatura pentru un al treilea mandat de guvernator.

"Este vina ta", i-a spus miercuri, într-o conferință de presă, rivalul său democrat Beto O'Rourke, care îl va înfrunta în timpul următoarelor alegeri pentru postul de guvernator în noiembrie 2022.

Deși motivele atacatorului din Uvalde sunt încă necunoscute, se spune că tânărul american a cumpărat o pușcă, muniție și echipament paramilitar în mod legal. "Spuneți că acest lucru nu era previzibil, - era complet previzibil din momentul în care ați decis să nu faceți nimic", a declamat democratul în vârstă de 49 de ani. " Apăr copiii din acest stat pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple" , a adăugat el.

"Ultra-conservator" cu "poziții foarte dure"

"Greg Abbott este un ultraconservator: el l-a înlocuit pe Rick Perry, care a venit după George W. Bush, și urmează aceeași tradiție", declară pentru France 24 Françoise Coste, profesor de civilizație americană la Universitatea Toulouse-Jean-Jaurès. "Suferă de un handicap [este paraplegic de la un accident suferit la 26 de ani], ceea ce este un lucru rar în politica americană și republicană. Unii ar fi putut crede că ar fi, prin urmare, empatic și sensibil la probleme sociale, dar este exact invers: este cunoscut pentru pozițiile foarte dure, în special în ceea ce privește armele, avortul și imigrația".

Din iunie 2021, acest susținător fervent al fostului președinte Donald Trump a semnat mai multe legi emblematice pentru conservatorii americani, începând cu o lege care permite oricărui texan major să poarte o armă de foc în public fără a fi nevoit să solicite o licență. În plus, din septembrie, statul sudic a început să aplice una dintre cele mai restrictive legi anti-avort din SUA.

"Dar el este foarte ipocrit: la fel ca partidul său, Greg Abbott insistă că aceste crime sunt doar o problemă de sănătate mintală. Dar el este împotriva Obamacare! Așadar, el este împotriva unor programe care ar asigura o monitorizare psihiatrică pentru cei mai defavorizați", rezumă cercetătoarea.

În conferința sa de presă de miercurea trecută, Greg Abbott a repetat de mai multe ori că agresorul era o "persoană nebună", "fără antecedente penale sau boli mintale". Deși a spus că "nu există nicio informație care ar fi putut prezice [această tragedie]", guvernatorul a insistat totuși asupra "creșterii numărului de cazuri de probleme de sănătate mintală în orașul Uvalde, potrivit autorităților locale".

"Îi face plăcere să exploateze diferențele ideologice dintre roșii și albaștri [republicani și democrați]", spune Françoise Coste. "Nu numai că exacerbează aceste poziții, dar face și glume oribile pe seama lor, cum ar fi acest tweet despre vânzarea de arme".

Favorit, în ciuda "lipsei de carismă”

Însă Greg Abbott nu are "carisma" predecesorilor săi și este mai degrabă o "enigmă", potrivit publicației Texas Monthly. "În cea mai mare parte, el s-a concentrat mai degrabă pe eliminarea adversarilor: atacă permanent agenda "liberalilor radicali"."

Strategia pare să dea roade: republicanul în vârstă de 63 de ani nu a pierdut niciodată alegerile la care a participat și este favorit și pentru scrutinul din noiembrie, potrivit Politico. Chiar înainte de a-și declara candidatura pentru un al treilea mandat de guvernator al Texasului, în ianuarie, el strânsese deja 55 de milioane de dolari (aproximativ 52 de milioane de euro) pentru campania sa - mai mult decât orice alt candidat din Texas -, la care se adaugă sprijinul lui Donald Trump.

"Este pe aceeași linie cu fostul președinte, iar acest lucru este suficient pentru a-i liniști pe alegători, pentru că ideile sale sunt evidente", adaugă Françoise Coste. "Lipsa lui de carismă nu este reprezintă o problemă la nivel local”.

Dar multe voci se ridică acum împotriva lui după împușcăturile din Uvalde. Potrivit jurnalistului Kyle Griffith de la MSNBC, guvernatorul urma să ia cuvântul la reuniunea anuală a lobby-ului american pro-arme, National Rifle Association (NRA), un discurs planificat de mult timp, dar care acum vine într-un moment nepotrivit...

"În ciuda contradicțiilor sale, Greg Abbott nu-și va schimba părerea despre arme, pentru că asta ar însemna sfârșitul carierei sale: de fiecare dată când un republican din Texas a menționat un posibil control al armelor de foc, a însemnat moartea sa politică", a declarat Françoise Coste.

Primul rival democrat credibil din ultimii ani

Rivalul său pentru postul de guvernator, Beto O'Rourke, pare că vrea să profite de dezbaterea reînviată despre proliferarea armelor de foc. Noua vedetă a Partidului Democrat a scris miercuri pe Twitter că "aceste masacre nu sunt nici dezastre naturale, nici acte ale lui Dumnezeu, nici rodul întâmplării. Acestea sunt consecințe directe și total previzibile ale alegerilor făcute de Greg Abbott și de majoritatea legislativului”.

Acest tânăr candidat democrat vrea să "testeze puterea taberei sale" în noiembrie, într-un stat tradițional conservator, dar "a cărui populație a devenit mult mai diversă în ultimii ani", potrivit New York Times. "Vor fi alegeri interesante pentru că democrații nu erau simpatizați de alegătorii texani până acum, iar acest lucru pare să se schimbe", a spus Coste. "Și va fi finanțat foarte generos de către partid, astfel încât cursa va fi competitivă."

"Dar are foarte puține șanse de a câștiga", adaugă cercetătoarea, chiar și în contextul actual.

Nicio schimbare

Dezbaterea este de fapt fără obiect, având în vedere că șansele ca Congresul să adopte o legislație națională ambițioasă pe această temă sunt minime. Chris Murphy, un senator democrat din statul Connecticut (nord-est), și-a "implorat" marți colegii aleși să acționeze, afirmând că astfel de tragedii nu sunt "inevitabile": "Acest lucru se întâmplă doar în această țară și nicăieri altundeva. În nicio altă țară copiii nu merg la școală cu gândul că ar putea fi împușcați”.

Dar, potrivit lui Françoise Coste, aceste apeluri sunt inutile: "Diferențele ideologice sunt și mai radicale de la președinția lui Donald Trump, tot partidul a trebuit să îl urmeze în radicalizarea lui".

SUA - cea mai înarmată țară din lume, potrivit grupului de cercetare elvețian Small Arms Survey - nu-și poate schimba regulile fără acordul a 60 din cei 100 de senatori federali. În timp ce statele rurale și pro-arme sunt deja suprareprezentate în Senat, camera superioară este împărțită în mod egal între democrați și republicani.

"Nu este posibil să îi schimbăm pe republicani în acest moment. Dacă împușcăturile de la Sandy Hook [care au ucis 26 de persoane în 2012, dintre care 20 de copii cu vârste de 6 și 7 ani ] nu au fost suficiente pentru a determina o schimbare, nici aceasta nu va face nimic", spune cu regret  Françoise Coste.

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24