Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acord european privind importurile de petrol din Rusia

p021791001002-918555.jpg

energie Rusia
Ungaria, Cehia și Slovacia nu sunt obligate să renunțe la acordurile lor cu Rusia
Sursa imaginii: 
European Union

Acordul european privind embargoul pe importurile de petrol din Rusia se aplică celor care sunt transportate prin gazoduct maritim. 

Presiunea pe Moscova pentru a opri războiul este maximă, a spus președintele UE Charles Michel în urma găsirii acordului în cadrul summit-ului European de la Bruxelles.
 
În realitate , liderii UE nu au mers până la capăt în acest acord, dar el reprezintă totuși un pas foarte mare. care se înscrie în al saselea pachet de sanctiuni împotriva Rusiei. 
 
Importurile de gaz continuă întrucât nu au fost deloc discutate acum, iar un sfert din petrolul importat acum de UE din Rusia rămâne neatins. Iată concesia făcută de liderii europeni Ungariei care a blocat acordul până în ultima clipă. 
 
Cum importurile prin gazoduct terestru continuă, Ungaria, Cehia și Slovacia nu sunt obligate să renunțe la acordurile lor cu Rusia.
 
Celelalte țări- cu excepția țărilor baltice care au rupt deja relația cu furnizorul rus - vor trebui să găsească surse alternative.
 
Acest lucru este posibil prin investiții de anvergură și prin orientarea către alți posibil furnizori.
 
Investițiile pot fi finanțate din PNRR fiecărui stat membru UE. Banii provin din subvenții și împrumuturi europene stabilute de acordul UE de relansare post Covid19 din iulie 2020.