Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Biden trimite armament în Ucraina, Rusia efectuează exerciții militare în provincia Ivanovo, ca răspuns

ucraina_razboi.jpg

Locatarul unui bloc distrus din orașul ucrainean Borodyanka caută printre dărâmături în speranța de a găsi bunuri care îi aparțin, 5 aprilie 2022
Sursa imaginii: 
© Vadim Ghirda, AP via France24

Joe Biden: „nu căutăm un război între NATO și Rusia”.

Președintele american Joe Biden a anunțat că Statele Unite vor furniza Ucrainei sisteme de rachete avansate, inclusiv sisteme HIMARS, și muniții ghidate, însă acestea nu vor putea fi folosite pentru a lovi teritoriul Rusiei, scrie Politico. În mod mai puțin obișnuit, președintele american a făcut anunțul într-un editorial de opinie publicat în cotidianul The New York Times în care își explică decizia. Decizia a fost motivată de președintele Biden, spunând că dorește să vadă o Ucraină democratică, independentă, suverană și prosperă cu mijloacele de a descuraja și a se apăra de orice agresiune suplimentară”, a notat el, subliniind că „nu căutăm un război între NATO și Rusia”. Oficialii ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au solicitat în mod repetat Statelor Unite să le furnizeze lansatoare multiple de rachete cu rază lungă despre care spun că ar putea întoarce soarta războiului din Ucraina datorită capacității lor de a lovi ținte aflate la mare distanță. Analiștii militari afirmă că atacuri susținute cu acestea împotriva unor ținte care oferă sprijin logistic forțelor armate ruse, precum depozitele de muniții și combustibil, ar putea paraliza abilitatea Moscovei de a desfășura noi acțiuni ofensive. Mai mulți oficiali din administrația de la Washington le-au spus reporterilor după publicarea editorialului din The New York Times că sistemele de rachete pe care Statele Unite le vor trimite Ucrainei nu vor fi folosite pentru a lovi teritoriul Rusiei. Oficialii americani au precizat că inclusiv Kievul a dat asigurări că forțele sale nu vor folosi armamentul american pentru a lovi teritoriul Rusiei.  

Reuters relatează că forțele nucleare rusești organizează exerciții în provincia Ivanovo, la nord-est de Moscova. Știrea provine de la agenția rusă Interfax, care citează  Ministerul rus al Apărării. Stirea vine la scurt timp după ce Biden a anunțat că Statele Unite vor trimite Ucrainei un pachet de asistență de securitate în valoare de 700 de milioane de dolari, inclusiv rachete cu rază medie de acțiune. Divizia Teykovskaya a Forțelor de Rachete Strategice, în cadrul exercițiului, efectuează manevre pe rutele de patrulare de luptă ale lansatoarelor autonome ale complexelor strategice Yars, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Se raportează că aproximativ 1.000 de militari au fost implicați în exercițiu, fiind implicate peste 100 de echipamente. Forțele de rachete strategice este o ramură a Forțelor Armate ale Federației Ruse, principala componentă a forțelor sale nucleare strategice. Forțele de rachete strategice sunt destinate descurajării nucleare a unei posibile agresiuni. Baza grupării Forțelor de Rachete Strategice o constituie complexele moderne Yars. Yars este capabil să lovească ținte la distanțe de până la 11.000 km, este echipat cu un focos multiplu cu unități de ghidare individuală de manevră.