Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina: ”Vom supraviețui, dar sunt răni care nu se vor vindeca niciodată”

ulia_lord1.jpg

Cântăreața ucraineană Ulia Lord
Sursa imaginii: 
Facebook / Ulia Lord

Cântăreața ucraineană Ulia Lord a lansat de curând în Polonia piesa ”Războiul”, în colaborare cu grupul polonez Antynomia, un cântec care vorbește despre ororile provocate de invazia Rusiei în Ucraina. Într-un interviu acordat publicației Suspilne ea povestește experiențele prin care a trecut:

Acum mă aflu în Marea Britanie, dar piesa am compus-o în Polonia, acolo unde am emigrat prima dată. Mă aflam într-o stare sufletească extrem de ciudată, parcă eram înghețată în interior, eram în stare de șoc. Războiul a început de fapt în urmă cu 8 ani, dar la scară mare la 24 februarie anul acesta. Toată lumea ne avertiza dar eu nu am crezut... Într-o zi m-am trezit în mijlocul bombardamentelor și toată viața mea s-a schimbat brusc... La început rămăsesem fără cuvinte, nu puteam să exprim ura și dezgustul față de invadatorii ruși și, în același timp dragostea pentru poporul meu eroic... Pe cei de la Antonymia i-am cunoscut după ce am ajuns în Polonia... textul cântecului e tradus în poloneză...

Acest război mă umple de groază, pentru că nu doar despre Putin e vorba, sunt enorm de mulți ruși care au aceleași valori ca și el, au aceeași retorică, unii susțin deschis atacul nuclear... Nu trebuie să existe loc pentru cei care cred doar în victorie prin forță, trebuie să câștige cei care își găsesc puterile în prietenie și în colaborare, după modelul european și al întregii lumi civilizate. Vom supraviețui, trebuie să trecem peste, dar sunt răni care nu se vor vindeca niciodată. Problema este de fapt să salvăm această țară pentru generațiile care vin. Nu ne vom putea reconcilia cu rușii decât dacă ei vor recunoaște nu doar că a fost o greșeală, ci că a fost o crimă ce au făcut ei. Desigur asta nu se va întâmpla în timpul vieții noastre... Nu știu câte generații vor trebui să treacă”

 

Georgia: Personalul medical amenință cu greva

Medicii și personalul medical din Georgia solicită creșterea salariilor cu 100%, după ce indemnizațiile pe care le-au primit pe perioada pandemiei au fost eliminate și amenință cu greva japoneză, transmite postul Europa Liberă secțiunea în limba georgiană.

Cele mai mici salarii din domeniu le au în prezent medicii și personalul medical care lucrează pe ambulanțe: 175 GEL (cca 54 Euro) în medie.

Pe timpul pandemiei toate categoriile de personal medical au beneficiat de o creștere a salariilor cu 50%, dar aceste beneficii au fost suprimate odată cu sfârșitul pandemiei.

”Suntem foarte bucuroși că numărul pacienților a scăzut, dar nu putem trăi cu asemenea salarii. Vom ieși în stradă”, spune un șofer de ambulanță.

La solicitările sindicaliștilor, guvernul a răspuns că poate oferi o reducere a timpului de lucru. ”La o săptămână după protestul nostru guvernul ne-a oferit reducerea programului de lucru, dar noi nu de asta avem nevoie. Noi vrem să muncim ca să putem trăi decent”, a declarat la rândul său coordonatorul Centrului pentru asistență de urgență, care a precizat că, deși protestele vor continua, personalul medical va continua să lucreze. ”Nu ne putem abandona pacienții, dar autoritățile trebuie să înțeleagă că nu suntem sclavii nimănui”, a adăugat el.

 

Turcia: Un film critic la adresa societății contemporane

Filmul ”Zile fierbinți” al regizorului turc Emin Alper, o critică la adresa societății din Turcia contemporană, a fost primit cu căldură de publicul francez de la Festivaul internațional de la Cannes, fiind aplaudat în picioare minute întregi după proiecția sa în premieră, transmite cotidianul Cumhuriyet.

Filmul lui Emin Alper, care a câștigat mai multe premii internaționale la Berlin, Veneția și Istanbul, spune povestea unui tânăr procuror care vrea să facă dreptate în orașul din Anatolya în care tocmai a fost repartizat și este de fapt o critică vehementă la adresa homofobiei care în Turcia a devenit practic o politică de stat, scrie ziarul turc.

Filmul are tensiunea unui thriller și o atmosferă misterioasă, cu personaje foarte bine conturate. Procurorul se confruntă cu judecătoarea locală, o femeie oportunistă, care nu este interesată de dreptate ci de menținerea status-quo-ului și a bunelor relații cu cei mai importanți oameni din oraș: un primar care știe cum să câștige toate alegerile la care participă, pentru a rămâne primar pe viață, un avocat care se implică în tot felul de afaceri murdare, un jurnalist corupt și complicii acestora.

Într-un oraș în care toată lumea joacă la două capete și încearcă să-l intimideze, procurorul care vrea doar să-și îndeplinească datoria se vede prins într-un cerc vicios: oamenii iau apărarea politicienilor și nu a celor care doresc să schimbe lucrurile, chiar dacă asta este în interesul general, este concluzia filmului.

 

Kazakhstan: Discuții pentru construirea unei centrale nucleare

Cei mai buni ingineri, oameni de știință, cercetători și economiști din țară au participat recent la o masă rotundă la care a fost analizată oportunitatea construirii unei centrale nucleare, pentru asigurarea securității energetice de care Kazakhstan are nevoie urgentă, transmite publicația Kazpravda

În condițiile în care, potrivit estimărilor oficiale cca 60% din populație nu este de acord cu construcția unei centrale nucleare, șeful statului, Kassym-Jomart Tokayev , a subliniat necesitatea unei mai bune informări asupra avantajelor energiei nucleare în lumea modernă și a depășirii ”fobiilor” generate de amintirea dezastrelor de la Cernobîl și Fukushima.

Directorul general al Societății naționale ”Centrale Nucleare în Kazakhstan” a susținut necesitatea unei centrale nucleare pentru asigurarea aprovizionării cu energie electrică, în condițiile în care sistemul actual de transport și producție de energie electrică se află într-o stare critică.

”Astăzi energia nucleară este singura sursă stabilă de energie și cu un cost previzibil. În plus, este considerată o energie verde pentru că asigură reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efecte de seră. De asemenea este vorba de o tehnologie ultramodernă care favorizează dezvoltarea științei și a cercetării, creând locuri de muncă în sectoarele conexe”, a spus el

Kazakhstan este printre cei mai importanți producători de uraniu din lume și are deja o experiență notabilă în domeniul cercetării nucleare. Dacă proiectul va fi aprobat, centrala ar urma să se construiască la  Balkhash, regiunea d'Almaty, precizează sursa citată.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Mariia Serhiienko - Ucraina

Eteri – Kashibadze - Georgia

Özge Kahriman - Turcia

Aida Abilkasimova - Kazakhstan

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei