Mai e frecventabil Putin? Pașcu: E o chestiune care se tranșează între moralitate și pragmatism

Eugen Tomac Vladimir Putin santaj Europa.jpg

Vladimir Putin duce un război cu Ucraina, fără nici o regulă, spune Eugen Tomac
Vladimir Putin duce un război cu Ucraina, fără nici o regulă, spune Eugen Tomac
Sursa imaginii: 
Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rusia a pierdut foarte mult în războiul din Ucraina, dar în orice caz, una din pierderi este cuvântul pe care îl poate da și credibilitatea acestui cuvânt, declară la RFI fostul ministru al Apărării Ioan Mircea Pașcu. El crede pe de altă parte că în unele fotografii recente nu ar apărea președintele rus, Vladimir Putin, ci o sosie.

Ioan Mircea Pașcu spune despre războiul din Ucraina că ”suntem într-o etapă în care fiecare parte încearcă să obțină cât mai mult, pentru a se poziționa cât mai bine la masa negocierilor. Aceste negocieri nu au fost întrerupte de Ucraina, pentru că Ucraina nu vrea să negocieze, ci pentru că Rusia pur și simplu le folosește pentru a-și întări poziția militară pe teren, deci nu negociază de bună credință, ca să spunem așa, dar așa cum spunea și președintele Biden în contribuția sa recentă la New York Times, orice război se termină printr-o negociere, iar în momentul de față, fiecare parte încearcă să aibă cea mai bună poziție de negociere, prin victorii sau evitări de înfrângeri pe câmpul de luptă”.

Mai e frecventabil Vladimir Putin, după genocidul din Ucraina? Fostul ministru al Apărării afirmă că ”e o chestiune care se tranșează între moralitate și pragmatism. El este cel care conduce Rusia, el este cel care decide absolut totul acolo, ca atare, de el depind asemenea decizii și trebuie să se discute, dar dacă vă aduceți aminte, au fost destule filme în care atunci când cineva trebuia să facă un lucru care nu-i plăcea, se ținea ușor de nas, așa, dar îl făcea totuși. Cam așa văd eu aceste dialoguri cu președintele Putin, în momentul de față. Rusia a pierdut foarte mult în acest conflict, dar în orice caz, una din pierderi este cuvântul pe care îl poate da și credibilitatea acestui cuvânt”.

În ce condiții ar putea Ucraina să câștige războiul cu Rusia? Ioan Mircea Pașcu: ”Aș compara această situație cu un meci de box, în care avem un favorit și celălalt partener este prost cotat, dar până la sfârșitul celor 15 reprize, dacă partenerul respectiv rămâne în picioare, când toată lumea se aștepta ca el să fie eliminat și asta reprezintă o victorie”.

Fostul ministru al Apărării analizează și informațiile contradictorii privind starea de sănătate a lui Vladimir Putin: ”Dacă e adevărat măcar o parte din ceea ce citim în presa internațională că el ar avea o suferință, atunci am putea să înțelegem de ce a ales acest moment pentru a tranșa definitiv relațiile cu Ucraina, de ce s-a grăbit atât de mult să facă acest lucru. Eu am văzut două fotografii recente, adică de fapt am văzut o fotografie recentă a președintelui Putin și persoana mi s-a părut schimbată și atunci am căutat o fotografie de acum, care știm sigur că i-a fost făcută președintelui și pot să vă spun că personal am constatat anumite diferențe, dar eu nu sunt specialist și ca atare, e mai degrabă o speculație, decât un fapt real. Sunt diferențe fizice, la față, la fizionomie. Mi se pare altcineva. Asta nu exclude că toți marii conducători au avut sosii și din punctul ăsta de vedere de multe ori le-au folosit, fără să fie cazul unei boli și așa mai departe”.

 
Ioan Mircea Pașcu, despre evoluția războiului din Ucraina