Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cuba: Artiști disidenți judecați în spatele ușilor închise

cuba1.jpg

Reprezentanți ai mai multor ambasade occidentale la Havana nevoiți să aștepte în afara tribunalului, în timpul procesului cu ușile închise” împotriva a doi disidenți ai regimului comunist, Havana, 30 mai 2022
Sursa imaginii: 
Yamil LAGE AFP via France24

Procesul artiștilor disidenți cubanezi Luis Manuel Otero Alcantara și Maykel ,,Osorbo" Castillo, amenințați cu șapte și zece ani de închisoare, a început luni la Havana, presa și diplomații străini neavând acces la tribunal, transmite France24 care citează AFP.

Cei doi artiști, încarcerați de mai multe luni, sunt acuzați de ”tulburarea ordinii publice”. Washingtonul și mai multe ONG-uri cer eliberarea lor.

,,Nu avem nicio autorizație" pentru a intra, a declarat reporterilor un diplomat care s-a identificat doar ca ,,reprezentant" al ambasadei germane.

În acest proces, ,,considerăm că drepturile fundamentale ale omului sunt în joc, libertatea, dreptul la liberă exprimare și dreptul de a se aduna liber", a subliniat el.

Alături de el, alți cinci diplomați - din Suedia, Republica Cehă, Olanda, Norvegia și Regatul Unit - au așteptat aproape două ore lângă Tribunalul Popular Municipal Marianao, în vestul capitalei, în speranța că vor putea asista la proces.

Rudele celor doi artiști au sosit la tribunal în cursul dimineții, fără a face declarații presei. Clădirea, în care inculpații au fost admiși fără a fi văzuți de jurnaliști, a fost izolată de zeci de agenți ai securității statului, unii în civil și alții în uniformă.

,,Artivist"

Luis Manuel Otero Alcantara (foto: wikipedia.org), în vârstă de 34 de ani, care a fost arestat la 11 iulie 2021, când mii de cubanezi au strigat pe străzile mai multor orașe ,,Ne este foame" și "Libertate", este unul dintre liderii colectivului de artiști protestatari San Isidro, lansat în 2018.

El este acuzat de mai multe infracțiuni, printre care instigare la comiterea unei infracțiuni, ultraj în formă agravată, tulburarea liniștii publice, toate înainte de 11 iulie.

Potrivit unei înregistrări audio a artistului, difuzată săptămâna trecută de mai mulți activiști, autoritățile i-au propus să părăsească Cuba în schimbul libertății sale, dar acesta a refuzat.

Parchetul a cerut șapte ani de închisoare.

Catalogat drept una dintre personalitățile anului 2021 de către revista Time, cel care se definește ca fiind un ,,artivist" - o contracție între artist și activist - a avut numeroase spectacole provocatoare. În acest proces, el este urmărit penal pentru insultarea simbolurilor țării, după ce s-a amuzat purtând pe umeri, timp de o lună, steagul cubanez.

Procuratura cere, de asemenea, zece ani de închisoare pentru Maykel Castillo, cunoscut sub numele de ,,Osorbo", în vârstă de 39 de ani, care a fost arestat la 18 mai 2021, acuzat și el de tulburarea ordinii publice, sfidarea instanței și agresiune.

Este coautorul cântecului ,,Patria y vida", care a devenit un simbol al protestelor antiguvernamentale din Cuba și a câștigat un Latin Grammy.

Imaginea cu rapperul, în aprilie 2021, ridicând pumnul cu o cătușă atașată după ce a scăpat de o tentativă de arestare cu ajutorul localnicilor, devenise  virală pe insulă.

,,Libertate"

Luni dimineață, Maritza Herrera, în vârstă de 66 de ani, care spune că este prietenă cu Otero Alcantara, a venit și ea la tribunal, fără să poată intra: ,,Astăzi, înăuntru, se decid lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru noi", inclusiv ,,libertatea noastră".

,,Toată lumea a vrut să fie aici, dar din moment ce nu te lasă să ieși din casă, și polițiști în fața casei tale, cum poți să faci asta?", a comentat ea, considerându-se norocoasă că a ajuns până la tribunal, deoarece mai mulți activiști s-au plâns că au fost blocați acasă.

Vinerea trecută, Biroul pentru drepturile omului și democrație al Departamentului de Stat al SUA a criticat, într-o postare pe Twitter, modul de desfășurare a procesului : ,,Suntem indignați de faptul că Luis Manuel Otero Alcantara este judecat. Infracțiunile sale sunt opiniile și arta sa. Eliberați-l pe el și pe toți prizonierii politici!"

,,Maykel Castillo Pérez și Luis Manuel Otero Alcantara sunt urmăriți penal pentru că și-au exercitat dreptul omului de a-și critica propriul guvern", a declarat Tamara Taraciuk Broner, director pentru cele două Americi la Human Rights Watch, într-un comunicat.

,,Nu ar fi trebuit să petreacă nicio zi în închisoare", a adăugat și Erika Guevara-Rosas, de la Amnesty International.

Cei doi au fost declarați ”prizonieri de conștiință” de către Amnesty International în numele tuturor celor reținuți după protestele istorice din iulie 2021, soldate cu un mort și zeci de răniți.

Dintre cele 1.395 de persoane arestate atunci, 728 sunt încă în detenție, potrivit ONG-ului Cubalex, cu sediul la Miami.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France 24