Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Osetia de Sud renunță la referendumul privind alipirea la Rusia

osetia.jpg

Bază militară rusească la granița cu autoproclamata Republică Osetia de Sud, Arbo, Georgia, 4 iunie 2018
Sursa imaginii: 
© David Mdzinarishvili, Reuters via France24

Noile autorități din regiunea separatistă georgiană pro-rusă Osetia de Sud au anunțat recent că referendumul privind integrarea regiunii în Rusia nu va mai fi organizat, din cauza ”incertitudinii privind consecințele juridice" ale unei astfel de consultări, transmite France24.

Într-un decret, ,,președintele" Alan Gagloev a invocat ”incertitudinea legată de consecințele juridice" ale unei astfel de consultări, care fusese decisă de predecesorul său, Anatoli Bibilov și care urma să aibă loc la 17 iulie a.c. El a subliniat, de asemenea, "inadmisibilitatea unei decizii unilaterale prin referendum în chestiuni legate de drepturile și interesele legitime ale Federației Ruse".

Cu toate acestea, Alan Gagloev a cerut ,,consultări imediate cu partea rusă cu privire la toate problemele legate de integrarea ulterioară a Osetiei de Sud și a Federației Ruse".

”Aspirație istorică"

Pe 13 mai, autoritățile din Osetia de Sud au anunțat că Anatoli Bibilov a semnat un decret privind organizarea unui referendum, făcând referire la ,,aspirația istorică" a locuitorilor acestui mic teritoriu caucazian de a se alătura din Rusiei, cu care se învecinează.

,,Ne întoarcem acasă", a comentat Anatoli Bibilov, adăugând că ,,a venit timpul să ne unim o dată pentru totdeauna. ,,Osetia de Sud și Rusia vor fi împreună. Acesta este începutul unei noi și mari istorii", a spus el.

Dar Anatoli Bibilov nu a reușit să fie reales în funcția de ,,președinte" la începutul acestei luni. Rusia își exprimase speranța că succesorul său în funcție, Alan Gagloev, va fi capabil să asigure ,,continuitatea" relațiilor cu Moscova.

În mijlocul conflictului din 2008

Osetia de Sud s-a aflat în centrul războiului ruso-georgian din 2008, în urma căruia Kremlinul a recunoscut independența acesteia și a unei alte regiuni separatiste georgiene, Abhazia, și a stabilit baze militare în această regiune.

Anunțul ,,președintelui’' Gagloev vine în a 96-a zi de la invazia armatei ruse în Ucraina, unde liderii regiunilor separatiste Donețk și Luhansk, a căror independență a fost recunoscută și de Moscova, și-au exprimat, de asemenea, interesul de a deveni parte a Rusiei.

Georgia, unde ofensiva rusă împotriva Ucrainei a generat un val de solidaritate, consideră că posibilitatea ca Osetia de Sud să devină parte a Rusiei este inacceptabilă.

În august 2008, Rusia a atacat Georgia, al cărei guvern se lupta cu milițiile pro-ruse din regiune, după ce acestea au bombardat sate georgiene. Luptele s-au încheiat după cinci zile, odată cu stabilirea unui armistițiu negociat de Uniunea Europeană. Dar luptele s-au soldat cu peste 700 de morți și au dus la strămutarea a zeci de mii de etnici georgieni.

În martie, procurorul Curții Penale Internaționale (CPI) de la Haga, Karim Khan, a solicitat mandate de arestare pentru trei actuali și foști oficiali din Osetia de Sud în legătură cu crime de război comise împotriva etnicilor georgieni. Printre acuzații se află tortura, detenția ilegală, luarea de ostatici și deportările.

Anul trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că Rusia este responsabilă pentru încălcarea drepturilor omului în perioada de după războiul din Georgia.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France 24