Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stelian Ion: Legile siguranței naționale transformă România într-o dictatură securistă

Stelian Ion Comisie Iordache amendamente dedicatie.jpg

Stelian Ion critică un amendament la legile justiției: Este nociv și e făcut cu dedicație
Stelian Ion critică un amendament la legile justiției: Este nociv și e făcut cu dedicație
Sursa imaginii: 
Facebook/Stelian Ion

Proiectele de lege privind securitatea națională sunt o nebunie, declară la RFI deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiției. El precizează că partidul său va propune în Parlament întărirea controlului civil asupra serviciilor secrete.

Legile siguranței naționale se află pe masa coaliției, potrivit G4Media, care spune că documentele acordă puteri sporite Serviciului Român de Informații și Serviciului de Informații Externe. Legile respective obligă populația să colaboreze cu serviciile, la cererea acestora și extind lista de amenințări la adresa securității naționale la domenii ca sănătatea, educația și chiar patrimoniul cultural. De asemenea, proiectele arată că ofițerii SRI și SIE vor putea fi anchetați de procurori anume desemnați, iar directorul SRI nu mai este obligat să prezinte rapoarte de activitate în fața Parlamentului și nu mai poate fi demis de Legislativ.

Stelian Ion spune că legile securității naționale ”sunt ingrediente ale unui posibil dezastru al democrației românești. Dacă aceste proiecte au fost lucrate în creuzetele serviciilor secrete și nu în cabinetele politicienilor, cred că normal ar fi fost totuși ca ele să fie prezentate public, măcar către toate partidele parlamentare (...). Dacă vrem ca în România, toate firmele private, cetățenii, civilii să fie obligați să colaboreze, să-i transformăm pe toți în colaboratori ai serviciilor secrete, asta mi se pare o nebunie, pur și simplu”.

În opinia sa, ”dacă împânzim toată România și punem România la cheremul serviciilor secrete, o să ajungem într-un soi de dictatură securistă, ca să-i zic așa pe nume, direct (...). Vom pune accentul, în momentul în care se vor discuta aceste legi în Parlament și sper să fie transmise totuși către toate partidele și să fie date publicității aceste rapoarte, vom propune din partea USR un pachet de măsuri care să vină să întărească controlul civil asupra acestor servicii secrete”.

 
Stelian Ion, despre legile siguranței naționalei