Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rebranding? Numele oficial al Turciei se schimbă din ”Turkey” în ”Türkiye”

turcia.jpg

Sursa imaginii: 
© Emrah Gure, AP via France24

Ministrul turc de externe, Mevlüt Cavusoglu, a trimis o scrisoare oficială secretarului general al ONU în care a solicitat ca "numele ţării noastre la ONU, în limbi străine, să fie înregistrat ca +Türkiye+" și nu Turkey, cuvânt care în engleză înseamnă ”curcan”, transmit agențiile internaționale de presă.

"Schimbarea este imediată", a declarat pentru AFP Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, potrivit Agerpres. Diplomatul a precizat că este vorba de o scrisoare oficială de la Ankara primită la sediul ONU din New York miercuri, 1 iunie, care a oficializat imediat schimbarea numelui Turciei.

Ankara cere astfel să nu mai fie numită Turquie în franceză şi mai ales Turkey în engleză, care înseamnă şi curcan, deci putând avea o conotaţie negativă.

Şeful diplomaţiei turce s-a referit în mesajul său la dorinţa preşedintelui Erdogan, exprimată la sfârşitul anului 2021, de "a creşte valoarea mărcii ţării noastre". De altfel, în chestiuni economice, Ankara doreşte de câţiva ani să impună brandul "made in Türkiye" la nivel internaţional în detrimentul lui "made in Turkey".

"Unii pot considera o prostie această schimbare de nume, dar îl pune pe Erdogan în rolul de protector şi salvator al respectului internaţional pentru ţară", comentează Mustafa Aksakal, profesor de istorie la Universitatea Georgetown din Washington, citat joi de New York Times.

Jurnalul american a mai reamintit că în iunie 2023, după 20 de ani de putere a lui Erdogan, Turcia va organiza alegeri prezidenţiale şi va sărbători centenarul înfiinţării sale după dezmembrarea Imperiului Otoman.