Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În Donbas, batalionul Karpatska Sich reușește imposibilul (reportaj RFI)

donbas.jpg

Bază a batalionului Karpatska Sich în Donbas, 1 iunie 2022
Sursa imaginii: 
© Sébastien Németh/RFI

În estul Donbasului, armata ucraineană se luptă din greu cu armata rusă, care atacă cu toate forțele orașele Sievierodonetsk și Lyssychansk și câștigă treptat teren. Dar pe frontul de nord-vest, trupele ucrainene au reușit să împiedice înaintarea rușilor. Corespondenții speciali RFI Sébastien Nemet și Jad El Khoury se află pe front alături de batalionul Karpatska Sich, unul dintre numeroasele batalioane naționaliste create în 2014, la revoluția Maidan. Comparat de unii observatori cu batalionul Azov din punct de vedere al eficienței și disciplinei în luptă, batalionul Karpatska Sich este compus din 600 de voluntari, bine integrați în armata ucraineană.

Ne aflăm la sud de Izium, un oraș controlat acum de ruși, pe un front care este atât stabil, cât și intens. Batalionul Karpatska Sitch cât și celalalte forțe ucrainene au reușit să oprească înaintarea inamicului în această zonă de câmpii și dealuri. În spatele frontului există o bază, unde militarii vin să se odihnească la fiecare două săptămâni înainte de a se întoarce pe front.

Pentru a ajunge la pozițiile batalionului, trebuie să parcurgem un drum periculos de 25 km. Rușii bombardează în mod constant și își folosesc dronele pentru a repera vehiculele în mișcare. De mai multe ori a trebuit să oprim și să ascundem mașina într-o zonă împădurită pentru a nu fi văzuți sau pentru că rușii bombardau pozițiile batalionului.

Soldații ucraineni sunt împrăștiați în toată regiunea, inclusiv tancuri T72 poziționate discret în diverse locuri strategice. Rușii se află în apropiere, la aproximativ 2 km spre nord. Și îi bombardează în mod constant pe ucraineni.

Dar pentru comandantul de pluton de lângă noi, nu se pune problema să renunțe, în ciuda puterii inamicului. Pentru el este un război de independență: ,,Ei folosesc artileria împotriva noastră, tancuri, mortiere, tot felul de rachete. Pe scurt, tot ce pot. Dar noi suntem pe pământul nostru. Cu toții suntem motivați să ne protejăm familiile și țara. În 1991, teritoriul nostru s-a separat pur și simplu de URSS. Dar acum ne aflăm într-o adevărată luptă pentru libertate, pentru a deveni o națiune, o țară, un pământ liber."

Karpatska Sich este formată în principal din voluntari, care s-au înrolat în 2014, la începutul conflictului din Donbas. Din februarie, de la începutul ofensivei rusești, acești oameni au primit arme din Occident, dar și voluntari străini.

Am avut ocazia să discutăm cu voluntari din America de Sud: Peru, Brazilia și Columbia. Cu toții se declară șocați de atacul rusesc, de desfășurarea forței împotriva Ucrainei, de victimele civile și de abuzurile comise.

,,Am luptat împotriva FARC (organizație teroristă din Columbia - n.r.), dar nu am văzut niciodată un asemenea nivel de putere, cu o artilerie atât de grea. Familia mea spune că sunt nebun să vin aici, că acesta nu este războiul meu", ne-a declarat un luptător columbian, adăugând că un conflict în care se comit astfel de atrocități ar trebui să fie în atenția întregii lumi.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de rfi.fr